Bejelentkezés

MI KELL AHHOZ, HOGY TE IS JÓL TUDJ ANGOLUL?

Az előző részben letisztáztuk azt, hogyan tudod a fókuszodat átvinni a kifogásaid megerősítéséről az apró pici lépésekre, és sikerélményekre való koncentrálásban. Ez a nulladik lépés ahhoz, hogy elindulj előre. Fontos, hogy amíg a gyakorlati kérdéseket nem válaszoltad meg magadnak itt, addig nem tudsz tartós sikert elérni. Olvasd el újra itt ezt az írásomat és válaszold meg magadnak a kérdéseket! 

A mai részben arról lesz szó, hogy milyen félelmeid lehetnek a nyelvtanulásod alatt és hogyan tudod ezeket helyre rakni magadban. 

Nézzük őket sorjában! 

1. Képes vagyok vajon én is megtanulni jól angolul? 

 

 

Igen. Képes vagy rá. És talán már tudod, hogy én nem a nyelvérzékben hiszek, hanem a szorgalomban. Az, hogy ma ott járok, ahol, csakis a szorgalmamnak köszönhető. Nem voltam különleges nyelvi tehetséggel megáldva, mikor elkezdtem angolt tanulni. Sőt a családban még diplomások sem voltak. A legnagyobb példaképem az életemben a nagymamám, akinek 8 általánosa volt. De megtanított arra, hogy ha szorgalmasan tanulok, vagy dolgozok a céljaimért, akkor bármit el tudok élni az életben és amit másnak adunk, azt kapjuk majd vissza.  

Így nap mint nap tudom, hogy lehet nem rendelkezem még azzal a bizonyos készséggel, amivel szeretnék, de ha rászánom az időt és sokszor a pénzt is, akkor bármilyen készséget el tudok sajátítani. És lehet, hogy nem lesz belőlem szakértő azon a területen, és nem leszek tökéletes benne, de nem is kell mindenben az lenni. Szóval tudd, hogy minden készség tanulható, sőt fejleszthető. Így a nyelvi készségek is. Ez nem egy bizonyos faj, nem, vagy életkori csoport kiváltsága, hanem bárkié. Nem kell „perfekt angol” legyél (ami amúgy nem is létezik, még a kifejezést is rühellem, mert tévhitekben tartja a nyelvtanulókat…), elég egyszerűen, ha csak elég JÓ leszel benne és épp annyira, amire neked jónak kell lenned benne. Nem máshoz mérve magadat, hanem a te céljaidhoz, álmaidhoz, személyiségedhez mérten.  

Kérlek, mondd el magadnak mindennap és tegyél is érte persze, hogy: 

KÉPES VAGYOK JÓL MEGTANULNI ANGOLUL! 

 

2. Én soha nem fogok tudni így beszélni! 

 

 

Tudod, mi kell ahhoz, hogy valaki jól beszéljen angolul? Biztos alapok. És a biztos alapokhoz szerinted mi kell? Olyan tanulási módszertan, amivel nem csak tanulod a nyelvet, hanem ÉRTED is, mert csak akkor tudod gyakorlatba ültetni a tudást, ha megértetted és a részeddé vált az. A nyelvtant ezért nem szabad túlbonyolítani. Ezért nem szabad szabályokkal tanulni, magolni, hanem annyi példát kell megnézni arra, amíg nem jutsz el az AHA-élményig, amikor a fejedhez csapsz és érzed: megvilágosodtál végre! És ehhez sokszor csak egy jó magyarázat kell valakitől, aki segít megérteni azt, amit tanulsz (ebben segítünk mi itt és itt), és/vagy sok-sok példa, majd jöhet a gyakorlás, ami a beégetést segíti elő. De megértés nélkül, igazi fejbecsapós AHA élmények nélkül, nincs miért gyakorolj, menj vissza a dolgok alfájához és omegájához, azaz a megértéshez. 

A másik eleme a gördülékeny beszédnek a szókincs. Ezt te is tudod: minél nagyobb az AKTÍV (amit nemcsak értesz, hanem elő is tudod hívni, használni is tudod) szókincsed, annál könnyebben fejezed ki magad. A szókincsedet ezért kell nap, mint nap fejlesztened. És tudom, hogy itt van a legtöbb embernek a legnagyobb nehézsége, mert azt érzik, hiába tanulják, amit tanulnak, nem maradnak meg a szavak mégsem. És tudod mi ennek a legnagyobb gátja? Az, hogy a levegőben lógnak a szavak. Hogy nem kötöd őket semmihez. Ha tényleg csak egyetlenegy dolgot kellene mondjak a hatékony szótanulás titkáról, akkor a kötések lennének azok. Minden szót, amit hosszú távon meg akarsz jegyezni, kötni kell valamihez. Ennek nagyon sok technikája van, ebben az online tanfolyamban tanítom meg a legfontosabb technikákat sok-sok példával. De adok erre is egy példát: 

Meg akarod jegyezni azt a szót, hogy conscious, akkor kötheted a szót úgy, hogy: 

  • mondatot tanulsz vele, de olyat, ami a TE életedbe beleillik, ami számodra aktuális (csak miután megírtad a mondatod, ellenőriztesd le valakivel!): 
  1. I want to live a conscious life in every field. – Minden területen tudatos életet akarok élni. 

 

  • hasonló hangzású szavakhoz kötöd: 

kan – s – ösz : ez most elvetemült és őrült lesz tudom, de biztos vagyok benne, hogy meg fog maradni: képzelj el egy kan mókust, aki ősszel tudatosan gyűjti az elemózsiát télre, na ő ‘conscious’. 😊 Tudom, ennek első hallásra nem sok életszerűsége van, de nem is ez a lényeg, hanem hogy merj merész lenni és ilyen és hasonló, akár vicces, akár vizuális képhez kötni a szavakat, akár úgy, hogy hasonló hangzású magyar vagy más nyelvű szavakhoz kötöd azokat. 

 

  • érzelmeket társítasz hozzá: csukd be a szemed és képzeld el, mikor voltál életedben a legtudatosabb, mi az a történetet, ami eszedbe jut erről? Ha megvan, ezt a szót kösd ehhez a történethez, amit vizualizálsz most és megpróbálod elmondani magadban: “was really conscious in my life when I ….


 

És a listát még folytathatnám a technikákkal, de itt találsz még bőven.  

Érted akkor ugye, mi kell ahhoz, hogy te is képes legyél arra, hogy jól beszélj angolul a gyakorlás és a megfelelő segítség mellett? 

De ez az egész csak akkor válik valósággá a te életedben is, ha alkalmazni is fogod őket. Különben semmi értelme nem volt, hogy ezt most elolvastad.  

Ne miattam ültesd gyakorlatba ezeket, hanem magad miatt! 

És a mai részhez tartozó kérdések, amiket szeretném, hogy megválaszolj magadnak, ezek: 

  • Elhiszed önmagadról, hogy te is képes vagy jól vagy legalábbis elég jól megtanulni angolul? 
  • Mit gondolsz magadról? Szorgalmas vagy, vagy inkább lusta a nyelvtanulásban?  
  • Szánsz időt valóban napi szinten arra, hogy egy növeld és fejleszd a tudásodat, vagy csak hébe-hóba? (És ezt most könyörtelenül őszintén válaszold meg, kérlek!) 
  • Ha nem értesz valamit angolból, akkor is neki állsz gyakorolni, hogy hátha majd az alatt megérted, vagy visszamész az alapkövekhez, hogy megértsd, amit tanulsz? 
  • Amikor szavakat, kifejezéseket tanulsz, kötöd őket valamihez, vagy csak bemagolod őket és aztán várod, hogy elő tudd azokat hívni beszédben? 
  • Melyik a kedvenc kötési technikád, amit sokszor alkalmazol szótanulás esetében? Van már ilyen? 

Ugye nem spórolod meg az időt, hogy megválaszold ezeket a kérdéseket magadnak vagy nekünk? 

 

 

Mai útravaló: 

„Egy korlát ledöntésében az a legjobb, hogy már soha nem kell még egyszer ledönteni.” 

Margot Lee Shetterly

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "MI KELL AHHOZ, HOGY TE IS JÓL TUDJ ANGOLUL?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2020

All rights reserved.