Bejelentkezés

VÁLTS SZEMLÉLETET A NYELVTANULÁSBAN!

Életem során eddig 6 idegen nyelvet tanultam, ebből 3-at beszélek is, 2-ből sok mindent megértek, de nem tudnék beszélni, és egy esetében nem is értek, nem is beszélek (ez az észt, amit az egyetemen valójában összehasonlító céllal tanulmányoztunk inkább, mint tanultunk). Bármelyiket is nézem ezek közül, egy rám jellemző dolgot leszűrtem a tanulás során, mint tanulság:

„Számomra mindig nehezebb volt megtanulni az adott idegen nyelv alapjait, mint magasabb szintre emelni azt.”

Rád, lehet nem igaz ez, mert ez a saját tanulságom, de azt figyeltem meg az elmúlt 14 év tanítási múltam során, hogy talán ez is az egyik oka, hogy annyi újrakezdő van a nyelvtanulók körében. Sokan nem jutnak el odáig sem, hogy megszerezzenek egy olyan erős alaptudást, amivel már nem adják el őket, mondjuk angolul olyan élethelyzetekben, mint egy nyaralás, külföldi utazás, útbaigazítás, segítségkérés, vásárlás stb. Sajnos sokan előbb feladják, vagy leállnak, mielőtt eljutnának oda, hogy olyan tudásuk legyen, amivel, ha nem is helyesen, de megértetik magukat és ők is megértik a kulcsgondolatokat.

Ebben az írásomban azoknak szeretnék segítséget adni, akik ebben a cipőben járnak, de érzik magukban az erőt, a motivációt, hogy ezen végre túllendüljenek és változtassanak. Ezt ugyanis csakis te tudod megváltoztatni és túllendülni azon az állapoton, amiben megragadtál.

Nézzük meg ennek a lépéseit:

    1. Ne keress több kifogást!

 

 

A helyzet az, hogy „panaszkodó nemzetként” még mindig választjuk azt az utat, hogy kifogásokkal magyarázzuk meg, miért is tartunk ott, ahol. Ismerős valamelyik kifogás?

 • „Nekem azért nem megy úgy a nyelvtanulás, mert már nem olyan a memóriám, mint fiatalon.”
 • „Nekem nincs elég időm a tanulásra a sok más teendő mellett.”
 • „Sajnos nem marad meg, amit tanulok, hiába töltök órákat a tanulással napi szinten.”
 • „Már annyi mindent próbáltam és nekem semmi sem segített…”

Folytassam?

Valóban fókuszálhatunk ezekre is, de tudd, hogy amikor a kifogásaidat erősítgeted magadban, és ismételgeted önmagadnak olyan sokszor, ezt az állapotot erősíted meg magadban és valójában te magad tartod magad ebben az állapotban. Változtatni, fejlődni mindig lehet és mindenki képes rá. Ezért az első lépés az, hogy ne erősítgesd tovább ezeket a kifogásokat magadban. Egy kis belső munka vár most rád ezért! Válaszold meg magadban a következő kérdéseket teljesen őszintén és tudatosítsd magadban, hogy mi is tart ebben az állapotban, amiben most vagy:

 • Mi a legnagyobb kifogásod, ami miatt szerinted nem úgy haladsz a nyelvtanulásod alatt, ahogy szeretnél?
 • Kit okolsz vagy mit okolsz azért, hogy ott jársz, ahol?
 • Miért nem tudsz előre lépni, fejlődni, szerinted? Mi vagy ki tart vissza ebben?

Nézz szembe az összes visszatartó kifogásoddal, azonosítsd be őket, és tudatosítsd magadban, hogy most már nem fogsz ezekkel takarózni. Tudd:

AHOL A FÓKUSZ, OTT AZ ENERGIA!

A kérdés: te mire fókuszálsz? Arra, ami visszatart, vagy arra, ami előre vinne? Fordítsd meg a fókuszodat a 2. lépéssel!

 

2. Miben látsz fejlődést?

 

 

A fókuszváltás azt jelenti, hogy megfordítod a gondolataidat és nem azon pörögsz, hogy mi tart vissza, miért nem haladsz, mi az, ami nem megy, hanem azt, hogy bármennyire is apró, vagy még attól is még apróbb léptékekben fejlődj, ezekre koncentrálsz.

Mondok egy egyszerű példát a hétköznapi életemből erre: amikor megszületett a kislányom, tudtam, hogy korántsem leszek olyan hatékony a napi feladataim elvégzésében, mint azelőtt, sőt! Az első pár hétben arra fókuszáltam, hogy bármennyire is kevés dolgot tudtam elvégezni, azt ismerjem el magamban: hogy aznap meg tudtam mosni a hajam és megszárítottam (nálam ez nem egy 5 perces folyamat…), hogy tudtam készíteni egy egyszerű túrós tésztát ebédre, hogy megválaszoltam 10 emailt aznap. Persze pöröghettem volna azon is, mennyi mindent nem csináltam meg aznap, de helyette arra fókuszáltam, amiket sikerült aznap elvégeznem. És még egyszer hangsúlyozom, nem a hiányra vittem a figyelmemet, mert akkor még stresszesebb lettem volna, hanem az apró pici sikerekre.

 

 

És most te jössz! Válaszold meg magadnak minden nap végén ezeket a kérdéseket:

 • Mire vagyok ma büszke a tanulásom kapcsán?
 • Mire sikerült ma időt szánjak a nyelvtudásom fejlesztése érdekében?
 • Mivel bővült ma a tudásod? Tanultál ma is egy vagy két, vagy akár több új szót, kifejezést, nyelvtani szerkezetet?
 • Alkalmaztam ma valamit azokból, amiket az elmúlt időszakban megtanultam?
 • Icipicit könnyebben értem már az angolt?
 • Icipicit könnyebben fejezem már ki magam, mint tegnap, vagy múlt héten, vagy egy évvel ezelőtt?

Ilyen és hasonló kérdésekkel tudod átfordítani a fókuszodat és megélni azt a csodát, amit úgy hívunk:

TUDÁS ÉS FEJLŐDÉS.

És ha erre képes vagy – márpedig képes vagy, te is tudod… – akkor nemcsak a tudásodat fejleszted, hanem a mentális állóképességedet is.

Ne feledd: AHOL A FÓKUSZ, OTT AZ ENERGIA!

 

Mai útravaló:

„Az eső egyetlen cseppel kezdődik.”

Manal Al-Sharif

 

 

 

www.angolrahangolva.com

12válaszok erre "VÁLTS SZEMLÉLETET A NYELVTANULÁSBAN!"

 1. Szia Tünde FANTASZTIKUS ez az Ötleted én benne vagyok akár hónapokig is! mert kell nekem egy Motivátor! nekem amúgy az

  Angolul gondolkodás ment nagyon nehezen illetve maga az Angol nyelvnek a logikája nem ment bele a fejembe nagyon sokáig!

  mára fejődtem ebben de van még hova fejődnöm tudom.Üdv. Ignác.

 2. Nagyon jól hangzik ez a programod! Így jöttem rá, hogy erre bizony nagy szükségem van. Pozitív gondolkodású embernek tartom magam, mégis képes az ember úgy visszafejlődni, hogy észre sem veszi. Kell ez a gyakorlat a gondolkodás mód erősitésében. Köszönöm!

  • Örülök, Timi, ha tetszik az ötlet. És igen, én is úgy gondolom, hogy sosincs megállás ebben sem. Mikor az ember kicsit azt érzi, hogy megtorpan, jó a külső segítség. De valójában csak azt gondoljuk, hogy kívülről ilyenkor a segítség, mert valójában te segítesz ilyenkor is magadon. Köszönöm, hogy velünk vagy és elovastad ezt az írásomat is. Tünde 🙂

 3. Dekker Gézáné Erzsébetnovember 16, 2019 at 7:40 de.Válasz

  Kedves Tünde!
  Sajnos, rám is igaz, hogy mindig többet terveztem, mint amit teljesíteni tudtam egy-egy nap. Nem örültem az elvégzett feladatoknak, sem a tanulásban, sem az egyéb területeken. Ha csak egy párbeszédet tudtam meghallgatni az Elllo.org oldalon, bosszankodtam, hogy jobb időgazdálkodással lehetett volna ez több is. (Hallott szöveg értés!) Van hová fejlődnöm. KÖSZÖNÖM!!!

  • Igen, Erzsike, tudom, mit érzel. Én is sokszor túltervezek egy csomó mindent. Aztán bosszankodom, hogy de jó lett volna még több. De valójában nem azon kell változtatnunk, hogy többet fértessünk be a napunkba, ha már az eleve meg van tömve mindenfélével, hanem az erre adott reakciónkat. Nem azt kell nézni, hogy mennyi mindent lett volna még jó csinálni, hanem, hogy “de jó! ma is haladtam az angollal egy kicsit, mert meg tudtam hallgatni egy videót, nem keltem fel ma sem hiába! :)”.
   Ahogy írtam, engem a kislányom tanított meg erre az attitűdre és azóta nem vagyunk emiatt frusztrált, vagy csalódott. Mindig lehetne több, de fókuszáljunk arra, ami már megtörtént. 🙂 Szóval én is köszönöm, hogy ezeket megfogalmaztad…

 4. Kedves Tunde. Nem talalom mire lehetnek buszke egyenlore sajnos csak egy lusta ember latok aki 13 evig elt Ausztraliaban es nem tud egy mondatot megszerkeszteni. Szoban sokkal konnyebben megertettem magam.

  • Én azt gondolom Ágnes, hogy az, hogy ezeket ki mered mondani magadnak – sőt még másoknak is! – nagyon nagy dolog, mert már felismerted azt, hogy nem jó ez a helyzet így. Most jön a második lépés. A tettek mezejére kell lépni. Lehet úgy érzed, hogy eddig is tettél azért, hogy ez a helyzet változott, de ha nem jöttek az eredmények, akkor valószínű a hogyan-on kell változtatni. Hiszen tudod: ha ugyanazt tesszük, mint eddig, ugyanazt az eredményt kapjuk, mint eddig.
   Szólj, ha tudunk segíteni!
   Tünde

 5. Kedves Tünde!
  Szinte kivétel nélkül megválaszolom minden alkalommal leveleidet csak úgy magamnak, és elmondhatom, hogy napi szinten foglalkozom az angollal, hol több, hol kevesebb időt szánva rá, ahogy tehetem. Ezúttal is köszönöm leveleidet, fáradozásaidat és azt a sok-sok szeretetet, amit kapunk Tőled.
  Szeretettel:
  Katalin

 6. Kedves Tünde! Fantasztikus az ötleted. Meg próbálom elsajátítani.
  Én is mindig a kifogásokat keresem, kerestem, hogy azért nem megy a tanulás mert már idős vagyok. Vagy mert nincs most rá időm. Vagy mert a lányaim nem segítenek. Itthon magyarul beszélünk. Szóval nincs mi motiváljon.
  Gondom van a nyelvtannal, meg hát az angol gondolkodással. Mindig magyarul gondolkodom. Két éve élek Angliában a lányaimmal sok mindent már megértek amit beszélnek környezetemben. De sajnos képtelen vagyok hosszabb mondatot összerakni.
  De e leveled után elhatároztam, hogy igy fogok gondolkodni. Köszönet neked Üdv. Marianne

  • Ez természetes, Marianne. Nem születünk úgy, hogy tudunk egyből egy másik idegen nyelven gondolkozni. Ezért is meg kell küzdeni, de bárki képes rá. Te is! A munkát valóban nem lehet megspórolni, de ha tudod élvezni az utat közben, máris nem lesz ‘izzadtság-szagú’… A gondolkodás, a szemlélet átformálása, a megfelelő attitűd sokat dob a latba, hogy ne lassítsunk be saját magunkat az út alatt. Ezért fontos a megfelelő szemlélet és hozzáállás. Neked ezzel már nem lesz gondod, azt gondolom. Ha mégis, kérlek emlékeztesd magad ezekre a gondolatokra újra és az átlendít majd a nehézségeken is.

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2020

All rights reserved.