Bejelentkezés

HOGYAN UGORJ NYELVI SZINTET BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL?

Az előző részben már letisztáztuk, hogy mit is jelentenek azok a bizonyos nyelvi szintek és mi az a két pont, ahol sokszor el szoktak csúszni a nyelvtanulók, amikor a szintjük beazonosításáról van szó. Itt tudod újraolvasni ezt az írásomat, ha esetleg lemaradtál volna róla. De a nagy kérdés még hátra van: hogyan tudsz lépdelni az egyes szintek között? Álljon itt egy 10 lépcsős útmutató ehhez, ami – szívből remélem – segíteni fog abban, hogy te is szintet tudj ugrani minél hamarabb. De azt azért tudnod kell, hogy a szintugrás semmiképpen nem lóverseny. Ne várd el magadtól, hogy lóhalálában meglépd azt, valójában a sebesség össz-vissz annak a függvénye, hogy napi szinten mennyi időt tudsz rászánni a tanulásra, gyakorlásra, és hogy ezt az időt mennyire hatékonyan töltöd el.

Nézzük a 10 lépcsős útmutatót:

1. Legyen egy kidolgozott terved, ami mentén haladsz!

Te is tudod, hogy nem lehet úgy célt elérni, hogy nem tudjuk az odavezető utat. Kapkodhatunk mi össze-vissza, belekezdhetünk mi egy kicsit ebbe, aztán egy kicsit abba, de nem lesz látványos fejlődés ebből sosem. Szórakozásnak nagyon jó, de tudjuk, hogy sokszor a sikerhez olyan dolgokat is meg kell tenni, amihez nem fűlik a fogunk. Szóval legyen egy terved, ha lehet írásban, feladatokra, stratégiákra lebontva. Ha kell kérj ehhez szakmai segítséget.

 

2. Mindennap foglalkozz az angollal valamilyen formában!

Hidd el, ez az egész nem olyan bonyolult, mint tűnik. A siker sokkal egyszerűbb, mint legtöbbször gondolnánk. Mindennap tenni kell érte, és ezt nem nagy lépésekben képzeld el, hanem apró picikben, amik konzisztensek. Ha tényleg naponta teszel a céljaidért „okosan”, akkor valóban lesz változás. Ezt az ember nem mindig veszi észre magán, de a körülötted lévők igen. Szóval, ne bonyolítsd túl ezt az egészet, JUST DO IT!

 

3. Változtass, variálj, ne unj bele!

Ismered a mondást? „Variety is the spice of life.”, azaz a „Változatosság gyönyörködtet.” Ez szerintem nemcsak a tanulásban fokozottan igaz, hanem valójában az élet minden területén. A monotonitás megöli az izgalmas hétköznapokat. És jó hírem van! Mivel te szabad akaratodból tanulod az angolt, jogod van eldönteni, hogy mikor, mit, miből és hogyan tanulsz. És ha ezt az utóbbit nemcsak tökélyre tudod fejleszteni, hanem élvezetessé tenni, változatossá, akkor sosem fogsz ráunni. Sőt! Mondok jobbat: ez az egész nem is tanulás lesz, hanem FUN!

 

 

 

4. Szintedhez passzoló anyagokból tanulj!

Ezt már sokszor hallottad tőlem. Ahhoz, hogy szintet tudj ugrani, fontos, hogy olyan anyagokból tanulj, olyan hanganyagokat hallgass, olyan könyveket olvass, amelyek passzolnak a szintedhez, azaz nem sokkal nehezebbek, de azért van bennük kihívás. Mert ha túl könnyűek, az sem jó. Csak akkor lépj tovább nehezebb szintű anyagra, videóra, könyvre, ha már 90%-át érted annak, amit hallgatsz, olvasol, tanulsz. Akkor tuti, hogy mindig fejlődni fogsz.

 

5. Kösd össze a tanulást a szórakozással!

A hármas pontban már volt szó arról, hogy ha változatossá, szórakoztatóvá teszed a tanulást, akkor sosem fogsz ráunni. Alapvető igazság, hogy amit élvezettel teszünk, az sokkal mélyebben megmarad, mint az, amit erőltetünk. Ezért fontos, hogy ha nem is mindennap, de igyekezz heti szinten több alkalommal bevonni a tanulásba olyan témákat, amik téged nagyon érdekelnek. Amiktől lázba jössz. Az élvezettel, szórakozással összekötött tanulás valójában nem is tanulás. De megint csak azt kell mondjam, hogy szabad akaratod van és rajtad múlik, mire fókuszálsz. Élvezd az utat és add meg a lelkednek azt az örömöt, hogy amit igazán szeretsz, azt heti szinten bevonod a tanulási folyamatba.

 

6. Fektess nagy hangsúlyt a szókincsed bővítésére!

A szintek közti különbségek egyik sarkalatos pontja a szókincs. Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb az aktív szókincsed, annál többet fogsz érteni és annál gördülékenyebben tudod kifejezni is majd magad, ezért ez elengedhetetlen, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektess a szókincsed fejlesztésére. És itt és most nem a passzív szókincsfejlesztésre gondolok, hanem az aktívra. Azaz, az olvasás, hallgatás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy aktívan bővüljön a szókincsed. Használni kell az új szavakat, kifejezéseket és ha ezt napról-napra megteszed, még ha csak 3-4-5 szóval, akkor olyan Isten nincs, hogy ne ugorj majd szintet ebben a tekintetben. Ne feledd, a kulcs: nemcsak olvasunk, hallgatunk, hanem elkezdjük használni az újakat!

 

 

 

 

7. Figyelj, hogy ne hanyagolj el egyetlen készséget sem!

Ez is alap a szintugráshoz. Ha a négy + két készséget heti szinten fejleszted (hallgatás + írás + olvasás + beszéd …. szókincs + nyelvtan), akkor nagy baj biztos nem lesz. A gond mindig akkor van, mikor ilyeneket hallok: „én sokkal többet megértek, mint amit el tudok mondani” vagy „írásban erősebb vagyok, mint szóban.” És ez 10 esetből 10-nél azért van, mert egy készség, vagy kettő, vagy három igencsak el volt hanyagolva. Szintugrásról csak akkor beszélhetünk, ha ez minden készség esetében releváns. Figyelj tehát erre is!

 

8. Fogadd el, hogy a fejlődésed alatt lesznek holtpontok!

Mindenkinek vannak rossz napjai, kudarcélményei, nehézségei a tanulási folyamat alatt. A kérdés az, hogy ezekre hogyan tekint. Depresszióba esik ezektől, vagy elfogadja, hogy igen, lesznek ilyenek is és megtanul máshogy tekinteni rájuk: mondjuk, mint tapasztalatok, amikből fejlődni tud. És utána a kudarcok, nehézségek ellenére, újra nekifut azzal az attitűddel: hogy IGEN, GYERÜNK, CSINÁLJUK, MEGPRÓBÁLOM ÚJRA, MERT LEHET ELSŐRE, MÁSODJÁRA, HARMADJÁRA NEM SIKERÜLT, DE MOST FOG!

 

9. Gyere ki a komfortzónádból minél többször!

Ha fejlődni akarsz – már pedig a szintugrás egyértelmű követelménye a fejlődés – akkor muszáj kijönnöd a kényelmes, osztálytermi helyzetekből és belekóstolni a való élet angoljába is. Azaz időről-időre bedobnod magad a mélyvízbe. Ennek már tudod, hogy van mesterséges és természetes formája is, de ami közös bennük az, hogy mindkettő komfortzónán kívüli. Ez pont egy réteggel van kijjebb, mint a belső, kényelmi zónád. Nem a peremére kell kimenned, mert az a pánikzóna, ott sokat valóban nem fogsz fejlődni, de tudatosan merészkedj mindig kicsit kijjebb és kijjebb. Itt tudsz igazán nagyokat ugrani.

 

 

 

10. Ha szükséges pihentesd, amit megtanultál, hagyd, hogy leülepedjen!

Én hiszek abban, hogy igenis időről-időre meg kell állni. Kell hagyni leülepedni a dolgokat. Elmélyülni. És az, hogy ez kinek mennyi idő, embere válogatja, de valójában bármennyire is fontos és sürgős a cél, ha erőből tolod, és nincs mögötte valódi mély tartalom, amihez idő kell, akkor könnyen belefásulsz az egészbe. Szerintem nyelvtanulásban is van „burn-out”, (kiégés), ezért legyen minden héten egy pihi napod, amikor hagyod, hogy csak kristályosodjanak le a tudáscseppek benned.

Még sok mindent tudnék írni erről a témáról, de remélem, hogy ha végigmész ezen a 10 lépcsős útmutatón és gyakorlatba ülteted, akkor te is érezni fogod ezeknek az erejét. Kívánok aktív tudást, magabiztos nyelvhasználatot, sok kitartást, élvezetet az útra!

 

Mai útravaló:

„Akarnunk kell a változást. Fel kell ismernünk a fájdalmat, amit akkor érzünk, ha nem változtatunk, és látnunk kell azt az örömöt, amit akkor fogunk átélni, ha megváltozunk.” 

Adam J. Jackson

 

 

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "HOGYAN UGORJ NYELVI SZINTET BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.