Bejelentkezés

INSTANT KIEJTÉSFEJLESZTÉS – AZAZ HOGYAN LEGYEN NAPRÓL-NAPRA JOBB KIEJTÉSED? II.

Az előző részben letisztáztuk, hogy miért annyira fontos a kiejtésed fejlesztésével is foglalkoznod, hiszen már tudod, hogy a kiejtésed lesz az első benyomás az angolodról. Azt is letisztáztuk, hogy milyen tipikus hibákat követhet el az ember ennek kapcsán és megnéztük az első 5 lépést a top 10-es listából, amiket feltétlenül meg kell lépned, ha szép kiejtéssel szeretnél beszélni. Frissítsd fel ezeket itt.

Készen állsz a következő 5 lépésre?

6. Folyamatosan fejleszd a kiejtésedet!

A kiejtésfejlesztés pont olyan, mint a szókincsed bővítése: „never-ending story”, tehát ez egy véget nem érő történet. És tudod miért? Mert mindig van feljebb, több, jobb ebben is. Amikor valaki leáll a tanulással, vagy a fejlődéssel, mert „ő már mindent tud”, ott szoktak lenni átlagban a nagy gondok. A kiejtésnek is annyi ága-boga van és persze ahogy a szókincsed bővül, egyre több új ismeretlen szót tanulsz meg és azoknak is a megfelelő kiejtése fontos. Így a kettő nagymértékben összefügg. Ha leállsz a szókincsed bővítésével, leállsz a kiejtésed fejlesztésével is. Vice versa.

 

 

7. Hallgass sok anyanyelvi angolt és imitáld azokat!

A minta az élet minden területén fontos. Azt a mintát másolják le a gyerekek is, amit a szüleiktől látnak, hallanak. Ha a minta nem megfelelő, a gyerek viselkedésével is nagy gondok lesznek. Nincs ez máshogy a kiejtéssel sem. Ha nem hallgatsz anyanyelvi angolt szinte soha, vagy csak héba-hóba, megelégszel a „fapados” kiejtési mintákkal, akkor bizony ezek lesznek a kiindulópontjaid, amiket le fogsz másolni. A rosszabb eset az, amit az előző részben már taglaltam: nem is hallgatsz kiejtést egyáltalán, csak feltételezed, hogy hogyan is kell kiejteni a szavakat megfelelően. Légyszi, ezt ne tedd! Helyette inkább hallgass sokféle angolt, feltehetőleg anyanyelvi angolt: videókat, podcast-okat, meséket, filmeket, sorozatokat, hangoskönyveket. Így ezeket fogod lemásolni.

 

 

8. Tanulj a kiejtésbeli hibáidból! Tedd őket tudatossá!

Hiába szembesülsz azzal, hogy valamit rosszul ejtesz ki, nem ér semmit, ha nem tanulsz belőle. Ez pedig kőkemény tudatosságot, figyelmet igényel. Igen, néha koncentrációt és türelmet is, mert sokszor nem sikerül egyből kitanulnunk a rosszul berögzült kiejtésbeli mintákból. De gyakorlással, sok-sok helyes ismétléssel és türelemmel fog menni. De csak ha figyelsz erre tudatosan és valóban akarsz is tanulni a hibáidból. Nincs ez máshogy az életben sem…

 

 

9. Figyelj az apró részletekre, nüanszokra!

Tudod, az ördög a részletekben rejlik. Az előző részben említettem például a megfelelő hangsúlyt, az is „csak” egy részletkérdés, mégis mennyit tudsz már ezzel az apró dologgal változtatni a kiejtéseden. De vannak még aprólékosabb elemek is, mint például az aspiráció. 😊 Na jó, mondom magyarul! Ha egy angol szó „p”, „t” vagy „k” betűvel kezdődik és azt egy magánhangzó (a,e, i, o, u) követi, akkor kell ejteni egy light-os ’h’ hangot is. Tudtad? (pl.: ’pet’ – phet, cat – khet, time – thájm). Vagy ott vannak azok a szavak, amiket máshogy ejtünk, vagy máshol lesz a hangsúly attól függően, hogy milyen szófajú (pl. present – ajándék – prezönt, present – prezentálni – ige! – prizent, vagy advocate – igeként (edvokét), főnévként (edvököt)). Húúú, ezt tudnám még hosszasan folytatni, mert annyira sok ilyen apróság van. Minél magasabb szinten vagy, annál inkább menj rá ezekre is!

 

 

10. Tedd le a voksot a brit vagy amerikai kiejtés mellett!

Végül, ezt sem feltétlenül kezdőknek szóló pont, de jobb későn, mint soha! Nevezetesen, van bőven kiejtésbeli, néha még hangképzési különbség is a brit és az amerikai angol kiejtése között. És tudom, nincs már „standard” brit vagy amerikai kiejtés, hanem ezeregy változat mindkettőn belül (az ausztrál, új-zélandi, kanadai angolt pedig már meg sem merem említeni 😊), de azért beszélhetünk mindkettőn belül egy „neutral” verzióról, ami kb. a legérthetőbb és kevésbé tartalmaz úgynevezett regionális elemeket. Ezt érdemes letisztázd első körben, hogy akkor a brit vagy amerikai angol az, ami közelebb áll hozzád és aminek a kiejtésedre szeretnéd kondicionálni magad. Később aztán bele lehet menni a regionális változatokba, főleg, ha kiköltözöl egy adott területre.

 

Hogy tetszett ez a top 10 lista? Fogod őket alkalmazni?

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "INSTANT KIEJTÉSFEJLESZTÉS - AZAZ HOGYAN LEGYEN NAPRÓL-NAPRA JOBB KIEJTÉSED? II."

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.