Bejelentkezés

A NYELVTANULÁS ÚTVESZTŐJÉBEN II. – AZ ÖRÖM

Bárki elakadhat időről-időre a nyelvtanulás útvesztőjében, szinttől, kortól, nemtől függetlenül. Ezért jó, ha tudod, hogyan találj ki onnan, mi az, ami segíthet neked. Valójában, én erre 3 kulcselemet állítanék fel, amik nekem sokat segítenek abban, hogy ne érezzem magam elveszettnek, főleg, ha egyedül tanulsz és nincs külső segítséged. Az első elem a RENDSZER volt, amiről itt írtam bővebben. Miért kell egy rendszert választanod, és követned azt egy kis rugalmassággal fűszerezve. 

A második elem az ÖRÖM. Erről lesz szó ebben a részben. 

 

 

ÖRÖM 

Van már egy rendszered, ami mellett letetted a voksod, ami mentén haladsz. Bele is vágtál a napi szintű munkába, de mégis azt érzed, hogy valami még hiányzik. De nem tudod, mi az. Pedig egy nagyon egyszerű dologról van szó, amin az előrejutásod állhat vagy bukhat. És ez az öröm, az élvezet. Enélkül ugyanis munkaszagú lesz a történet. Muszáj. Egy szükséges rossz. Egy kötelező dolog. Egy kés a torkodnál. És valójában sokan azért is halogatják a feladatok elvégzését, mert nincs hozzá kedvük, nincs bennük örömük. 

És sajnos ezért jár ott az oktatás is, ahol. Mert a gyerekek, tinédzserek nem élvezetből, örömből tanulnak (tisztelet a kivételnek!), hanem muszáj-ból. És persze, hogy nem is úgy haladnak az iskolai tanulásban. De ha megnézzük, hogy az angoltudásukat sokszor annak köszönhetik, hogy az érdeklődésüknek megfelelően iskolán kívül szórakozva tanulnak (játékok, filmek, sorozatok segítségével), akkor máris tanulhatunk tőlük, mert ők erre nagyon jól ráéreztek, hogy igenis lehet az angoltanulás is öröm. 

 

 

Sokan, akik célokat tűznek ki maguk elé, akár felnőttfejjel is, és foggal-körömmel küzdenek érte, nagyon AKARJÁK, és verejtékeznek közben, ezért nem érik el a kitűzött célt. Mert akarásból, kell-ből, muszáj-ból csinálják aztNem tudják könnyedén, lazán venni. Nem tudják élvezni az odavezető utat, mert csakis a végcél lebeg a szemük előtt.  

Számomra az idei év legnagyobb tanítása ez volt: lehetnek neked céljaid, kiváló eszközöd, rendszered a megvalósításhoz, ha nem találsz egyensúlyt a munka és az élvezet között, akkor megmérgezed mind a két oldalt. Végleteket, szélsőségeket teremthetünk azzal, ha görcsösen ragaszkodunk a célokhoz és azok követéséhez, de akkor is, ha csak az élvezetnek, örömnek adunk energiát, és csak azzal foglalkozunk, amihez kedvünk van. A rendszer és az öröm egyenlően fontos, és a kettő közötti egyensúly felállítására kellene törekednünk. Szóval ne érts félre: akard azt a célt elérni, és kövesd a rendszered, de mindezt RUGALMASSÁGGAL! Ha az életedben közben felborul a rend, akkor merj változtatni, újra felülírni azokat. Az örömre ugyanez igaz. Ha időközben azt érzed, hogy elszáll a kedved, nem élvezed a tanulást, az is normális. Egyszerűen csak fogadd el, hogy nem lehet mindig öröm és élvezet minden. És ezt erőltetni sem lehet. De ha képes vagy magadban hagyni, hogy mind a kedvtelenség, rosszkedv, mind pedig az élvezet, öröm a maga medrében áramoljon, akkor mindig vissza tudsz találni majd az örömhöz. De ez sem egy csettintésre megy, hogy akkor most eldöntöd “ma élvezni fogom a tanulást.”  

Egyszerűen figyeld meg magad, mikor érzed azt, hogy amikor angollal foglalkozol, olyan, mintha nem is tanulnál, hanem szórakoznál. Na ez az az állapot, amit keresünk. 🙂 Plusz: ahhoz, hogy örömöt lelj a napi szintű tanulásban nagyon fontos, hogy tisztába légy azzal, miért csinálod azt, amit. Ezért kérlek válaszold meg magadnak a következő kérdéseket és tisztázd le magadban a “miért”-edet: 

 • Miért szeretnél jól tudni angolul? 
 • Mi a ‘miért’-ed mélyebb miértje? (menj egy szinttel lejjebb és válaszold meg, hogy az miért fontos neked?) 
 • Milyen előnyöd származik majd ebből?  
 • Hogyan tud ez más életéhez hozzájárulni a környezetedben?  

Ha ezeket megválaszoltad és tisztában vagy azzal, hogy a te saját döntésedből tanulod a nyelvet és nem egy külső kényszer hatására (addig nem fog menni), akkor feljebb léphetsz egy szintet. Ezen a szinten azt kell végiggondolnod, hogy hogyan tudod a tanulást örömforrássá alakítani és mikor érzed azt, hogy szórakozol és nem is tanulsz. Itt egy pár gyakorlat erre: 

 • Az élvezet és az öröm a sikerélményekből fakad. Mindennap erősítsd meg magadban a nap végén, hogy milyen icipici sikerélményeid voltak a tanulás során. A fókuszodat arra vidd, amiket élveztél és amiben fejlődést látsz, bármennyire kicsi is legyen az.
   
 • Tudd, hogy mi érdekel, mit szeretsz, milyen témák hoznak lázba. Ha ezeket be tudod építeni a tanulásodba – olyan anyagokat olvasol, hallgatsz, olyan témákról beszélsz, ami téged örömmel tölt el – akkor a tanulás sosem lesz muszáj számodra.
    
 • Amikor tanulsz, vagy egyszerűen csak használod a nyelvet, éld a pillanat örömét: most is teszel azért, hogy fejlődj. Légy a most-ban és ne pörögj azon, hogy valami nehéz, egyszerűen csak élvezd ki azokat a perceket, amiket az angollal tölthetsz.  

 • Amikor örömforrássá tudod tenni a tanulást, akkor tudod szenvedéllyé alakítani a tanulást. Csak akkor tudsz eljutni arra a pontra, hogy már ne muszáj-ból foglalkozz a nyelvvel, hanem azért, mert elvonási tüneteid vannak, hogy pár napot kihagysz. De ez csak akkor fog menni, ha megérted a miért-ed miért-jét, majd összekötöd a tanulást az érdeklődéseddel és azt tudatosan meg tudod élni a most-ban. 

 

Válaszold meg ezért magadnak ezeket a kérdéseket is: 

 • Mikor érzem azt, hogy a tanulás már nem is tanulás, hanem szórakozás számomra? Milyen gyakorlatoknál, tevékenységeknél érzed ezt? 
 • Milyen témákat szeretek? Mi érdekel engem az életben? 
 • Rá szoktál ezekre a témákra angolul keresni? Szoktál angolul olvasni és videókat nézni a témában? (Ha félsz, hogy még túl magas szintű lenne neked az, megnyugtatlak, hogy ami érdekel, azt könnyebben is értjük meg. Ne várj vele!) 
 • Ki tudod élvezni a tanulás perceit, vagy közben r a további teendőiden kattogsz? 

TE is képes vagy arra, hogy megtaláld az örömöt a tanulásban és egy idő után szenvedélyeddé fog válni a tanulás. És amikor ezt eléred, onnantól kezdve, nincs megállás. Garantáltan nap, mint nap fejlődni fogsz, még ha kicsi léptekben is. Élvezd ki a célodhoz vezető út minden egyes lépését! 

 

Mai útravaló: 

„Nem a kő súlya az, ami számít.
Hanem az ok, amiért felemeled.” 

Hugo Girard 

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "A NYELVTANULÁS ÚTVESZTŐJÉBEN II. - AZ ÖRÖM"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2021

All rights reserved.