Bejelentkezés

Mi a sikeres írásbeli nyelvvizsga titka?

Egy korábbi részben megnéztük azokat a pontokat, melyek a sikeres szóbeli nyelvvizsga alapjait képezik, ebben a részben pedig átnézzük, hogy mi szükséges ahhoz, hogy nyelvtanulóként sikeres írásbeli vizsgát tudj tenni. De kezdjük az alapoktól!

Az írásbeli nyelvvizsga szinttől függetlenül magába foglalja a ’Writing’-ot (íráskészséget) és a ’Reading’-et (olvasási készséget). A feladatok száma és típusa változó nyelvvizsga típustól függően, de ami alap, az az, hogy ezeket a típusfeladatokat alaposan ismerd meg és gyakorold be.
Hiába van valakinek stabil tudása, ha nem tudja a feladattípust értelmezni, vagy nem tudja az idejét hatékonyan beosztani, akkor ugyanúgy bukta lehet a vége, tudásszintünktől függetlenül. Minden nyelvvizsgaközpontnak vannak már ingyenesen elérhető, letölthető próbasorai, plusz kiadott tesztkönyvei, amelyeket mindenképpen szerezz be, ha egy adott nyelvvizsgára készülsz. Nem szabad másfajta, hasonlónak gondolt nyelvvizsga próbasoraival készülni, hanem csakis célirányosan abból, amire szeretnénk menni.

 

ALAPSZABÁLY 1: MINDIG AZ ÁLTALUNK VÁLASZTOTT NYELVVIZSGA FELADATSORAIVAL KÉSZÜLJÜNK A VIZSGÁRA!

 

 

Ugyanakkor, amikor belekezdünk a feladatok megismerésébe és gyakorlásába, még nem fontos az idő mérése, de ahogy a feladattípusokat megismertük és túl vagyunk 2-3 tesztsoron, fontos, hogy kezdjük el mérni az időnket. Minden vizsgán ugyanis meg van határozva, hogy mennyi időnk van az írásbeli vizsgára, külön-külön a ’reading’-ekre és a ’writing’ feladatokra egyaránt. Amikor elkezdjük mérni az időt, ne frusztráljon, hogyha abszolút nem fértél bele az időkeretbe, vagy sokkal több ideig tartott, mint a rendelkezésedre álló keret. Jegyezd le, hogy honnan indulsz és a következő tesztsor megoldásakor arra törekedj, hogy csupán 5 perccel javíts az előző idődön. Így fokozatosan el fogsz majd jutni oda, hogy időben meg tudod oldani a feladatokat, még akkor is, ha bekapcsol a stressz benned.

 

ALAPSZABÁLY 2: MÉRD AZ IDŐT A FELADATOK MEGOLDÁSAKOR ÉS FOKOZATOSAN CSÖKKENTSD AZ IDŐDET TESZTSORRÓL TESZTSORRA!

 

 

Az is nagyon fontos az otthoni felkészülés során, hogy olyan körülményeket teremts magad körül, mint amilyen a vizsga során várható. Gondolok itt arra, hogy egyszerre oldd meg a feladatokat egymás után úgy, hogy ne tarts szünetet köztük, mert ott sem lesz, sajnos. Ahány feladat van a vizsgán, azt egyszerre oldd meg egyben! Kapcsolj ki mindent magad körül, teremts csendet magad körül és iktasd ki a social media-t magad körül, a telefonodon ne jöjjenek értesítések, némítsd le! A vizsgán sem használhatod a telefonodat és semmilyen külsős segítséget! Ideális lenne a vizsga előtti hetekben olyan idősávban gyakorolni, amikor maga a vizsga is lesz. Ez többnyire a délelőtti órákat jelenti az írásbeli esetében. Lehet, te esténként igyekszel megoldani a feladatokat, amikor lehet már agyilag amúgy is le vagy fáradva és nem is fognak úgy sikerülni. Pedig fontos lenne, hogy sikerélményékkel felvértezve menj el a vizsgára úgy, hogy tudod, te már számtalan alkalommal magasan ütötted azt a százalékot, ami a sikeres vizsga követelménye!

 

ALAPSZABÁLY 3: TEREMTS MAGAD KÖRÜL VIZSGAKÖRÜLMÉNYEKET OTTHONI GYAKORLÁS SORÁN. ÍGY A STRESSZT IS JOBBAN FOGOD KEZELNI, MERT ADDIGRA MÁR MEGSZOKJA EZT AZ AGYAD.

 

 

Van itt még egy felkiáltó jeles dolog! Az íráskészség kapcsán alapvető fontosságú, hogy megismerd azokat a követelményeket, amiket az adott vizsgaközpont támaszt. Azaz, hogy ha levelet, esszét, fogalmazást, riportot, kommentet, bármit kell írnod, azt ők hogyan várják el. Erről azért minden vizsgaközpont elérhetővé szokott tenni a honlapján mintákat. Mielőtt belekezdesz az „okos gyakorlásba”, ezeket elemezd ki magadnak. Hogyan néznek ki formailag ezek az írások? Milyen formai követelmények vannak (címzés, megszólítás, bekezdések, elköszönés stb. – esszék esetében szintén!)? Milyen stílusban íródnak? Milyen a nyelvezetük? Milyen szerkezeteket használnak? Hogyan javítják ezeket? Mire érdemes odafigyelni? Hogyan kötik össze az egyes bekezdéseket?

Amikor ezeket sikerült áttanulmányoznod, akkor valójában már csak az a dolgod, hogy ezeket elkezdd beépíteni az írásaidba és ehhez muszáj a sok gyakorlás.

 

ALAPSZABÁLY 4: ISMERD MEG ALAPOSAN AZ ÍRÁSOS FELADATOK KÖVETELMÉNYEIT, FELÉPÍTÉSÉT, NYELVEZETÉT, STÍLUSÁT ÉS KEZDD EL EZEKET GYAKORLATBA ÜLTETNI.

 

 

Végül az „okos gyakorlás” nem azt jelenti, hogy fejetlenül gyakorlok össze-vissza, hanem célirányosan és kérek egy kompetens (hozzáértő) személytől visszajelzést. Mert, ha nem tudod, milyen hibákat követsz el, akkor nem is tudod azokat helyretenni, ahogy azt sem, hogy hogyan tudnád javítani az irományaidat úgy, hogy minél jobbak legyenek.

Ha szükséged lenne ehhez segítségre, keress bátran! Sikeres írásbeli nyelvvizsgát!

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "Mi a sikeres írásbeli nyelvvizsga titka?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2022

All rights reserved.