Bejelentkezés

HOGYAN FEJLESZD A ’LISTENING’-EDET FILMEK SEGÍTSÉGÉVEL?

Ugye Te is ütős angoltudást szeretnél, és nem csak vágyakozol erre, hanem teszel is ezért nap, mint nap? Akkor feltétlenül tegyél hangsúlyt a 4. fő készség (listening = hallott szövegértés)fejlesztésére is, mert emlékszel, ha stabil tudást akarsz, akkor minden héten foglalkoznod kell egy kicsit az asztalod négy lábának (reading, writing, speaking, listening) az építésével!  🙂 

Hogyan fejlesztheted, erősítheted hétről hétre a listening-edet? Akár úgy, ha zenéket, online rádiókat, podcastokat, rajzfilmeket, dokumentumfilmeket vagy szakmai szövegeket hallgatsz! Valójában mindegyik ugyanolyan hatékony, de Te kell letesztelned, Neked melyik jön be a legjobban!

De a lehetőségek tárháza még ennél is nagyobb, hiszen még nem beszéltünk arról, hogyan tudod a filmnézés által fejleszteni a listening-edet! Hadd osszam meg Veled, én ezt hogyan csinálom, és ha tetszik, másold le és építsd be a mindennapjaidba.

Először is, ha Te csak szinkronizált filmeket nézel, akkor Neked semmilyen szinten nem fog fejlődni az angoltudásod! Ezért ha elfogadsz egy tanácsot tőlem: – minden tanítványomnak ezt tanítom –FELEJTSD EL A SZINKRONIZÁLT FILMEKET! Helyettük, nézd az angol nyelvű filmeket angol felirattal. NEM MAGYARRAL! Elmondom miért:

1.  Az agyunk úgy működik, hogy mindig arra a nyelvre koncentrál jobban, amit jobban ismer és ez nyílván az anyanyelved lesz… Tehát nem tudsz egyszerre figyelni igazán, nem hogy 100%-ban, még 50%-ban sem!

2.  Azért is jobb angol felirattal nézni a filmeket, mert amikor hallod a kiejtett szavakat, akkor a szemeddel követni is tudod a feliratot, látod, hogyan van leírva és könnyebben meg is marad a hosszú távú memóriádban, mert bevontad az érzékszerveidet a tanulásba! Az oktatóanyagaink is így tanítják az angolt.

3.  Jobban le tudod jegyzetelni az ismeretlen szavakat, kifejezéseket, szerkezeteket, ha látod és nem csak hallod azokat!

subs

Ezeket a gondolatokat már olvashattad tőlem, de nem véletlenül ismételgetem magam, hiszek benne, hogy előbb vagy utóbb nem csak olvasgatni fogod a soraimat, hanem gyakorlatba is ülteted!Ugye? 🙂  Bocsi, néha muszáj előre rugdossalak és kimozdítsalak a komfortzónádból ahhoz, hogy még szuperebb legyél! Vigyor )

A következő fontos gondolat, szintén személyes dolog, de megosztom veled. Én már nem igazán nézek tévét – ez alatt a szokásos kereskedelmi adókat értem! Ennek több oka van, – ebbe most nem mennék bele – de talán az egyik legfőbb ok, a bosszantó reklámok…Nem tudom, Te hogy vagy vele, de nekem jelenleg az időmből van a legkevesebb és a reklámok borzasztóan sok időt vesznek el a tényleges filmnézésből…

movie download

Ehelyett inkább töltsd le a filmeket és úgy nézd őket reklám nélkül! Én már csak így csinálom, és ha tudatos nyelvtanuló akarsz lenni, akkor angol felirattal együtt töltsd le azokat. Rengeteg oldalról lehet már ingyenesen angol nyelvű filmeket letölteni, viszont külön feliratot is tudsz letölteni akár innen:

https://www.opensubtitles.org/,  https://subscene.com/

Tipp: A letöltött felirat fájlt (sub, srt és hasonló kiterjesztésű) mindig a filmfájlt (mov, avi, mp4) tartalmazó mappába tegyük, hogy a lejátszónk könnyen megtalálja azt, de menüből kiválasztva is be lehet tölteni a megfelelő helyről. 

De csavarjunk még egyet ezen! Ha még tudatosabb filmnéző akarsz lenni, akkor ne csak épp egy akármilyen filmet tölts le angolul, hanem előtte nézd meg az adott film kritikáját/értékelését (és eközben a „reading”-et is gyakoroltad már!) és csakis olyat nézz, aminek az értékelése (rating) minimum hatos, de inkább az felett van!

imdb-iphone

Ehhez az egyik legjobb oldal ez: https://www.imdb.com/. Magyarul Internetes Mozi Adatbázis lenne a neve, itt olvashatsz a filmekről, sorozatokról, színészekről, rendezőkről, a kereső segítségével szűrhetsz különböző jellemzők alapján, mint színész, rendező, műfaj, kulcsszó, stb.

Különböző listák is vannak nézői vélemények alapján, pl Top rated 250 movies of all time  – Minden idők legjobb 250 mozifilmje  – nézői vélemények alapján

Egy másik rating, vagyis rangsoroló oldal a https://www.rottentomatoes.com/, ahol százalákos arány szerint rangsorolják a filmeket.

Így ki tudod szűrni a bőség zavarából azokat a filmeket, amiket NEM is éri megnézni, mert annyira rosszak… Sajnos ilyen is akad bőven.

Ha Te a művészibb filmeket kedveled és szakértői kritikák alapján döntesz, akkor ezt az oldalt ajánlom a kritikák leellenőrzésére:

https://www.rogerebert.com/reviews  illetve egy másik https://www.scaruffi.com/cinema.html

 

És MOST jön a lényeg!

Hogyan fejleszd a listening-edet filmnézés által?

5 tuti tipp, ami nekem nagyon sokat segített anno, most megosztom Veled is! DE! Ne csak a fiókba rakd be, mert nem véletlen osztom meg Veled…  🙂 

1.  Filmnézés közben legyen melletted papír, toll (bár szerintem a legjobb egy külön erre a célra kijelölt füzet), és jegyzetelj le minden olyan érdekes, szerkezetet, kifejezést, sokszor visszatérő, ismétlődő szót, amelyek számodra ismeretlenek.

 

2.  Ne kezdj bele őrült szótárazásba, mert nem hogy a filmnézéstől, hanem az angol tanulástól is elmegy a kedved!Csak jegyzetelj!

 

3.  Csak gyűjtsd a kincseket érő kifejezéseket, mert később aranyat fognak érni… Folyamatosan bővítsd a kincsestáradatminden filmnézés közben!

 

4.  Állítsd meg egy-egy résznél a filmet, és hangosan ismételd el, amit a színészek mondanak, próbáld imitálni a kiejtésüket! Ezzel ugyanis a kiejtésedet is fejleszteni tudod, nem csak a hallott szövegértésedet.

 

5.  Másnap vedd elő a füzetedet és járj utána az új dolgoknak. Melyik mit jelent, miért úgy mondják, értsd meg a mögötte lévő folyamatokat. De ha nem vagy egy analitikus típus, az is elég, ha sokat ismételgeted hangosan, hogy a részeddé váljon.  🙂 

 

És végül! Kiknek NEM ajánlom ezt a módszert?

–     Azoknak, akik teljesen kezdők, mert még szinte minden új lesz, túl sok új információ lesz, ami elveheti a kedvedet az angoltól! Te menj vissza két lépést és mesékkel, kezdőknek való podcast-okkal gyakorolj! A fokozatosság elve a legfontosabb! Ha szintedtől sokkal nehezebbet hallgatsz, nem fogsz fejlődni…

Ez az utóbbi gondolat azért is annyira fontos, mert a nyelvtanulás az állandó sikerélményekről és nem pedig a kudarcokról kellene szóljon! Ezt mindig tartsd észben! 

A következő részben feltesszük a pontot az i-re és egy újabb lehetőséget fogunk kivesézni a hallott szövegértésed fejlesztésére! Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül a tanulás és a hallott szövegértésed fejlesztése önállóan, akkor segítünk! Az egyéni és a kiscsoportos óráinkon ugyanis arra a beszélőkéd beindításán túl, e hallott szövegértésed fejlesztésére tesszük a két fő hangsúlyt!

Mai útravaló:

„Végül nem az számít, amit az ember gondol, hanem amit tesz.”

hirlevel feliratkozas

 

0válaszok erre "HOGYAN FEJLESZD A ’LISTENING’-EDET FILMEK SEGÍTSÉGÉVEL?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2020

All rights reserved.