Bejelentkezés

NYELVTAN-ORIENTÁLT TANULÁS/ROSSZ TANULÁSI TECHNIKA

 

Már két okot kiveséztünk, ami miatt nagyon sokan csak elakadnak és csak „szenvednek” az angol tanulással, emlékszel, az első ok az angolhoz való negatív hozzáállás volt, a második pedig az önbizalomhiány és beszédtől való félelem volt. Ha figyelmesen elolvastad ezeket, akkor már bizonyára helyre is raktad magadban őket – vagy legalábbis remélem!

Szóval akkor nézzük meg a harmadik okot és rakjuk helyre ezt is! Ez az az ok, ami miatt soha nem tanítottam iskolában, – csakis nyelviskolában, ahol szabad kezet kaptam és alkalmazhattam a saját módszereimet, és nem voltam a tantervhez kötve – szóval a nyelvtan-orientált oktatásra gondolok most. De mielőtt félreértenél, itt most nem az iskolában tanító angoltanárokat kritizálnám! Sőt nem is akarok kritizálni semmit, vagy senkit, csupán azt írnám le, hogyan látom én a rendszert és hogyan hat ki ez a nyelvtanulókra. 🙂  Szóval ne legyen ebből sértődés senkinek! (ez egy jó kis kifejezés angolul:„No hard feelings!”)

Az első és a legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy a magyar nyelv csodálatos és csodálatosan ki is fejezi a mondanivalóm lényegét, nézd csak: TE NEM „NYELVTAN TANULÓ” VAGY, HANEM „NYELV-TANULÓ”. Érted akkor mire gondolok? Ha Te azt gondolod, hogy attól jól meg fogsz tanulni angolul, hogy csak nyelvtani feladatokat oldasz meg és oda-vissza tudod a nyelvtani szabályokat, attól még NEM, hangsúlyozom, NEM fogsz tudni jól angolul!

Ez lenne az első lépés, amire szeretném felhívni sokak figyelmét! Az én személyes véleményem az, hogy persze, kell a nyelvtan is, de mint minden más az életben, ez is az egyensúlyról kellene szóljon: egyensúlyba kell hozni a nyelvtan-tanulást és a szókincs-, kommunikációfejlesztését. És emlékszel, erre szolgál a 4 lábú asztal, amit sokat emlegetek Neked! 🙂  Ha Te csak nyelvtant tanulsz, akkor két készséged szuperül fog fejlődni, méghozzá a WRITING (írás) és a READING (olvasás), de attól még nem fogod érteni az angolul beszélőket (LISTENING) és nem fogsz tudni megszólalni (SPEAKING), mert ezeket csak kisebb mértékben fejleszted! Más szóval, nem párhuzamosan, arányosan fejleszted mindegyik készséget, hanem kettőre teszed csak a hangsúlyt, vagy ami még rosszabb, egyre…

table

A kérdés tehát az, hogy Te szeretnél egy kétlábú asztal mellett elfogyasztani az ebédedet, folyamatosan attól rettegve, hogy mikor fognak leesni az asztalodról a dolgok?

table

Most akkor azt szeretném, ha végiggondolnád tudatosan, hogy rád igaz-e a túlzott nyelvtan-orientált tanulás és hogy mennyire van benne minden hetedben a négy készség, – tehát az asztalod 4 lábának – párhuzamosan fejlesztése? Vagy csak bizonyos lábakra fókuszálsz és a többivel csak ritkán foglalkozol?

Megvan a válasz? Ha mind a négy készséggel, minden héten foglalkozol egy kicsit, teszel érte, hogy egyre jobbá válj, akkor vagy már nagyon jó az angolod minden tekintetben, vagy úton vagy efelé!!! Gratulálok!  🙂 

Ha úgy érzed, hogy a kérdésekre NEM a válaszod, akkor se keseredj el, hiszen emlékszel: „A felismerés fél gyógyulás!” Neked csak annyi dolgod van most, hogy STRATÉGIÁT VÁLTS és VÁLTOZTASS AZ EDDIGI TANULÁSI SZOKÁSAIDON.

Itt egy pár lépés ehhez:

  1. Ne csak írásban gyakorolj, hanem szóban is (Kifogás: „de nincs kivel!”, emlékszel a SELF-TALK technikára: fejben beszélgess magaddal, amúgy is ezt csináljuk reggeltől estig… )
  2. Ne csak nyelvtant tanulj, hanem párhuzamosan bővítsd a szókincsedet (ez ugyanis sokkal fontosabb, mert szavak nélkül nem lehet sem beszélni, sem olvasni, sem írni, sem megérteni másokat….)!
  3. A megtanultakat ültesd át egyből gyakorlatba mind szóban, mind írásban! Erre jók a fordítási feladatok (magyarról angolra), és ezért nem annyira hatékonyak a „karikázgatós feladatok”, „behelyettesítős feladatok” mert ennél az utóbbinál nem vagy rákényszerítve arra, hogy mondatokat alkoss angolul.
  4. Figyelj arra, hogy arányosan, párhuzamosan fejleszd a 4 alapkészséget minden héten! Azaz minden héten olvass, írj, hallgass valamit angolul, és ami a legfontosabb beszélj valakivel angolul!
  5. És most jön a lényeg, amit már valószínű tudsz: ANGOLUL BESZÉLNI NEM LEHET MEGTANULNI, CSAK ÚGY HA BESZÉLSZ!  🙂 

Szóval cselekvésre fel! Kezdj bele itt és most! Én veled leszek, számíthatsz rám, ha elakadsz!  🙂 

Mai útravaló:

„Csak az a vesztes, aki nem tud baklövései tapasztalatából tőkét kovácsolni.”


hirlevel feliratkozas

 

0válaszok erre "NYELVTAN-ORIENTÁLT TANULÁS/ROSSZ TANULÁSI TECHNIKA"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2022

All rights reserved.