Bejelentkezés

MIÉRT NE HASONLÍTSD MAGAD MÁSOKHOZ?

Nem tudom, te hogy vagy vele, de jómagam elég komoly szinten űztem több évtizedig azt, hogy mindig másokhoz mértem magam. Nemcsak a tanulásban, hanem valójában az élet minden más területén és bizony elég komoly harcokat kellett megvívjak magammal, amíg sikerült ebből a betegségből – mert ez kicsit az – kigyógyulnom. Persze e mögött nem egy egyik napról a másikra való instant kigyógyulás van, hanem egy kicsit hosszabb, ugyanakkor annál tudatosabb munka. És jelentem, köszönöm, sokkal jobban vagyok, már nem mérem magam másokhoz, mert TUDOM, MINDIG CSAK ÖNMAGAMHOZ KÉPEST KELL FEJLŐDJEK, JAVULJAK. De ez egy folyamat és ha esetleg te is ilyen cipőben járnál, főleg a nyelvtanulásban, de akár más területeken is, akkor ez az írásom mindenképpen neked szól.

Nagyon sok emberen látom azt, hogy mind a nyelvtanulásban, mind más területeken hasonló cipőben járnak az én régi énemmel és nagyon meg tudja az ember életét keseríteni, ha mindig más tükrében nézzük magunkat és nem a sajátunkban. Ilyenkor az ember azt érzi, hogy „én nem vagyok olyan jó, mint XY”, vagy „én még nem tudok úgy beszélni angolul, mint a szomszéd és szerintem soha nem is fogok tudni”, vagy „én nem vagyok olyan kitartó, fegyelmezett, mint XY”, „nincs olyan szókincsem, mint neki”, „nem vagyok olyan laza és természetes a beszédben, mint XY” stb. stb.

 

 

 

Ezek azok a mondatok, amikről fel tudod ismerni, hogy igen, ezzel azért neked is gondod, ugyanakkor dolgod van. De mit tudunk tenni ilyenkor? Nagyon sok mindent! 😊 Mutatok egypár technikát arra, amivel át tudod fordítani ezt az érzést. De előtte azt azért érdemes tudni és megérteni, hogy amikor másokhoz mérjük magunkat, mindig önbizalom problémával állunk szemben. És hosszú távon nem elegendő csak az, ha a lenti technikákat elkezded alkalmazni, hanem érdemes utánajárni, utána olvasni annak, hogyan is lehet mélyebben az önbizalmunkat és ha még mélyebbre ásunk, az önbecsülésünket rendbe tenni. Nekem és a csapatomnak nem csak az a missziónk, hogy nyelvhasználóvá tegyünk, hanem még inkább az is, hogy MAGABIZTOS NYELVHASZNÁLÓVÁ válhass bizonytalan nyelvtanulóból. Ezért is csodás a nyelvtanulás útja IS, mert egyszerre tudod a nyelvtudásodat és ha kicsit tudatosabb vagy, a személyiségedet is fejleszteni (kitartóbbá, türelmesebbé, magabiztosabbá tudsz válni ezáltal).

Nem egy kész receptet akarok neked adni arra, hogy hogyan ne hasonlítgasd magad másokhoz, hanem csupán egy kiindulópontot, ami majd elindíthat téged ezen az úton, hogy magadra formáld és megtapasztald ennek a belső munkának az erejét. Szóval ezért rendkívül fontos, hogy ezeket ne csak elolvasd, hanem ha valóban gondod van ezzel, akkor gyakorlatba is ültesd, rendben? Mutatom a segítséget ehhez:

 

  1. „Mindig csak magamhoz képest akarok jobb lenni. A tegnapi énemhez képest.”

 

 

 

Tekintsd ezt a két mondatot a mantrádnak. Akárhányszor azon kapod magad, hogy másokhoz méricskéled magad, emlékeztesd magad arra, hogy az egyetlen ember, akitől jobb kell legyél, az a tegnapi éned. Ezzel a mantrával visszahozod magad a jelenbe és el tudod hessegetni a sok negatív érzést, amelyek felszínre jönnek benned ilyenkor.

 

    2. Mondd magadnak: „Töröl, töröl, töröl.”

Amikor az összehasonlítgatás csapdájába esel, és jönnek a mások jobbak, szebbek, okosabbak, stb. gondolatok, akkor mondd ki magadban ezt a három szót. Csípd nyakon az összehasonlítgatás állapotát és kerülj tudatos állapotba azzal, hogy törlöd is ezt az állapotot magadban. Majd pedig fordítsd meg és gondolj egy legutóbbi sikerélményedre, amire büszke vagy az angoltanulásod kapcsán. Nagyon hatékony, próbáld ki!

 

    3. „Mit tanulhatok tőle?”

Ha már így is, úgy mások tükrében nézed magad, akkor ne hagyd, hogy a negatív érzéseid felülkerekedve lehúzzanak téged egy „nekem ez sosem fog menni” állapotba, hanem csinálj a citromból limonádét. Tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy attól a személytől, akihez épp mérted magad, mit tanulhatnál el? Mi az az egyetlen pozitív dolog, ami lemásolható és az életedbe beintegrálható. Esetleg, hogy nem stresszel rá a beszédre, hanem spontán használja a nyelvet? Vagy nagy a szókincse, változatosan fejezi ki magát? Talán a nyelvtani precizitása fog meg? Válaszold meg magadban és inspirálódj tőle, tanulj tőle konstruktív céllal, de ne akarj olyan lenni, mint ő, hisz ahogy neked, neki is lesznek hibái és erősségei. Miért ne tanulhatnánk mindenkitől valamit?

 

 

    4. Biztos, hogy őt irigyled?

Nagyon sokszor, mikor máshoz hasonlítjuk magunkat, valójában csak a felszínt kapargatjuk, hiszen lehet, hogy valaki kívülről tökéletesnek, makulátlannak tűnik, vagy azt gondoljuk, neki az angoltanulás egy csettintésre megy. De amikor jobban belelátunk a dolgokba, a másik személy életébe, rájövünk, hogy mindenkinek megvan a maga keresztje, és mindenki le kell győzze saját magát. A kicsi ördögöket, akik azt súgják a fejünkbe nap, mint nap, hogy ma ne tanulj, inkább nézz Isaurát. 😊 Érted, ugye? Arról nem beszélve, hogy nem tudhatjuk, hogy ő milyen és mennyi áldozatot tett meg az életében azért, hogy ma ott tarthasson és azzal a tudással rendelkezzen, amije van. Ne irigyeld tőle! Mert nem tudhatod, mit tett meg ezért, és mennyi időt, pénzt, energiát áldozott erre. Ehelyett inkább inspirálódj tőle, ahogy azt az előző pontban is írtam.

 

A tippeket még írhatnám tovább hosszasan, ezek mind olyan technikák, amiket én a saját életembe már beépítettem, hiszen ahogy írtam is az elején, én is meg kellett ezt a csatát vívjam nagyon sokszor, míg eljutottam arra a pontra, hogy ma már nem mérem magam másokhoz semmilyen területen. Csakis magamhoz. És minden apró, pici sikernek örülök, amit megélek közben a „szürke” hétköznapokban. Hiszen ezekből van több… 😊

TE hogy állsz ezzel a témával? Rendben vagy? Vagy esetleg van ezzel dolgod? Oszd meg velünk, kíváncsiak vagyunk! Tanuljunk egymástól! 

 

 

Mai útravaló:

Belülről növekszünk. S akik szépen, okosan növekednek, azok ismerik magukban az elégedettség és elégedetlenség határát. A külső visszajelzés nem lényegtelen, de másodlagos.

Müller Péter

 

 

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "MIÉRT NE HASONLÍTSD MAGAD MÁSOKHOZ?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.