Bejelentkezés

NYELVTANI MUMUSOK: HOGYAN RAKD ÖSSZE A MONDATOT ANGOLUL?

Az egyik legnagyobb akadály a magyaroknak az angol tanulásuk alatt az, amikor meg kell tanulniuk angolul gondolkodniuk. Ez 2 fő részből áll:

1) helyes szórenddel összerakni az angol mondatot
2) angol szerkezetekben gondolkodni

Ehhez azonban át kell állítani az agyunkat és valóban meg kell tanulni angolul gondolkodni. Természetesen ez sokszor azért is nehéz, mert az anyanyelvünk a magyar és egyértelmű, hogy magyarul gondolkodunk. A gond akkor van, amikor a magyar gondolatokat szó szerint próbáljuk átültetni az angolba (vagy bármilyen más nyelvbe), ami teljesen furán, néha értelmetlenül hangzik.

Ezért összeszedtem most Neked azokat a pontokat, amelyekre feltétlenül figyelj oda, ha meg szeretnél tanulni jól angolul, hiszen az, hogy hogyan is rakjuk össze a mondatokat angolul, már önmagában véve egy nagy mumus sokaknak.

1) Ne akard ugyanolyan szórenddel összerakni a mondatodat, mint ahogy az magyarul van!

 

 

Tanuld meg alkalmazni az angol szórendet! Hiszen amíg a magyar nyelv szórendje kötetlen, azaz mindig azt tesszük előre, amin a fő hangsúly van, addig az angol teljesen máshogy működik:kötött szórendje van. Ezért amikor megszületik a gondolat a fejünkben magyarul – mert eleinte magyarul fog megszületni és gyakorlással fogsz eljutni oda, hogy már egyből angolul jön –, futtasd végig az agyadban, hogyan is épül fel az angol szórend
(Alany + állítmány + tárgy + határozók) és eszerint rakd össze az angol mondatot.

Tudom, ez eleinte lelassítja a folyamatokat, viszont ahogy egyre többet gyakorlod az angolul való gondolkodást, fel fog gyorsulni, azaz automatizálódni fog, másrészt pedig inkább menjen eleinte lassabban és rögzüljön jól, mint csapd össze a mondandódat és rosszul rögzüljön…

2) Ne akarj szó szerint lefordítani mindent angolul!

 

 

Anyanyelvünk, véleményem szerint a legcsodálatosabb képi nyelv, hiszen már a szavak is önmagukban jelentéssel bírnak (szer-etet, gyűl-ölet,egész-ség stb.) és számtalan olyan képi kifejezésünk, metaforánk van, amit ha szóról-szóra lefordítasz angolul, vagy semmit nem fog jelenteni, vagy szintén teljesen értelmetlenül fog hangzani és nagyon furán fognak rád nézni. Ezért kérlek, ha egy képi kifejezést szeretnél angolul kifejezni,mindig gondold végig és nézz utána, vajon az angol is úgy mondja, mint a magyar? (Megsúgom, a legtöbbször NEM!)
Ilyen kifejezésekre gondolok, mint „plafonon van” (angolul: „to hit the roof”),„megy, mint a karikacsapás” (angolul: „to go like a clockwork”), „a szemem fénye” (angolul: „the apple of my eye”), „bárányfelhő” (angolul: „fluffy cloud”).

3) Olvass minél többet angolul!

 

 

Hogy az előző két pontra reagáljak, mind a kettőre igaz, hogy két módon tudod elsajátítani a helyes angol szórendet és szerkezeteket (teljesen mindegy, hogy szókincsről vagy nyelvtanról beszélünk!): egyrészt, ha tudatosan tanulod és közvetlenül utána használod is a megtanultakat; másrészt, ha sokat olvasol angolul, így nem tudatosan, de rád fognak ragadni ezek a szerkezetek és az angol mondatszerkesztés egyaránt. Csak az előzőhöz kell egy jó útmutatás, az utóbbi esetében pedig Te döntöd el, hogy milyen téma iránt érdeklődsz, és innentől kezdve megszoktatod magad arra, hogy angolul olvass, így közvetett módon is tanulni fogsz.

Az angolul való olvasás révén tehát a megfelelő mintákat fogod tudni lemásolni és közben az érdekesebb szerkezeteket ki is tudod gyűjteni magadnak.

4) Hallgass minél több mindent angolul!

 

 

Ez az a pont, amit szintén nem győzök eleget hangsúlyozni!!! Hiszen rengeteg előnye van annak, ha ezt megteszed: nem csak a kiejtésed fog nagymértékben javulni, hanem szintén hallod a megfelelő mintákat, mind a szórendet, mind az angol szerkezeteket, fokozatosan javulni fog az értésed és bármikor meg tudod állítani, amit hallgatsz, hogy Te is elismételhesd, utána nézz a jelentésnek, vagy kijegyzeteld!
Arra szeretnélek biztatni, hogy merj kitörni az angol tanulásod komfortzónájából is!Merj új módszerekkel kísérletezni! Merj eltérni a hagyományos nyelvtanulástól és kipróbálni új módszereket! Merj szembenézni a félelmeiddel az angolban is és űzd el a nyelvtani mumusaidat! Merd használni a megtanultakat és ami a legfontosabb: MERJ HIBÁZNI, MERT A HIBÁK ELŐRÉBB VISZNEK MINKET AZ ÉLETBEN!  
Mit szólsz? Nyelvhasználatra fel!!! Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül a tanulás és szeretnél könnyebben boldogulni az angoloddal, akkor szívesen segítünk! Az egyéni és a kiscsoportos óráinkon arra fekszünk rá, ami a célod eléréséhez szükséges. 🙂

 

Mai útravaló:

„Aki nem hibázik, nem is jut előre!”
 
 
 
 
 
 

hirlevel feliratkozas

0válaszok erre "NYELVTANI MUMUSOK: HOGYAN RAKD ÖSSZE A MONDATOT ANGOLUL?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2022

All rights reserved.