Bejelentkezés

Nyelvtan versus beszéd

Sokan járnak abban a cipőben nyelvtanulóként, hogy azért nem tudnak saját meglátásuk szerint beszélni angolul, mert nem elég erősek a nyelvtani alapjaik. Ezért azt gondolják, hogy ha a nyelvtani alapokat előbb rendbe rakják és arra ráfeküdve, „megtanulva”, a végére jutnak, majd jól fognak tudni beszélni angolul. Vagy ami rosszabb, majd akkor kezdenek ráfeküdni a beszédfejlesztésre….

Úristen! Hányszor kapom meg ezt akár szóban, akár írásban konzultálok valakivel. Pedig ez egy óriási csapda! Ha úgy érzed te is ezen „stratégiák” szerint dolgozol az angolodon, akkor ez most nagyon neked szól.

 

Első lépés: Ismerd fel, hogy vajon rád igaz-e ez a fajta gondolkodás!

 

 

Ha igen, akkor tegyük is helyre gyorsan! Azáltal, hogy nyomatod a nyelvtan tanulását, nem fog fejlődni a beszédkészséged. Egyetlen síkon hat rá csupán: helyesebben tudod magad kifejezni. Pont. És ezt ezért nem is szabad túlmisztifikálni. De ha belegondolsz a beszédfejlődéshez három dolog kell igazán: a szókincsed aktív növelése + annak aktív gyakorlása + bátorság, hogy leküzdd a fejedben kattogó „mi lesz, ha rosszul mondom, vagy nem tudom magam kifejezni” gondolataidat!

 

Második lépés: Stratégiát kell válts!

 

 

Ha eddig csak a nyelvtanra tetted szinte csak a hangsúlyt, akkor itt az ideje elkezdeni a többi készségre is fókuszálnod. Sokszor hallottad már ezt tőlem, hogy ezeket a készségeket MINDIG párhuzamosan kell fejleszteni. Különben az egyik lehet nagyon „combos” lesz, de a többi igencsak gyengus lesz, ami kihat egymásra, hiszen a nyelvtanulás olyan, mint amikor puzzle-t rakunk össze. Több elemből áll. Amíg ezen nem változtatsz és nem kezded el a többit is fejleszteni, nem igazán lesz változás. Maximum minimális. Ellenben, amikor megérted, hogy mindenki, aki ma profi, kezdő volt egyszer és szinte a nulláról kezdte kirakni a puzzle-jét, megérted, miért fontos, már a kezdetek kezdetétől, gyakorolni a beszédet és a többi készséget is egyaránt (hallgatás, olvasás, írás, beszéd, szókincs, nyelvtan – egyszerre!).

 

Harmadik lépés: Minden hetedben legyen minden készségből egy kicsi!

 

Lehet persze sok is, de a kevesebb sokszor több. Miért? Mert RENDSZERESSÉ válik az egész és így alakulnak ki az életben a rutinok. Így formálódnak a szokások. De ehhez cselekedned kell és tenned kell érte. Kifogások minden lesznek, hogy ma ezért nincs, holnap azért nincs időd az angolra, de az igazság az, hogy 20 perce mindenkinek van azokra a dolgokra, amik fontosak. Ez lehet reggel, napközben, este, mindegy. De gondolj csak bele! Naponta hányszor 20 percet töltesz el a telefonod babrálásával, a közösségi oldalak böngészésével (húzogatod a hírfolyamot…), vagy olyan felesleges időrabló tényezőkkel, amiket mondjuk hasznosabb dolgokra is szánhatnál. Például az angoltudásod pallérozására. Ráadásul annak látszata is lesz…

 

Szóval? Átkalibrálod magadban ezt az „előbb nyelvtant tanulok, aztán majd ráfekszek a beszédfejlesztésre” dolgot? Tudod, minden fejben dől el! Vagy neked már nincs ezzel gondod? Gyere oszd meg velünk a véleményedet!  Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül a tanulás és szeretnél könnyebben boldogulni az angoloddal, akkor szívesen segítünk! Az egyéni és a kiscsoportos óráinkon arra fekszünk rá, ami a célod eléréséhez szükséges. 🙂

 

Mai útravaló:

„A hibákkal kapcsolatban nem az a legfontosabb dolog, hogy igyekezzünk mindenképpen elkerülni őket,

hanem hogy tanuljunk belőlük.”

Richard Templar

1válaszok erre "Nyelvtan versus beszéd"

  1. Helló Tünde,
    Ez annyira igaz ,főleg az hogy “Minden fejben dől el” .Beszélni és beszélni ha hibásan is ,
    de csakis úgy lehet fejlődni. Nem fognak kijavítani (akinek anyanyelve az angol) ,de megértik azt amit mondani akarsz.
    Üdv.Erika

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.