Bejelentkezés

“ROSSZ A MEMÓRIÁM” – PÁR GONDOLAT A FELEJTÉSRŐL

Olyan sokszor hallom ezt a tanítványoktól, kortól, nemtől függetlenül, hogy „nekem olyan rossz a memóriám”, „nem marad meg semmi”, „mindent elfelejtek.” Ismerős mondatok? És még egyszer hangsúlyoznám, hogy nemcsak a 60, 70, 80 éves diákjainktól hallom ezeket és a hasonló gondolatokat, hanem a 20, 30, 40-esektől ugyanúgy. Pedig ez egy tévhit!

NINCS OLYAN, HOGY ROSSZ MEMÓRIA.

DE van és létezik: Rossz/számodra nem hatékony tanulási technika. Van szelekció. Van rossz rögzítés. Van nem odafigyelt tanulás. Van dekoncentrált állapot. Van előhívási nehézség. De rossz memória, olyan nincs (nem orvosi esetekre gondolok, pl agysérülés miatt, ahol sajnos megtörténik. ☹ )

Akkor miért felejtük el a dolgokat? Miért nem emlékszünk a megtanultakra?

Dr. Pascale Michelon szerint „Az agyunk rengeteg emléket képes tárolni. Ugyanakkor nem mindent őriz meg korlátlan ideig. Az emlékezés során először rögzítjük az információt, később pedig előhívjuk: mindkét szakaszban félresikerülhet valami.”

 

 

Azaz: ha valamire nem emlékszel, ha valamit nem tudsz kellő hatékonysággal előívni annak több oka is lehet:

 1. eleve nem figyeltél oda, amikor azt rögzíteni akartad, amikor meg akartad azt tanulni
  megoldás: ha valamit megakarsz TÉNYLEG jegyezni, pl. valaki nevét bemutatkozáskor, figyelj oda, ne magadra…
 2. eleve úgy akarod megjegyezni az adott infót, hogy az nem kapcsolódik semmihez, így jó, hogy nem tudod előhívni később a nagy infórengetegből
  ➠ megoldás: használj kötési technikákat, ezekről már írtam többször, de határ a csillagos ég, hogy mihez kötöd (humorhoz, történethez, vicces, abszurd dolgokhoz, memóriamankókhoz stb.)

   

   

 3. ha valamit sokáig nem hívsz elő, nem foglalkozol vele, elhalványul, ezért lenne
  ➠ a megoldás az, hogy tartsd frissen az agyad, ha nyelvet tanulsz, akkor már eleve nagyon-nagyon sokat teszel azért, hogy javítsd az agyműködésedet és ezáltal az emlékezést (különben nemcsak a nyelvtanulás szuper agytorna, a matematika, keresztrejtvény, bármi új dolog tanulása szuper!)

   

   

 4. eleve elfojtunk emlékeket (ez már pszichológia!) és megpróbáljuk tudatosan kizárni a gondolataink közül (pl. nem beszélek róla, nem gondolok rá, szőnyeg alá seprem, akkor nem létezik: de ez nem igaz, a tudattalanban akkor is ott lesz és ezekre jobban emlékszünk, mert eleve érzelmeket társítunk ezekhez), ebből a jelenségből itt a nyelvtanulásban
  azt tudod megtanulni, hogy társíts minél inkább érzelmeket a megjegyzendő infókhoz, mert akkor tuti, hogy hatékonyabban rögzülnek a hosszú távú memóriádban!

 

 

 

Mit tudsz tehát azért tenni tudatosan, hogy jobban emlékezz a dolgokra, például arra, amiket megtanulsz? Nagyon sok mindent! Foglaljuk össze:

 1. Iktass be koncentrált tanulási szakaszokat, amikor nincsenek elvonó tényezők (pl. kütyük, közösségi média, értesítések), némíts le mindent és 30-45 percig odafigyelten, koncentráltan tanulj!

 

 1. Ereszd el a fantáziádat: merj kötni dolgokat máshoz: vicces, elvont szavakhoz, képekhez, sztorikhoz, érzelmekhez. Minél személyesebb, annál jobb. A tied a legjobb mindig, nem a másé! Ereszd el a fantáziádat. Mindannyiunkban ott van az a gyermek még, aki nem élte ki magát, aki szeret a fantáziavilágban töltődni.

 

 1. Tanulj napi szinten. Mivel tudom, hogy téged érdekel az angol, gondolom ezért is olvasod most ezt, akkor tanulj meg valami újat angolul, minden áldott nap. Csodákat teszel az agyadért, még ha nem is tudod. Az agy nem izom, de olyan, mint az izom a neuroplaszticitási képessége miatt. Minél többet edzed, annál „izmosabb”, hatékonyabb lesz.

 

 1. Zárd ki az elmédből a negatív programokat, amiket eddig parancsként mantráztál magadnak („ááá, nekem rossz a memóriám”) és fordítsd át a programot az ellenkezőjére („egyre jobban emlékszem dolgokra”, „egyre jobban hívom elő az infókat a memóriámból” „jól emlékszem dolgokra” stb.). Tudod: az elméd olyan, mint egy számítógép. Amilyen parancsot táplálsz be neki, azt fogja teljesíteni. Még akkor is, ha most ezt nem hiszed el, de az angol is ezt mondja: MAKE IT UNTIL YOU FAKE IT.

 

 

 

Még nagyon-nagyon sok dolgot tehetsz magadért és a memóriádért, de első lépésként ezeken szeretném, hogy dolgozz, ha te is úgy gondolod. Válaszold meg magadnak most ezeket a kérdéseket:

 • Szoktak a fentiekhez hasonló negatív mondataim lenni a memóriámmal kapcsolatban?
 • Alkalmazom ezekből a meglátásokból bármelyiket is napi szinten az életemben?
 • Fogom innentől kezdve alkalmazni gyakorlatban is ezeket a gondolatokat? Megígérem ezt magamnak?

Tényleg komolyan gondolod a magadnak tett ígéretedet? Írd le kommentben itt, oszd meg velünk, mert akkor nyoma marad más előtt is…

 

Mai útravaló:

„Csak akkor működik, ha csinálod.”

Maya Angelou

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre ""ROSSZ A MEMÓRIÁM" - PÁR GONDOLAT A FELEJTÉSRŐL"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2021

All rights reserved.