Bejelentkezés

A KEZDŐ ANGOL NYELVTANULÓ ÚTVESZTŐI ÉS A KIVEZETŐK… II.

Az előző részben már megnéztünk két nyelvtanulói útvesztőt. Egyrészt azt, hogy ha megrémiszt a nyelvtani komplexitás, hogyan tudsz türelmet gyakorolva, magadban megérlelve kitalálni az elveszettség érzéséből. Másrészt azt is megnéztük, hogy mit tudsz kezdeni azzal az érzéssel, hogy „hiába” tanulsz valamit, úgy érzed, nincs látszata, pedig lehet, hogy van, csak te még nem látod. Ezeket itt tudod átolvasni. De van itt még más is, amikkel könnyen elveszettnek érezheted magad nyelvtanulóként.

 

 


3
) Hiába próbálod magad kifejezni angolul, még nem értenek meg.

Ismerem az érzést, én is sokszor tapasztaltam már ezt. És ez így paradoxon, hogy még ha nem is megy úgy a beszéd, ahogy szeretnéd, mert nyilván kezdő vagy még, akkor is kell erőltetni a társalgást, mert ezek a gyakorlások, tapasztalatok visznek előre téged is. Ezekből tudsz igazán fejlődni. Ha mást nem, azt hogy rágyere arra, hogy ha nem értették meg, amit másoknak angolul mondtál, akkor ott még valamin dolgozni kell. Lehet, hogy a kiejtéseddel volt a gond? Máshogy ejtetted ki a szavakat, mint ahogy azokat amúgy kellene? Esetleg „se füle-se farka” mondataid lettek? Azaz nem volt túl sok értelme annak, amit mondtál? Esetleg más értelme volt, mint amit eredetileg szerettél volna? Én nem tudom ezekre a választ, de átlagban ez az a három dolog, ami miatt nem valósul meg a kommunikáció.

 

 


Megoldás:
tudatosan fókuszálj a kiejtésed fejlesztésére! Nem az akcentusodtól kell tudj megszabadulni, mert az a te földrajzi specifikumod, hanem arra kell figyelned, hogy ne totál máshogy ejtsd ki az angol szavakat, mert akkor tényleg nem fognak megérteni. Tudatosan, hétről-hétre végezz kiejtési gyakorlatokat, ha ezzel van gondod. Ha pedig úgy érzed inkább az utóbbi kettővel, akkor mindenképpen legyen egy tanárod, vagy egy kompetens segítséged, aki segít gatyába rázni az angolodat, kitanulni az értelmetlen, „se füle-se farka” jellegű mondatokból. Sokan azt gondolják, hogy fog az menni egyedül is, de ha nincs feedback-ed, akkor hogyan várod el magadtól, hogy fejlődj, vagy tanulj a hibáidból?

 

 


4) Nem érzed a fejlődést egy-egy készség kapcsán.

Sokszor olvasok olyan kommenteket, vagy leveleket, vagy konzultáción többen panaszkodnak arra, hogy hiába foglalkoznak mondjuk a hallott szövegértésük fejlesztésével, mégsem érzik a fejlődést. Bezzeg a fiataloknak milyen könnyen megy! Beszélhetnénk most itt bármelyik készségről, de mivel még mindig ezzel kapcsolatban van a legtöbbeteknek a gondja, ezért most fókuszáljunk akkor erre! A ’listening’ valóban egy trükkösebb készség, mert sokkal komplexebben fejlődik, mint első ránézésre gondolnánk. Fontos, hogy fokozatosan szintünknek megfelelő hanganyagokat, videókat hallgassunk, de mivel a kiejtés és az írott nyelv is nagyon sokszor totál más az angolban, ezért az angol felirat feltétele is szükséges. DE! Csak x ideig! Amennyire fontos az elején, ennek a használata, pont ugyanolyan fontos annak az elengedése x idő után. (Bocs: erre recept nincs, hogy mennyi idő után, mert ez egyénenként változik.) Ha ugyanis egy idő után már nem engeded el a feliratot, arra kondicionálod magad, hogy az értéshez neked kell az is, hogy lásd, hogyan van leírva, ami persze élő, spontán beszédben nem reális. A felirat az elején csak azért kell, hogy a szemed be tudja azonosítani azt, amit a füled nem biztos, hogy be tud.

Megoldás: merj taktikát változtatni, feszegetni a határaidat és ha túl nehéz még, akkor merj visszalépni egyet, mert sokszor pont ennyi szükséges ahhoz, hogy sikerélményed legyen ebben is.

Neked különben mi a legnagyobb útvesztőd jelenleg? Kíváncsi vagyok nagyon! Írd meg kommentben. 😊

 

Mai útravaló:

“Annak a titka, hogy hogyan érheted el, amit akarsz, egyetlen szóban foglalható össze: KITARTÁS! A siker a megalkudni nem hajlandók kiváltsága. A hit a kitartás alapja. A siker pedig a kitartásból fakad.”

Ismeretlen

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "A KEZDŐ ANGOL NYELVTANULÓ ÚTVESZTŐI ÉS A KIVEZETŐK... II."

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.