Bejelentkezés

MIT CSINÁLJ MÁSHOGY, HOGY JOBB LEGYEN A HALLOTT SZÖVEGÉRTÉSED ANGOLUL?

 

Még mindig sokaktól kapok levelet, illetve fordulnak hozzám segítségért, azzal a problémával, hogy mit kellene máshogy csináljanak ahhoz, hogy jobban értsék az angolt. És itt nem csak a filmnézésre gondolok, hanem az általános beszélgetésekre, a zenehallgatásra, vagy akár egy videó megnézésére is. Mivel tudom, hogy valóban sokaknak még mindig nehézségük van ezzel a készséggel, ezért úgy gondoltam, ezúttal egy sokkal részletesebb és strukturáltabb sorozattal próbálok segíteni Nekik, Nektek a témában.  🙂  És azt is nem soká elárulom, hogy hogyan!
De előtte! Van itt pár dolog, amit tudnod kell, mert az elmúlt húsz évben sokat változott ám a világ ebben a tekintetben is, és akik nem vették fel a lépést a korszerű változásokkal, bizony, valóban lemaradtak és hátul kullognak. Pedig csak annyit kellene tenniük, hogy változtatnak az eddigi szokásaiknak és új szokásokat alakítanak ki a régiek helyett. De hogy mire gondolok?

 

Fall seven times

 

 1.  Pár évtizeddel ezelőtt, még nem volt ennyi lehetőség arra, hogy fejleszthessük a listening-ünket (hallott szövegértés), hiszen az internet is jóval korlátozottabb volt és csak keveseknek volt elérhető. Ma már szinte minden háztartásban elérhető, és, mint mindennek, ennek is vannak előnyei, hátrányai; de én azt mondom, hogy az előnyeit kell kihasználni. Hanganyagok, oktatóanyagok, filmek, zenék, hangos szótárak tömkelege érhető el az interneten, amelyek csak arra várnak, hogy kiaknázd őket, pedig ha belegondolsz, mondjuk  20 – 30évvel ezelőtt erre esély sem volt. Szóval, ha még mindig nem használod ki az internet ezen előnyeit, akkor itt az ideje, hogy változtass ezen. De hogyan? (olvass tovább!)

 2.   Emlékszem, régen, ahhoz, hogy helyesen tanuljuk meg kiejteni az angol szavakat és ezáltal könnyebben is megértsük azokat, amikor halljuk, még be kellett vágni a fonetikai jeleket is, sőt használnunk is kellett ezeket. Ma már ez nem feltétlenül van így, hiszen, a hangos szótárak segítségével, elég csak meghallgatnunk a szavak kiejtését és máris le tudjuk másolni a megfelelő mintákat. És tudod, azért is fontos, hogy ne a saját elképzelésed szerint próbáld kiejteni az új angol szavakat, hanem mindig ellenőrizd le a legelején, mert így az értésed is sokkal jobb lesz. Miért? Mert ha a jó kiejtéssel rögzül a szó, te is jobban fel fogod azt ismerni, ha hallod. Ezért azt mondom, ne ragaszkodj feltétlenül a fonetikai jelekhez, inkább használd ezeket a hangos szótárakat(itt is csak egy szokásodon kell változtass és máris nem csak a kiejtésed, hanem az értésed is javulni fog):
  https://dictionary.cambridge.org/
  https://dictzone.com/angol-magyar-szotar/

 3. Ne korlátozd le a nyelvtanulásodat egyetlen tankönyvre, ami sokszor nem hogy limitált szókincset tanít Neked, hanem nagyon sok esetben olyan szókincset, ami nem is annyira életszerű… Ezenfelül minimális ingernek teszed ki magad, mertlehet tartozik az adott nyelvkönyvhöz egy CD és azon vannak hanganyagok, viszont ha csak ennyiből áll a hallott szövegértési készséged fejlesztése, akkor nagy bajban leszel megint csak. Ehelyett tudod mit csinálj? Változtass! És most jön a lényeg! 

 Ebben a sorozatban megtanítom Neked, hogy hogyan lépj ki a komfortzónádból és kezdd el szép fokozatosan egyre jobban megérteni az angolt – függetlenül attól, hogy milyen akcentusról, kiejtésről van szó. Benne vagy? 

De hogy egy kicsit felcsigázzalak, nézd csak milyen utat fogunk megtenni együtt? Részletesen bele fogunk menni abba, hogyan fejleszd a listening-edet és szerezz egyre több sikerélményt:

 –          zenehallgatástypes of listening

 –          online rádiók

 –          mesék, rajzfilmek

 –          dokumentumfilmek

 –          oktatóvideók (Youtube, Vimeo) 

 –          sorozatok

 –          akció filmek, drámák és komédiák segítségével.

 Amit ígérhetek, ha végigcsinálod, és nem csak olvasgatod, hanem valóban ki is próbálod, azokat a trükköket, tanácsokat, amelyeket összegyűjtöttem Neked, akkor biztos, hogy javulni fog az értésed!  🙂 De azt is ígérhetem, hogy egy izgalmas útra invitállak, szóval nem fogsz unatkozni!  😛   

Addig is gondolkozz el a fentieken, és hogy szerinted, melyik szokásodon kell már most változtatnod ahhoz, ha fejlődni akarsz. Hiszen tudod: minden fejlődés alapja, a változás!

 Én már elköteleztem magam az életen át tartó tanulás és fejlődés mellett! És Te?

 Mai útravaló:

 „Az élet attól izgalmas, ha új dolgokat teremtünk. Ha folyton a biztonság után kutatunk, az elsorvasztja az életerőnket.”

 

hirlevel feliratkozas

 

2válaszok erre "MIT CSINÁLJ MÁSHOGY, HOGY JOBB LEGYEN A HALLOTT SZÖVEGÉRTÉSED ANGOLUL?"

 1. Nagyon sok angol nyelvű podcast van, kifejezetten angol nyelvtanuláshoz.
  A legtöbbjük teljesen angol nyelvű, de odafigyelnek az érhető kiejtésre és az egyszerű fogalmazásra. Vannak nyelvtannal foglalkozók, vagy olyanok, amik szólások/szófordulatok/idiómák (idioms) eredetét és jelentését magyarázza el, vagy egyszerűen csak olyan, ahol egy-egy témára fókuszálva beszélgetnek.

  Ritkán hosszabb egy-egy epizód 30 percnél, iskolába/munkába menet ideális, ha tömegközlekedsz. A podcast lejátszók többsége képes arra, hogy lelassítva játssza le a felvételeket, így nagyon komoly segítség a kezdeti időben, hogy akár 60-70%-ra lelassítva hallod a szöveget, és van időd felfogni egy szövegkörnyezet alapján kisilabizált szó (és így a mondat) jelentését.

  Egy csomóhoz ingyenesen elérhető a podcast szöveges átirata (transcript), amivel akár hallgatás közben is nézheted, hogy mit mondott az illető, illetve akár kiejtésgyakorlathoz is ideális, mert mondhatod együtt az előadóval a szöveget, így ellenőrizve a kiejtésed helyességét.

  Az egyik legjobbnak tartott amerikai online rádió (National Public Radio – NPR.org) weboldalán is van egy csomó podcast, nyelvtani és érdekes történetekről szólók egyaránt.

  Androidos telefonra van egy csomó, érdemes teszteket olvasgatni, vagy kipróbálni a 3-4 legnépszerűbbet. Nekem a Podcast Addict lett a választásom, nem a legjobb, de a számomra nélkülözhetetlen dolgokat tudja.

  • Kedves Zsolt, abszolút egyetértünk veled és köszönjük a hasznos hozzászólást az olvasók nevében is! Mi is használunk és követünk podcasteket, de fogunk hozni mi is opciókat erre a továbbiakban, mivel nagyon hasznos segédeszközt jelentenek a tanulásban és akár tematika szerint is lehet őket hallgatni. Magabiztos nyelvhasználatot kívánunk! 🙂

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2020

All rights reserved.