Bejelentkezés

MI HOZTA MEG AZ IGAZI ÁTTÖRÉST A DIÁKJAINK TÖBBSÉGÉNÉL?

Mielőtt azzal az elvárással állnál ennek az írásomnak az elolvasásához, hogy akkor majd most megkapod „a nyelvtanulás siker-receptjét” és valaki megmondja neked a „frankót”, hogy mit csinálj, akkor szólok, hogy sajnos nincs ilyen. Nincs egyetlen olyan zsák, amit mindenkire rá lehet húzni, ami 100%-ban mindenkinek működik, viszont van helyette más, amit adhatok és amit, ha megfogadsz, neked is lesznek kisebb-nagyobb áttöréseid, persze hozzátenném: NEM EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA! Kíváncsi vagy, mik ezek?

 

1. Kitettség!

Hogy mit értek ez alatt? Ingereknek való kitettséget egy adott nyelven. Várod, hogy jobban értsd az anyanyelvi beszélőket? Szoktasd rá magad a rendszeres angol szövegek/videók/podcastok/oktatóanyagok/filmek/sorozatok hallgatására. Ha nagyon gyors áttörést vársz, akkor ezt napi szinten csináld!

 

Azaz, ne teljen el úgy nap, hogy nem hallgattál volna valamit angolul, akár angol felirattal, akár anélkül, de a lényeg, hogy rendszeresen kondicionáld magad és a füled különböző típusú akcentusokra, kiejtésekre. Így tuti, hogy ha ezt napi szinten csinálod, már egy hónap után érezni fogod a javulást. (Hangsúlyozom: nem azt, hogy mindent értesz, hanem hogy JOBBAN ÉRTED!)

Ha ezt csak heti szinten egyszer csinálod, akkor is lesz fejlődés, csak lassabban, ezért ha igazán fontos a cél, akkor napi szinten hallgass angolt! De ne feledd, amit sokszor ordítok az éterbe, hogy a FOKOZATOSSÁG ELVÉT betartva: olyan angol anyagokat hallgass, amelyek nem túl nehezek (azaz ne egyből filmekkel kezdj!), de nem túl könnyűek sem (szájbarágós, artikulált kiejtés!), ha egy szót nem értesz abból, amit hallgatsz, próbáld meg angol felirattal, ha úgy is minimálisat, akkor valami könnyebbet hallgass, rendben?

A lényeg! Ne várd azt, hogy másokat megérts angolul, ha nem gyakorlod az értést! És végül: légy 

magaddal türelmes! A ’listening’ a leglassabban fejlődő készség szinte mindenkinél, teljesen normális, hogy nem egyik napról a másikra vagy egyik hétről a másikra, fogod érezni a javulást, de ha rendszeresen csinálod, akkor hónapról hónapra markáns lesz a fejlődés!

2.  Tudatos tanulás!

Az előző pontot ha betartod és rendszeres csinálod, akkor, bár nem tudatosan is, de fejlődni fog a tudásod, nem csak az értésed, hanem a szókincsed, nyelvtani tudásod is. Ez már önmagában véve szuper, de ha összekombinálod ezt a „tudatos”, célirányos tanulással, akkor még egy hatékonysági fokot adsz a fejlődésednek és akár gyorsító pályára is helyezed ezzel magad.

 

3

 

A tudatos tanulás azt jelenti, hogy célirányosan fejleszted a szókincsedet, a nyelvtani tudásodat oktatóanyagok, könyvek, vagy tanár segítségségével, amiket ezután beszédben is aktiválsz, azaz elkezded tudatosan használni azokat, hogy azok rögzüljenek, automatizálódjanak. Ezt van aki szuperül tudja egyedül is csinálni, szokássá alakította a napi szintű, rendszeres tanulást, önfegyelmet gyakorolva. Van olyan nyelvtanuló is, akinek fontos a folyamatos kontroll, visszajelzés, illetve „rúgdosás”. Nekik érdemes akár egy beszédpartnert, akár egy tanárt keresni pluszba.

A lényeg ebben az esetben is a rendszerességen van és a gyakorlatba való ültetésen: azaz NE CSAK TANULJ, HANEM HASZNÁLD IS A MEGTANULTAKAT! A tanulás módszertanába most nem megyek bele, de egy következő részben, arról is hozok majd plusz, új tippeket. 🙂

Ha a kettőt összekombinálod, neked is elkezd megtörni majd a jég! 🙂

Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül a tanulás és szeretnél könnyebben boldogulni az angoloddal, akkor szívesen segítünk! Az egyéni és a kiscsoportos óráinkon arra fekszünk rá, ami a célod eléréséhez szükséges. 🙂

„A siker az apró lépésekben rejlik.”

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "MI HOZTA MEG AZ IGAZI ÁTTÖRÉST A DIÁKJAINK TÖBBSÉGÉNÉL?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.