Bejelentkezés

MIÉRT NEM JUTNAK ESZEDBE AZ ANGOL SZAVAK, MIKOR HASZNÁLNI AKAROD AZOKAT?

Nyelvtanulóként igencsak bosszantó tud lenni, amikor időt teszünk a tanulásba, de mégsem jönnek az eredmények. Ugyanakkor azt is fontos kihangsúlyozni, hogy nemcsak az időt kell beletenni a tanulásba, hanem azt OKOSAN érdemes beletenni. Lehet, hogy te is viszonylag sok időt teszel bele az angolod fejlesztésébe, de amikor gyakorlatban kellene használni a dolgokat, akkor valahogy mégsem sikerül. Ebben az írásomban ezt fogjuk körbejárni, hogy mi is ennek az oka.

Először is kezdjük az egész probléma gyökerénél!

NE TÖBBET CSINÁLJ, HANEM OKOSABBAN!

 

 

Mindaddig, amíg a szótanulás számodra a szavak magolását jelenti, addig nem beszélhetünk okos, vagy hatékony tanulásról, ebből kifolyólag, nem is fogod tudni előhívni a tanultakat érthető módon. Miért? Mert a MAGOLÁS az értelem/értés nélküli ismételgetés, tanulás. Rövid távon (egy-két napig talán megmarad az infó, mondjuk amíg megírod a szódogát, leteszed a vizsgát) lehet elő tudod hívni a megtanult szavakat, de amikor már önállóan kellene azokat használnod gyakorlatban, akkor el fogsz vérezni érthető módon. Az első és a legfontosabb feladatod ezért az, hogy vizsgáld felül magadban, hogy vajon mennyire jellemző rád a következő pár jelenség a magolás a szótanulásod során!

Válaszold meg magadnak a következő kérdéseket nagyon-nagyon őszintén!

  • Papagáj stílusban tanulod a szavakat?
  • Sorrendben, szótárfüzetből egymás után kántálva igyekszel azokat bemagolni?
  • Vissza tudod idézni, hogy az a szó melyik oldalon, és melyik sorban volt a füzetedben?
  • Magukban, szövegkörnyezet nélkül (azaz nem kifejezésekben, szókapcsolatokban, mondatokban) tanulod csak mechanikusan a szavakat?
  • Kötöd a szavakat valamihez általában (akár másik szóhoz, vagy érzelmekhez, képekhez, színekhez, sztorikhoz, hasonló hangzású szavakhoz stb)?

Ha a kérdések többségére igen választ adtál (az utolsóra pedig egy nagy NEM-et), akkor nagyon valószínű, hogy neked nem a mennyiség és az idő ráfordításod növelésével kell foglalkoznod, hanem a tanulásod módszertanán, hogy okosabban tanulj ezek után és változtass. Ha most csak egyetlen tanácsot adhatnék, akkor azt lenne, hogy AZ ÚJ SZAVAKAT, NE SORRENDBEN ÉS NE MAGUKBAN TANULD, HANEM KÖSD ŐKET VALAMIHEZ! Nagyon fontos: hogyha változást akarsz ebben, akkor neked kell változtatnod a tanulási technikádon és fejlesztened azt, hogy hogyan is tanulsz. Ha elkezdesz változtatni ezeken és elkezded a szavakat szövegkörnyzettel együtt tanulni vagy/és kötni azokat valamihez azt fogod hamarosan – nem egyből, mert ez is egy folyamat – tapasztalni, hogy könnyebben fognak eszedbe jutni azok, amikor használni szeretnéd azokat gyakorlatban.

 

 

A másik fő oka annak, amiért sokszor nem jut eszedbe a korábban tanult szó/kifejezés, mert MÉG NINCS BEÉGETVE ELÉGGÉ. Ezt most ne szó szerint értsd! A beégetés azt jelenti, hogy a GYAKORLÁS, ISMÉTLÉS VALAMINT A HASZNÁLAT révén épül be valami a hosszútávú memóriába. Úgy is mondhatnám, hogy létre kell hozz új idegpályákat az agyadban nekik és ezek olyan mint az autópályák: többször meg kell erősíteni az utakat ahhoz, hogy életre bevésődjenek és gondolkozás nélkül előhívhatóvá váljanak.

Ezért nem egy szerencsés dolog, ha téged csak passzívan érnek hatások angolul. Azaz sok angolt hallgatsz és olvasol, de nem igazán kell használnod szóban, (és írásban bár lehet használod, de az abszolút nem ugyanaz a készség, mint a beszéd maga), így a gyakorlás hiánya végett csak felületes lesz az autópályád. Azaz, ha hallod, látod, felismered a szavakat/kifejezéseket, de ha te kell használd, akkor már nem jön elő. És sajnos, ha valamit egyáltalán nem használsz, az elkezd romlani, és egy idő után teljesen a semmibe vész. Azaz az „autópályák” (= idegpályák) is megszűnnek az agyadban. Erre mondja azt az angol, hogy USE IT, OR LOSE IT (azaz: „Használd, vagy elveszíted!”).

Így ahhoz, hogy gyakorlatban elő tudd hívni a szavakat a legfontosabb feltétel az, HOGY HASZNÁLNOD KELL A NYELVET, AZ ÚJ SZAVAKAT, KIFEJEZÉSEKET. És tény, hogy az elején lehet, hogy nem fognak egyből eszedbe jutni, vagy semennyire sem, de az erőlködés az, ami a memóriát leginkább fejleszti, edzi, és legközelebb, már picivel kevesebb erőfeszítés fog kelleni ugyanahhoz a dologhoz.

Gyakorlásra van szükséged egy biztonságos közegben? Szeretnél visszajelzést kapni a fejlődésedről és „okosan tanulni”? Szívesen segítünk: akár egyéni, akár csoportos beszédfejlesztő online órák keretében!

 

Mai útravaló:

„Egyetlen nap sem vész kárba, melyen tanultál valamit.”

David Eddings

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "MIÉRT NEM JUTNAK ESZEDBE AZ ANGOL SZAVAK, MIKOR HASZNÁLNI AKAROD AZOKAT?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2021

All rights reserved.