Bejelentkezés

A NYELVTANULÁS ÚTVESZTŐJÉBEN III. – AZ ENERGIA

Volt már szó a RENDSZER-ről, az ÖRÖM-ről, ma az ENERGIÁ-ról szeretnék írni neked. Az energia ugyanis az életben az egyetlen dolog, ami igazán előre tud vinni. DE ez az, ami igazán vissza is tud tartani. Energia nélkül nem jönnek létre dolgok. Nem születnek új alkotások. Nem létezik tudás sem energia nélkül. És pontosan ezért az energia ellenpólusa a halogatás, amiben oly sokan szenvednek és megrekednek a saját labirintusukban.  

 

 

Én nem vagyok egy halogató típus. De nem így születettem. Ahogy mindenkiben benne van a lehetőség az alkotásra, úgy a pusztításra is, egy energikus, aktív életre, úgy egy lusta, inaktív, halogató életre egyaránt. Senki nem születik energikusnak, ahogy halogatónak semAz ember maga választja meg, hogy mivé akar válni. Mindennap döntéseket hozunk. Ma felkelek, vagy sem. Tanulok, vagy sem. Alkotok, vagy pusztítok. És habár az élet nem fekete-fehér döntések sorozata, mégis mi helyezzük magunkat abba a világba, amiben most vagyunk.  

Az, hogy ott jársz ma, ahol jársz, az a tegnapi, a tegnap előtti, az az előtti és így tovább döntéseid eredménye. És az, hogy holnap máshol leszel, mint ma, a mai döntésedé. Ezért nincs értelme a múlton agyalni, mert az már megváltoztathatatlan. De a jövő átírható. És az egész paradoxonja az, hogy a jövőt csakis a jelenben írhatod át. A most-ban. Azzal, hogy hova fordítod az energiáidat. Mire szánsz időt. Mire fókuszálsz. Milyen lépéseket teszel meg.  

Azt mondják: „mindig az első lépés a legnehezebb.” Szerintem pedig pontosan az első lépés megtétele a legkönnyebb! Az már sokkal inkább nehezebb, hogy állandó mozgásban maradj. Hogy ne állj meg. Hogy fenntartsd az energiákat. Azok, akik halogatnak, az első lépést nem hajlandók megtenni. Pedig ez csak abból áll, hogy ha tudod, hogy kenyérre van szükséged, mert elfogyott otthon, el kell menned a boltba. De te halogatod. Majd délután, majd este, majd holnap. És végül nem mész el kenyérért holnap sem. Pedig az elindulás csak abból áll, hogy felállsz és a lábaidat egymás után teszegeted. És akkor már mozgásban vagy. Akkor már csak arra kell figyelj, hogy ne állj meg, hogy ne fordulj vissza.  

 

 

Van, akinek megvan már a tanuláshoz a kiválasztott rendszere, tudja a miértjét, azt is, hogyan, miért lenne neki az jó, örömforrás, de mégsem tesz érte. És hogy miért nem? 

Többnyire azért, mert komfortzónán kívül van a tanulás és fejlődés. A megszokott, kényelmes állapotban, a langyos vízben még mindig jobb lenni, mint a hidegben. Pedig ahogy kimész onnan, és lépsz 3-at, 4-et, 5-öt, már nem lesz hideg. Te melegíted be azt a közeget. Így tágítod a komfortzónádat egyre kijjebb, és így fejlődik az ember.  

Ha neked elindulni a legnehezebb, akkor alkalmazd az 5 másodperces szabályt: ha tudod, hogy nehezedre esik elkezdeni a tanulást, még nem érzed a flow-t, az örömöt, akkor számolj vissza magadban. Öt. Négy. Három. Kettő. Egy. És fel! Indulás! Akkor és abban a pillanatban kezdj bele és a flow majd beindul. De rugdosd ki magad a komfortzónádból. Ezt más nem tudja helyetted megtenni. 

 

 

Ha ez már jól megy, akkor jön az energia második része. Fenntartani is tudni kell az energiát. Azaz, képessé kell válnod arra, hogy kitartóvá válj. Hogy nap, mint nap rászánd azt a 20 percet, vagy 30, 60, 90 stb. percet a tanulásra, gyakorlásra. Régen azt olvastam mindenhol, hogyha valamit 21 napig mindennap csinálsz, akkor az szokássá, rutinná válik. Aztán máshol a 30 napot olvastam ugyanerre. És pár hónappal ezelőtt a 90 napot írták le erről. De valójában mindegyik működik. Csak kinek melyik. Van, akinek elegendő 21 nap is arra, hogy valami beépüljön a rutinjába, másnak ugyanez 30 nap, és megint másnak, aki messzebbről indul 90 nap is kell ehhez. De tudod mit? Tök mindegy!  

Nem az idő számít, hanem az energia. Ami a kezedben van. És a Te energiádat, Te birtoklod. És az, hogy azt te arra szánod-e, hogy a fotelben tespedve nézd a tv-t esténként, vagy helyette inkább olvass valamit angolul, még ha csak 20 percig is, vagy bármit, ami a fejlődésedet szolgálja, TE döntöd el.  

Emlékszel? 

 AHOL A FÓKUSZ, OTT AZ ENERGIA.  

Bánj hát jól az energiáddal és fordítsd a hajtóerőddé, nem pedig visszatartó erővé… 

 

 

Mai útravaló: 

„Egy idő után minden ember ráébred arra, hogy az egy helyben rekedtségnél jobb bármilyen lépés. Ugyanis bármerre is indulsz el, biztos lehetsz abban, hogy tapasztalatokkal leszel gazdagabb.” 

Robert Lawson 

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "A NYELVTANULÁS ÚTVESZTŐJÉBEN III. - AZ ENERGIA"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2020

All rights reserved.