Bejelentkezés

HOGYAN FEJLESZD A ’LISTENING’-EDET DOKUMENTUMFILMEK, SZAKMAI VIDEÓK, OLDALAK SEGÍTSÉGÉVEL?

Mivel sok nyelvtanulónak a hallott szövegértéssel van gondja, ezért ebben a részben még mindig ezzel a készséggel fogunk foglalkozni. Már volt szó arról, hogyan fejlesztheted a ’listening’-edet zenehallgatás, online rádiók, podcastok, valamint rajzfilmek, mesék segítségével, viszont a mai részben, azokhoz szeretnék szólni, akik nem teljesen kezdők angolból, hanem középhaladók, haladók már a nyelvelsajátítás szempontjából, hiszen dokumentumfilmekről és szakmai videók hallgatásáról lesz szó.

 Viszont ha kezdő vagy, akkor is feltétlenül olvasd végig a tanácsaimat, mert lehet a későbbiekben használni tudod majd ezeket, illetve akár most is el tudod küldeni olyanoknak, akiknek ezek a tanácsok most pont betalálnának és segítenének abban, hogy egyre jobban értsék az angolt az élet minden területén…

Kezdjük a dokumentumfilmekkel! Van aki szereti a dokumentumfilmeket, van aki nem… Viszont, most szeretném, ha elvonatkoztatnál egy kicsit attól, ha esetleg Te nem vagy oda értük, mert nyelvtanulási szempontból több előnye is van, ha időről időre ilyen típusú filmeket is nézel, hallgatsz:

1.  Sokkal artikuláltabban, érthetőbben beszélnek a dokumentumfilmekben, mintha bármilyen más műfajú filmet néznél (vígjáték, horror, akciófilm stb.)

2.  Lassabban beszélnek a kommentátorok a dokumentumfilmekben, ezért könnyebben meg tudod érteni.

3.  Legtöbbször angol felirattal együtt is el tudod érni ezeket, vagy rájuk keresni a Youtube-on, ami már tudod, hogy nagymértékben segíti a megértést, és a vizuális típusú tanulóknak, fontos, hogy lássák is, hogyan van leírva az elhangzott szó.

4.  Nem csak az angolodat tudod dokumentumfilmek nézésével fejleszteni, hanem az általános intelligenciádat is bővítheted, hiszen tényszerű információkat tudhatsz meg belőlük.

Mindenki megtalálja a maga érdeklődési körének megfelelő dokumentumfilmet (állatok, utazás, technológia, divat, üzleti világ stb.), csak ennek megfelelően keress rá ezekre a Youtube-on (Documenteries on animals/travel/technology/fashion/business life).
Amit én személy szerint mindenképpen ajánlok azok a National Geographic sorozatok angolul:

https://www.youtube.com/results?search_query=national+geographic+documentary

Felirattal:

https://www.youtube.com/results?search_query=national+geographic+documentary+with+english+subtitles+

 
Ha automatikusan nem látod az angol feliratot ezeken a videókon, akkor a jobb alsó sarokban a kis „fogaskerék” melletti ikonra kell kattints és automatikusan ráteszi azt.

youtube subs

Szintén javaslom a BBC sorozatait, szerintem szenzációsak és rengeteg témában találsz dokumentumfilmeket:

BBC docs

https://www.youtube.com/results?search_query=bbc+documentary+english+subtitles+

Viszont számomra a nagy kedvencek Michael Palin dokumentum sorozatai az utazás témában:

https://www.youtube.com/results?search_query=michael+palin+travel+documentaries++

M Palin

Ha utazás előtt állsz, akkor is érdemes rákeresni egy dokumentumfilmre az adott desztinációval kapcsolatban, mert így nem csak az angolodat fejleszted közben, hanem a helyi kiejtésre is rá tudsz így készülni, ha ezt is bemutatják, plusz már előre megismerkedhetsz a helyi kultúrával. Viszont nem csak a You Tube-ot használhatod ilyen jellegű videók, dokumentumfilmek keresésére (bár kétségkívül ez a legismertebb), hanem a https://vimeo.com/ -ot is használhatod, ami szintén ingyenes és nem kötelező ingyenesen feliratkozni sem. Ha valamit nem találsz esetleg a You Tube –on, akkor mindig keress rá itt is a Vimeo-on.

És mi a helyzet a szakmai jellegű videókkal és weboldalakkal?

Ha Te nemcsak a hétköznapi angolodat szeretnéd fejleszteni, hanem szeretnéd a szakmád nyelvezetét is tökélyre fejleszteni angolul, akkor mindenképpen javaslom, hogy erre is tegyél hangsúlyt, hiszen a listening nagymértékben függ attól, mekkora a szókincsed. Na már most, ha Te szakmai jellegű szövegeket is jól akarsz érteni, akkor el kell kezdd ezt is gyakorolni. De hogyan?

Ehhez is gyűjtöttem Neked tippeket és oldalakat:

1.  Az egyik legjobb szakmai előadásokat tartalmazó oldal szerintem ez: https://www.ted.com/talks

És a jó dolog, hogy mindenféle témában találsz előadásokat(művészet, pszichológia, tudomány, IT, divat, gyógyászat, spiritualitás, építészet, autóipar stb.), csak egy kicsit böngészned kell.  🙂 

TED

2.  Na és ezt ismered? https://www.udemy.com/ Ezen az oldalon képzeld, több mint 30.000 tanfolyamot lehet online elvégezni otthonról és rengeteg ezek közül INGYENES! Azt mondják az okosak, legyél a szakmádban a legjobb! Ha ezt komolyan akarod venni, akkor itt a lehetőség, tovább tudod magad képezni, ráadásul angolul!  🙂 

Udemy

3.  Ha pedig a kreatív oldaladat is szeretnéd az angoltudásod mellett fejleszteni, akkor ezt az oldalt mindenképpen nézd meg: https://tutsplus.com/ Itt ugyanis lehetőséged van számod ingyenes fotóskurzust, web design kurzust elvégezni. A jobb felső sarokban tudsz ingyenes regisztrálni („Free account”). 

tutsplus

Emlékszel még az első részben, amikor azt írtam, hogy el sem tudod képzelni az internetben rejlő lehetőségeket arra, hogy fejleszd a nyelvtudásodat (és mellékesen a lexikális tudásodat is!)? Látod már mire gondoltam?

Akkor most azt javaslom, kicsit mélyülj el ezekben az oldalakban és válaszd ki azokat, amelyek úgy gondolod, tetszenek és kezdd el őket rendszeresen használni, hiszen így a listening-ed is javulni fog hosszú távon!

Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül a tanulás és a hallott szövegértésed fejlesztése önállóan, akkor segítünk! Az egyéni és a kiscsoportos óráinkon ugyanis arra a beszélőkéd beindításán túl, e hallott szövegértésed fejlesztésére tesszük a két fő hangsúlyt!

Mai útravaló:

Mindenkinek joga van arra, hogy jobbat és szebbet akarjon, mint amije van. Azért vagyunk emberek, hogy minél többre és tökéletesebbre törekedjünk.

hirlevel feliratkozas

 

2válaszok erre "HOGYAN FEJLESZD A ’LISTENING’-EDET DOKUMENTUMFILMEK, SZAKMAI VIDEÓK, OLDALAK SEGÍTSÉGÉVEL?"

  1. Köszönöm ismét remek tippeket kaptam tőled a Udemy-t és Ted-t már felfedeztem és tényleg remek mindkettő.

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2020

All rights reserved.