Bejelentkezés

A NYELVTANULÁS ÚTVESZTŐJÉBEN I. – A RENDSZER

Az előző részekben letisztáztuk azt, hogy mik azok a lépések, melyekkel szemléletet tudsz váltani a nyelvtanulási sikered érdekében és fel tudod magad vértezni a megfelelő attitűddel. Itt pedig azt is megnéztük, hogy mi kell ahhoz, hogy te is jól tudj angolul, hogy ne legyen számodra többé mumus a beszéd. Mielőtt továbblépnénk, kérlek, olvasd el ezeket itt és itt, és végezd el a belső munkát a kérdések formájában, ha még nem tetted volna meg. 

De lépjünk egy szinttel feljebb most. Már helyretetted az attitűdödet, megértetted azt is, hogy mi az a két elem, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy beszélni is tudj angolul, ne csak értsd a nyelvet.  

De akkor honnan kezdj? Hogyan vágj bele? Kezdőként ezeregy kérdés merül fel benned, mert elveszel az internet adta lehetőségek, ajánlatok és oldalak útvesztőjében. És ez rémisztő. Sőt nyomasztó.  

Ahhoz, hogy el tudj indulni egy olyan úton, ami előrevisz és nem ’egyet előre, kettőt hátra’ ütemben haladj, 3 fontos elemet kell megértened. 

1. RENDSZER 

2. ÖRÖM 

3. ENERGIA 

 

 

Kezdjük az elsővel, a rendszerrel!  

RENDSZER 

Van, aki szereti a rendszereket, és van, aki nem. Te szereted? Ha igen: könnyebb dolgod lesz. Ha nem: ne tekints rá rendszerként, hívd máshogy, ahogy te szeretnéd. De egyet tudatosítsd magadban: ha szomjas vagy, iszol. Ehhez kell egy eszköz. Mondjuk egy pohár. De lehet egy üveg is. Vagy egy csap. Vagy egy forrás. Esetleg egy patak. De valamit kell választanod ahhoz, hogy inni tudj. Ugye? Egyszerre nem tudod az összeset igénybe venni. Csak egy eszközre van szükséged ahhoz, hogy a szomjadat oltsd. Ezért választasz egy eszközt. Na, ez az eszköz lesz a te rendszered, ami segít oltani a szomjadat. 

A nyelvtanulásban sincs értelme annak, hogy MINDENT is akarsz használni ahhoz, hogy elérd a hőn áhított célodat: a tudást. Ki kell választanod egy eszközt. Fel kell állítanod egy rendszert, ami mentén haladsz, máskülönben rohangálni fogsz a poharak, az üvegek, a csapok, a források és a patakok között. Vagy az éppen feltalált legmodernebb vizet adó eszközök között. És közben fogod a fejedet, hogy még ebből is innék, de abból is, és akkor most melyik a jó? 

 

 

Az, amelyiket te annak érzel.  

Számtalan nyelvtanulási technika, módszer érhető el a neten. Most nem sorolom fel őket itt, és persze mindenki a magáéra esküszik. Tudom. De, amikor választanod kell, egy dolgot mindig tarts szem előtt: mikor egy rendszer mellett leteszed a voksod, átjön neked az, hogy ők tényleg segíteni akarnak neked elérni az angolos céljaidat, vagy csak az anyagi javakra hajtva és félelemkeltés minden eszközét bevetik arra, hogy motiváljanak? Érzed, hogy valódi emberek vannak a módszer mögött, valódi segíteni akarással, akik tényleg hivatásuknak tekintik a tanítást, és te vagy igazán a szemük előtt, hogy segítsenek elérni a céljaidat, vagy csak a felszínes anyagi meggazdagodás lebeg a szemük előtt, amikor a sales levelekkel és hirdetésekkel bombáznak? Hidd el, ezt érezni fogod

DE a lényeg: ne ugrálj egyik eszközről, rendszerből, a másikba, mert akkor egy labirintusban találod magad, elveszve, kétségbeesve a kifelé, vagy előre vezető utat keresve. 

És, hogy mi, az Angolra Hangolva csapata miben igyekszünk segíteni a tanulóinknak és hogyan, ezt így tudnám legtömörebben megfogalmazni: 

Nap, mint nap azon dolgozunk, hogy segítsünk a tanulóinknak magabiztosabbá válni. Hogy meg tudjanak és merjenek szólalni angolul. Hogy még választékosabban tudják magukat kifejezni. Hogy ne érezzék azt, hogy másoknak vannak kiszolgáltatva, amikor angolul kell kommunikálniuk különböző élethelyzetekben. Hogy ne érezzék cikinek az angoljukat. Hogy élvezzék a tanulást és az így megszerzett tudást, amivel könnyebben boldogulnak az életükben. Legyen szó akár a munkájukról, szórakozásról, utazásról.  

És hogy hogyan csináljuk mindezt? Mi a rendszerünk lényege? 

Olyan oktatóanyagokat hoztunk létre – mint eszközök -, melyekkel bevonjuk az érzékszerveidet a tanulásba: a szemedet (mert követed a szemeddel az ebook-ot), a füledet (mert hallgatod az mp3 hanganyagokat) és szádat (mert hangosan ismétled, amit hallasz). Majd rongyosra ismétled azt, most már a holtidődben: amikor vezetsz, utazol, sportolsz, házimunkát végzel az okos kütyüdről használva az oktatóanyagainkat (ezért nincsenek nyomtatott könyveink).  

Napi minimum 20 percet, 30 percet, 60 percet, 90 percet szánva a tanulásra. Kinek mennyi ideje van. De a napi 20 perc a minimum. Majd miután rongyosra hallgattad, elkezded aktiválni a tanultakat. Azaz használni. Szóban, írásban. Ha kell még puskázva. De minél többször használsz valamit, annál jobban megmarad. Van, akinek ehhez van egy külsős segítsége (beszédpartner, tanár stb.), mert aktiválás nélkül nem fog hosszú távon rögzülni az, amit meg akarsz tanulni. És van, akinek mi segítünk aktiválni azt tanári segítséggel, egyénileg vagy csoportosan, de fogjuk a kezedet és visszacsatolást, bátorítást adunk. Figyelünk rád. Ha kell “rugdosunk”. És mivel nem hiszünk a ’mindenkire ugyanazt a zsákot’ húzzuk rá elvben, a legnagyobb eredményeket pont azokkal érjük el, akiknek plusz mentorálást tudunk adni ezeken az online órákon, mert ahogy jönnek felszínre a tanulási nehézségek, blokkok, hiányosságok, úgy tudjuk finomra hangolni, igazán egyénre szabni a tanulást számodra. 

 

 

Mindenkinek kell tehát egy rendszer, ami mentén halad. És azt kellő rugalmassággal kezeli, időközben apró változtatásokat eszközöl, hogy még hatékonyabb legyen, mert enélkül nem megy. Enélkül könnyen elveszel a nyelvtanulás labirintusában, az internetes lehetőségekről pedig már nem is beszélve. 

Ezért tedd le te is a voksod egy rendszer mellett és aszerint haladj! Ha látod az utat magad előtt és nem bekötött szemmel botorkálsz előre, magabiztosan fogsz előre haladni a nehézségek ellenére is, és biztos, hogy gyorsabban is fogsz majd haladni. 

És most válaszold meg magadnak, és/vagy nekünk is a következő kérdéseket minél őszintébben: 

  • Van már egy bevált rendszered, ami szerint haladsz a tanulásban, vagy egyik rendszerből a másikba ugrálsz? 
  • Kialakult már egy napi rutin számodra, amikor és ahogyan az angolodat fejleszted?  
  • Mi az, ami leginkább bevált számodra a rendszeredben? Amin abszolút nem változtatnál, mert nagyon hatékonynak bizonyult számodra? 
  • Min kellene változtatnod a rendszeredben ahhoz, hogy még hatékonyabb legyél és jobban élvezd a tanulást? 
  • Ha a mi rendszerünkkel tanulsz, mi az, amit legjobban élvezel vagy szeretsz benne?  

A következő részben az ÖRÖM-mel folytatjuk! 

 

Mai útravaló: 

„Igazán nagyot mindig csak azok alkottak, akik merték hinni, hogy felül tudnak kerekedni a körülményeken.” 

Bruce Barton 

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "A NYELVTANULÁS ÚTVESZTŐJÉBEN I. - A RENDSZER"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2020

All rights reserved.