Bejelentkezés

MIÉRT TANUL MEG A LEGTÖBB MAGYAR OLYAN NEHEZEN ANGOLUL?

Sajnos tény, hogy a magyaroknak nagyon kevés százaléka beszél rendesen angolul vagy akár más idegen nyelvet is. Ezt a tényt elég, ha azzal igazoljuk, hogy ha körülnézünk az ismeretségi körünkben és mérlegeljük azt, hogy 10 emberből hány az, aki valóban tud angolul és nem csak egy papírt lobogtat maga körül…

A probléma forrása azonban elsősorban nem a nyelvtanulókban van, hanem a rendszerben és a módszerekben, ahogy a nyelveket tanítják… Te hány embertől hallottad már ezt a mondatot, hogy “Igen, 8 évig tanították az angolt, de nem igazán megy mégsem…” Ugye ismerős?

Valójában nagyon sok helyen még mindig a régi poroszos technikával tanítják a nyelveket, pedig ez a módszer már rég elavult. Nyelvtani szerkezetek, nyelvtani szerkezetek hátán, amivel nem is lenne baj, ha a rendszer nem aránytalanul a nyelvtan megtanítására összpontosítana csupán…

Egy nyelv sikeres elsajátításához 4 lábon kell állnia a “székünknek”, ahhoz hogy stabil és valóban használható legyen a tudásunk:

  1. Szókincs
  2. Kommunikáció
  3. Hallásértés (listening)
  4. Nyelvtan


Ennek a 4 készségnek párhuzamosan kell fejlődnie, különben hamar elvérzünk…

Én több mint 11 éve foglalkozom felnőttoktatással és bizony kevés olyan emberrel találkoztam utam folyamán, akinél mind a négy készség párhuzamosan fejlődött volna. Sokszor ha teljesen”szűz” volt az illető, tehát még soha nem tanult angolul, könnyebb dolgom volt, mivel az első perctől kezdve tudatosan dolgoztunk azon, hogy ezek a készségek ne aránytalanul fejlődjenek egymás mellett, hanem arányosan. Ez az első TITOK!

Mondok erre egy egyszerű példát. Sokszor megkérdezem magántanítványaimtól, hogy szerintük melyik a használhatóbb nyelvtudás az életben: ha valakinek tökéletes a nyelvtani tudása, pontosan tudja, hogy mikor melyik igeidőt kell használni, de kicsi a szókincse, vagy inkább az a használhatóbb, ha bár nem tökéletes nyelvtanisággal, de mégis nagy szókinccsel rendelkezik az illető és azokat a szavakat használja is…

Te milyen tudásra vágysz? Melyik csoportba szeretnél tartozni?

Tehát a nyelvtanulás módszere a legfontosabb, de vannak itt még olyan tipikus hátráltató tényezők, amik közrejátszanak a magyarok “sikertelenségében” a nyelvtanulásban. Ezek inkább mentális dolgokkal függnek össze, de sajnos ezzel a hagyományos oktatás abszolút nem foglalkozik, pedig kellene. Itt összeszedtem egy párat ezek közül, amin érdemes Neked is elgondolkodnod, vajon rád ezek jellemzőek? A jó hír az, hogy ha felismered magadban az egyik mintát, akkor az út felét már megtetted, de ezután tudatosan kell dolgoznod azon, hogy ezeket helyre rakd.

  • Szoktak olyan gondolataid lenni, hogy “soha nem fogom megtanulni ezt a nyelvet, mert annyira nehéz”? Nos, elárulom a titkot, valóban nem fogsz megtanulni angolul, de más nyelven sem, ha ilyen gondolatokat engedsz be az elmédbe. Soha ne arra gondolj, hogy mit nem akarsz, hanem arra, hogy mit akarsz!
  • Az emberek nagy százaléka céltalanul áll neki a nyelvtanulásnak. “Na jó, egye fene, próbáljuk meg még egyszer, nekifutok és aztán lesz valami”.- talán ez az egyik legtipikusabb gondolkozási minta. Erről a témáról hosszasan lehetne beszélni, ezért a következő témában ezzel fogok foglalkozni részletesebben.
  • Sokan azt gondolják, hogy a nyelvtanuláshoz nyelvérzék kell és ha nekik nincs nyelvérzékük, nem fognak tudni megtanulni angolul vagy más nyelven. Hűűűűűű, ez a lehető legnagyobb tévhit, ami az emberek fejében lehet! NEM!!!! A nyelvtanuláshoz nem nyelvérzék kell, hanem akarat, cél, kitartás, szorgalom és hit!!!

HIT elsősorban önmagadban, hogy Te erre igen is képes vagy!

 

Ezt az eszmefuttatást egy számomra fontos gondolattal zárnám, Napoleon Hill szavaival élve…

“Amit az emberi elme képes kigondolni, és amiben hinni tud, azt képes megvalósítani.”

 

 

hirlevel feliratkozas

0válaszok erre "MIÉRT TANUL MEG A LEGTÖBB MAGYAR OLYAN NEHEZEN ANGOLUL?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.