Bejelentkezés

Karácsonyi filmnézésre fel!

Nem tudom, te hogy vagy vele, de mi nők (persze nem mindenki) imádjuk a karácsonyi filmeket, főleg a decemberi időszakban. Sok filmet akkor is képesek vagyunk ilyenkor újranézni, ha azokat már tízszer láttuk. A karácsonyi filmeknek ugyanis van egy sajátos hangulata, pont úgy, mint a karácsonyi zenéknek, vagy az illatoknak és a fényeknek is.

Tudom, ez akár idegesítő is tud lenni mondjuk a család többi tagjának, hogy „minek nézzük meg ezt újra, mert ezeregyszer láttuk?”, de azt mondom, mi lenne, ha idén is újranéznéd a kedvenc karácsonyi filmjeidet, de nem magyarul, HANEM ANGOLUL???

 

 

A Rotten Tomatoes oldalán találtam egy olyan 50-es listát, ahol a top legnépszerűbb karácsonyi filmek listáját találod meg. (A Rotten Tomatos egy olyan weboldal, ahol filmkritikákat találhatsz többnyire és azért ez az elnevezés, mert régen az olyan előadásokon, amelyek nem tetszettek az embereknek, megdobálták a színészeket paradicsommal.)

Hogyan igazodj el az oldalon?

 1. Kattints az oldalra és egymás alatt megtalálod az 50 top karácsonyi film borítóját.
 2. Jobb oldalt egy rövid leírást is találsz angolul a filmekről.
 3. Az angol cím alatt pedig egy százalékot(tomatometer), miszerint milyenre értékelték a nézők a filmet.

 

 

Hogyan válassz filmet?

 1. Ha még nem néztél túl gyakran filmeket angolul ezelőtt, és nem is volt túl sok sikerélményed az angol nyelvű filmnézéssel eddig, akkor mindenképpen olyan filmet válassz, amit már „ezeregyszer” láttál korábban, mert sokkal könnyebben tudod majd követni és élvezni is a filmet. Sőt lesznek olyan felismeréseid, hogy „ja, ezt így mondjuk angolul?”, hiszen bizonyos jeleneteket már magyarul szinte idézni tudsz, nemde?

 

 1. Ha már szoktál filmeket nézni angolul, akkor is választhatsz olyat, amit sokszor láttál magyarul, de javaslom, menj egy szinttel feljebb és válassz olyat, amit még nem láttál. Elég sok ismert film van köztük, de jómagam is találtam olyanokat, amiket még nem láttam korábban. Fuss neki ezeknek!

 

Hol tudod megnézni a filmeket?

Több lehetőséged is van, ahol ingyenesen el tudod érni a filmeket, válaszd ki a számodra legszimpatikusabb platformot!

 1. Netflix: egy hónapig ingyenesen tudod használni, és utána havi 10 euro a díja, de bármikor le tudod mondani. Kiváló az angol felirat és hatalmas az adatbázisa.
 2. Popcorntime: () Ez egy ingyenes stream oldal, szintén nagy adatbázissal, ahol ki tudod választani a nyelvet és a feliratot is, plusz a film képminőségét.
 3. Kábel TV: Ha kábel TV-d van, vagy digitális TV csatornákhoz van hozzáférésed otthon, akkor a legtöbb esetben pár kattintással át tudod váltani a hangot a hangot a film eredeti hangjára (távirányítóval: infó gomb — hang nyelve — angol). Mivel a TV-ben is innentől kezdve sok karácsonyi film lesz, így ezeket is bármikor nézheted angolul.

 

 

Hogyan nézz filmet?

Korábban már írtam erről egy blogot, itt tudod újraolvasni, de a lényeg a következő:

 1.  Filmnézés közben legyen melletted papír, toll (bár szerintem a legjobb egy külön erre a célra kijelölt füzet), és jegyzetelj le minden olyan érdekes, szerkezetet, kifejezést, sokszor visszatérő, ismétlődő szót, amelyek számodra ismeretlenek.

 

 1.  Ne kezdj bele őrült szótárazásba, mert nemhogy a filmnézéstől, hanem az angol tanulástól is elmegy a kedved! Csak jegyzetelj!

 

 1.  Csak gyűjtsd a kincseket érő kifejezéseket, mert később aranyat fognak érni… Folyamatosan bővítsd a kincsestáradat minden filmnézés közben!

 

 1.  Állítsd meg egy-egy résznél a filmet, és hangosan ismételd el, amit a színészek mondanak, próbáld imitálni a kiejtésüket! Ezzel ugyanis a kiejtésedet is fejleszteni tudod, nem csak a hallott szövegértésedet.

 

 1.  Másnap vedd elő a füzetedet és járj utána az új dolgoknak. Melyik mit jelent, miért úgy mondják, értsd meg a mögötte lévő folyamatokat. De ha nem vagy egy analitikus típus, az is elég, ha sokat ismételgeted hangosan, hogy a részeddé váljon.

 

 

Szóval akkor melyik filmmel fogod kezdeni a listából? Te melyik karácsonyi filmet ajánlanád, van kedvenced?

Élvezetes filmezést, tanulást és szórakozást kívánok!

 

Mai útravaló:

„Ha még nem csináltál egy dolgot, próbálkozz meg vele háromszor. Először, hogy legyőzd a félelmedet. Másodszor, hogy megtanuld, hogyan kell csinálni. Harmadszor, hogy kiderítsd, szereted-e csinálni.”

Virgil Thomson

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "Karácsonyi filmnézésre fel!"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.