Bejelentkezés

HOGYAN FEJLESZD A ’LISTENING’-EDET ZENEHALLGATÁSSAL?

Ahogy az előző részben ígértem, ebben a sorozatban egy olyan útra invitállak, ahol fényévekkel javítani tudod a hallott szövegértésedet, azaz a ’listening’-edet, persze, feltéve, ha szeretnéd. Valójában, mivel nincs két egyforma ember, ezért van az is, hogynem létezik – legalábbis szerény véleményem szerint – egyetlen működő nyelvtanulási módszer sem, ami mindenkinek működne. De hogy fokozzam a dolgot, ezért van az is, hogy az egyes készségekre is több módszert be kell vetned ahhoz, hogy elindulj a fejlődés és az állandó sikerélmények útján. Ezért döntöttem úgy, hogy részletekbe menően írok arról, hogyan tudod javítani a hallott szövegértésedet.  🙂 

Ebben a részben azoknak fogok kedvezni, akik szeretnek zenét hallgatni és még nem aknázták ki az angolul való zenehallgatásban rejlő lehetőségeket arra, hogy javítsák a listening-jüket. 🙂  Ha esetleg Te nem szeretsz zenét hallgatni (főleg nem angol nyelvű előadótól), akkor is azt javaslom, adj ennek egy esélyt és olvasd el, majd próbáld ki azokat a technikákat, amelyeket összegyűjtöttem Neked,mert csak úgy tudsz valamit igazán megítélni, – működik-e Neked vagy nem – ha kipróbáltad, letesztelted! 

Kezdjük először egy klasszikusoknak szóló technikával:

 1.      Ha TE szoktál eredeti zene CD-t vásárolni, akkor ezt mindenképpen próbáld ki!

Alapvetően, szinte mindenkinek van kedvenc zenéje, előadója vagy olyan zenéje, előadója, akit nagyon szeret hallgatni. Na most feltételezzük, hogy ez az előadó angolul is énekel! Akkor feltétlenül nézd meg a CD borítóját, belső könyvecskéjét, mert szinte mindegyikben benne kell legyen a zenék szövege is! Márpedig ha benne van, akkor – ha még nem tetted meg – úgy hallgasd a zeneszámokat, főleg eleinte, hogy közben a szemeddel is követed a szöveget! Egyrészt azért, mert könnyebb lesz megérteni az amúgy is sokszor nehezen érthető zeneszámokat, – mert teljesen máshogy van artikulálva, mint a beszéd – másrészt pedig, mert közben lesznek ilyen ’aha-érzéseid’, hogy ’Jaaaaa, ez ezt mondja?’ És ha mellé még utánanézel az ismeretlen szavaknak, akkor pedig tuti, hogy nem csak jobban fogod érteni annak a zenének a mondanivalóját, – már ha van 🙂  – hanem még élvezetesebb is lesz.

2.      Használd a https://www.lyrics.com – ot!

Ha csak gépen, telefonon, vagy bármilyen „okos kütyün” szeretsz zenét hallgatni, akkor feltétlenül próbáld ki ezt oldalt, ugyanis, ahogy betölt az oldal, a felső sávba csak egyszerűen be kell írd az előadó nevét és a zeneszám címét és már meg is találtad a zenéd szövegét (angolul: ’lyrics’).  És tudod miért hasznos, ha úgy hallgatod a zenét, hogy párhuzamosan olvasod is a szöveget? Itt van 4 ok nyelvtanulási szempontból arra, hogy miért szöveggel hallgasd –főleg eleinte vagy az új zenéket! – az angol zenéket:

Lyrics

 1.  Bevonod minimum kettő, de ha énekled is közben, akkor 3 érzékszervedet is (látod-hallod-csinálod), így sokkal hatékonyabban rögzülnek a szavak, a szerkezeteket és maga az egész dalszöveg a hosszú-távú memóriádba

learners

2.   Ugyanúgy, mint a filmnézés kapcsán, ha egyből angol felirat nélkül próbálod megérteni, hogy mit mondanak, nem biztos, hogy meg fogod érteni! Ha viszont megszoktatod magad, hogy úgy hallgatod a zenéket (ha nem is mindig), hogy olvasod a zeneszöveget, akkor már kezdetben is sokkal több sikerélményed lesz a megértésben!

3.  Rengeteg új szót, kifejezést tudsz közben tanulni, sőt sokszor a legfrissebb szlenget is megtanulhatod ezekből a zenékből (már ha szeretnéd!)

look for word

4.  És végül, nem jársz úgy, mint például ő (légyszi, légyszi ezt hallgasd meg,  mert azon felül, hogy folyni fog a könnyed a nevetéstől, megérted, hogy mire gondolok):

https://youtu.be/FQt-h753jHI

ezt pedig haladóknak ajánlom (nagyon poénos): 

https://www.youtube.com/watch?v=wwrreWsS3Vs

Szóval, ha nem akarsz totál mást énekelni fennhangon, mint ami a valódi szöveg, akkor mindenképpen nézd meg mindig az adott angol zeneszám szövegét.  🙂 

 Ha esetleg ez az oldal nem tetszene, akkor ezeket is ajánlom figyelmedbe:

https://www.azlyrics.com/

https://www.lyricsfreak.com/

https://www.lyricsmode.com/

És egy extra tipp: Ha a Youtube-on begépeled egy angol zenének a címét és mögé írod, hogy ’with subtitle’ (’felirattal’) vagy ’with lyrics’/’with original lyrics’ (’dalszöveggel’/’eredeti dalszöveggel’), akkor legtöbbször úgy is eléred a dalok szövegét, sok esetben a video leírásánál.

  

3. Szoktál karaokézni?

Előfordulhat az is, hogy szereted a karaokét, ahol szintén fontos a megfelelő szöveg tudása, ez is tudja fejleszteni az angolodat, mivel a szöveget olvasnod és énekelned kell a zenére. Ehhez rengeteg karaoke szoftver is létezik, amivel gyakorolhatsz, de nagyobb városokban vannak karaoke bárok, klubok ahol megcsillogtathatod nem csak az angol, hanem az előadói tehetségedet is! 

Szóval azt mondom, miért ne aknázhatnád ki az angolul való zenehallgatásban rejlő lehetőségeket nyelvtanulási szempontbólis azzal, hogy innentől kezdve nem csak zenét hallgatsz, hanemTUDATOSAN HALLGATSZ ZENÉT ANGOLUL? Ugyanis, nagy különbség van a kettő között…

Ha pedig, ezeket már mind alkalmazod, tessék magad hátba veregetni (Good job! 😎 ), de lehet a következő részben tudok majd Neked is újat mondani, hiszen az online rádiók, podcast-ok és standup comedy-kel való tanulási trükkökről lesz szó. 

Addig is, ne felejtsd el alkalmazni a mai technikákat!  😉  

Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül a tanulás és a hallott szövegértésed fejlesztése önállóan, akkor segítünk! Az egyéni és a kiscsoportos óráinkon ugyanis arra a beszélőkéd beindításán túl, a hallott szövegértésed fejlesztésére tesszük a két fő hangsúlyt!

Mai útravaló:

„A sikernek nincs szüksége magyarázatra, csak a kudarcokat kell alibikkel foltozgatni…”

hirlevel feliratkozas

 

0válaszok erre "HOGYAN FEJLESZD A ’LISTENING’-EDET ZENEHALLGATÁSSAL?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2020

All rights reserved.