Bejelentkezés

Nyelvtanulási app ajánló II.

Az előző részben írtam arról, hogy mire érdemes odafigyelni, ha egy app-ot kezdünk el használni nyelvtanulásunk során és bővebben a Duolingo-ról volt szó. Itt és most újra kiemelném azt a pontot, hogy azért az enyhe túlzás, hogy egy applikációval meg lehet tanulni mondjuk egy nyelvet teljesen.
Sokkal inkább azt mondanám, hogy kiegészítésként, készségfejlesztőként sokkal inkább működik és használható, mint önmagában, kizárólagosan. Szóval figyelj arra, hogy egészítsd ki mással is ezeknek a használatát és annak a készségnek a fejlesztésére használd, amire az való.

 

 

A mai részben két nagy kedvencemről lesz szó: az ANKI-ról és a QUIZLET-ről. Mindkettő ingyenesen letölthető Androidos és almás eszközökre is, és kiválóan segítik a szókincstanulást, memorizálást, mélyítést, valamint a hallott szövegértést is fejlesztik, mert anyanyelvi kiejtéssel tudod meghallgatni a hangot.

Alapvetően mindkét app a ’spaced repetition’ módszerére épül, aminek az a lényege, hogy saját szókészletet hozhatsz létre magadnak akár tematikusan vagy ömlesztve bevíve azokat a szavakat, kifejezéseket, mondatokat, amiket szeretnél megtanulni. Miután ezeket bevitted a felületre, a rendszer összekeveri őket és random sorrendben kérdezi ki őket tőled, mérve és figyelve a reakcióidődet és azt, hogy tudtad vagy nem a szavakat, kifejezéseket, mondatokat. Ez azért kiváló, mert nem sorrendben tanulod őket és nem a sorrendre emlékszel (mint egy hagyományos szótárfüzetes tanulás során: ja az a szó 2. oldalon, jobb oldalt felülről az ötödik volt) majd, hanem magukra a kifejezésekre tudsz így koncentrálni és a rendszer vissza fogja dobni azokat, amiket nem tudtál, vagy nem pontosan jegyeztél meg időzítve azokat.

Ez azért szuper, mert az ismétlések száma segíti a memorizálást, és hogyha nemcsak szavakat viszel be, hanem szókapcsolatokat, rövid mondatokat, akkor már eleve kötöd is valamihez azokat.

 

 

Mire figyelj ezen appok használatakor?

  1. A szókészletet lehetőleg te vidd be/gépeld be a rendszerbe, mert ezzel is tanulsz. Ha valaki megcsinálja helyetted, azzal nem fogsz tanulni.
  2. Kizárólag a számodra nehezen megjegyezhető, makacs szavakat, kifejezéseket, nyúlfarknyi hosszúságú mondatokat vidd be a rendszerbe. Azaz bátran szelektálj, amit már tudsz, azt nincs miért bevinned a rendszerbe.
  3. Használd ki az app hangszóró funkcióját, azaz hallgasd is meg a bevitt szókészletet anyanyelvi kiejtéssel, majd pedig hangosan mondd ki te is, ezzel is segítve a kiejtés helyes rögzülését és a hallott szövegértésed fejlesztését.

ANKI vagy QUIZLET?

               Erre a kérdésre nem tudnék neked választ adni. Ízlések és pofonok. Van olyan diákom, akinek az egyik jött be jobban, van, akinek a másik. Próbáld ki mindkettőt és teszteld le, neked melyik tűnik felhasználóbarátibbnak. Mindkettőnek vannak fizetős és ingyenes funkciói is amúgy, de a metódus hasonló. Ha szeretnéd, hogy jobban megmaradjanak a nehezebb szavak, kifejezések és elő is tudd hívni őket, akkor érdemes őket használni. 5 perc is elég, hogy kicsit gyakorolj a bevitt szókészletből: akár sorban állás közben, vagy a forgalmi dugóban, reggeli felkelés után, vagy akár a WC-n.

Próbáld ki őket és szerezz saját tapasztalatot, élményeket velük.

 

 

 

www.angolrahangolva.com

1válaszok erre "Nyelvtanulási app ajánló II."

  1. Kedves Tünde!
    A Xeropán-rol mi a vélemenyed?
    Üdvözlettel: Tószegi Ferenc

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2024

All rights reserved.