Bejelentkezés

Hogyan ültesd gyakorlatba a tanultakat?

Nagyon sok diákomon látom azt, hogy amikor megtanulnak valami újat angolból – legyen az egy új nyelvtani szerkezet, kifejezés, szókincs témája – türelmetlenül elvárják maguktól, hogy azt egyből használni is tudják gyakorlatban. Zsigerből. Gondolkozás nélkül. Ez egy ideális világban biztos működne is. De nem ideális világban élünk, ahol mindig minden egyből sikerül. Bosszantó, tudom, én is tapasztalom a bőrömön (hiszen alapból nagyon türelmetlen természet vagyok, legalábbis magammal szemben), hogy attól, hogy valamit megtanulunk, még nem tudjuk használni. Főleg nem egyből.

De akkor hogyan tudjuk gyakorlatba ültetni a tanultakat, hogy azok minél hamarabb alkalmazott tudássá válhassanak?

 

 

Többtényezős a dolog, úgy gondolom. A pszichológiai részével kezdenék. Azaz azzal, hogy felejtsd el a ’minél hamarabb’-at. Persze, tudom, jó lenne mindent gyorsan, azonnal elérni, megtanulni, automatikusan működtetni az életünkben, de te is tudod, hogy igaz a mondás: „Jó munkához idő kell.” Sokaknak a szőr is feláll a hátukon az ilyen közhelyektől, pedig a legtöbben tényleg nagy igazságok vannak. Nincs olyan, hogy valami egyből beépülve automatikus tudássá válva egyből a második természetünkké válik. Ezért meg kell dolgozni. Ehhez viszont idő és gyakorlás kell. Fontos, nyelvtanulóként tudatosítani magunkban, hogy az egész nyelvtanulás egy út, egy folyamat, ami türelemre és kitartásra nevel és növel minket. Mert minden nevelés növelés is egyben. Növekszünk azáltal, hogy megtanulunk türelemmel hozzáállni ahhoz, hogy a befektett idő nem egyből kamatozódik, hanem idővel. Az, hogy kinek mennyi idő ez, persze változó, hiszen sok minden függvénye (függ a módszertanunktól, tehát a hogyan-tól, a szorgalmunktól, mennyi időt rakunk bele helyesen stb.). Ezért első lépésként arra biztatnálak, hogy menj végig a lenti folyamaton és ne várd el irreálisan sem magadtól, sem másoktól (legyen az akár a gyermeked, vagy a tanítványod) az azonnali eredményeket.

A folyamat ahhoz, hogy a megtanultakat gyakorlatban is tud használni automatikusan, gondolkodás nélkül a következő:

 

TANULÁS —– GYAKORLÁS —– GYAKORLÁS —— GYAKORLÁS —– GYAKORLÁS —- AUTOMATIZMUS

 

 

Ha megnézed a folyamatot, akkor gondolom feltűnt, hogy a gyakorlás nem egy egyszeri, és nem is kétszeri, de nem is háromszori alkalmat jelent, hanem SOKAT. Nem tudnám neked ennek a pontos számát megadni, mert ez valóban egyénileg tud változni és attól is függ, hogy épp mit tanulsz. Van olyan téma, ami lehet, hogy 2, 3 alkalmas gyakorlás után annyira elmélyül benned és beléd ég, hogy legközelebb már azon kapod magad, hogy gondolkodás, erőlködés, megfeszítés nélkül tudod azt automatikusan használni. De vannak olyan témák, területek, nyelvtani szerkezetek, amiből lehet akár 100x is gyakorolnod kell, mire eljutsz az automatizmusig. Na persze, ez már picit ritkább, hogy 100x vissza kell oda térned és újra be kell gyakorolnod, de van ilyen is, és ez normális.

A tanítási és saját tanulási tapasztalataim alatt én azt figyeltem meg, hogy egy alkalom nem alkalom. Ez nem elegendő ahhoz az agynak, hogy az agyban kialakulhassanak azok az idegpályák és szinapszisok, melyek olyan erősek és vastagok, hogy azok éles helyzetben is automatikusan működtessék magukat. Ezért igaz az a gondolat, hogy MINÉL TÖBBET HASZNÁLSZ (nem tanulsz!) VALAMIT, ANNÁL JOBBAN BEÉG!

A kulcs tehát valóban a sok gyakorlás, ami elvezet oda, hogy egyik pillanatban eljuss majd oda, hogy azon veszed észre, hogy hopp, ez most már ment, jött magától.

 

 

Két fontos dologra hívnám fel még ezzel kapcsolatban a figyelmedet, amit tényleg nagyon sok diákom látok!

  1. Bármi újat kezdesz tanulni (legyen az új szókincs, új nyelvtan stb.), a legelején azt fogod érezni, hogy ez BAROMIRA NEHÉZ!

Hát jó, hogy! Gondolj bele, hogy az agyadban nincs semmi lenyomat még azzal kapcsolatban, még idegpályák sem, nemhogy kapcsolatok. Kvázi, ki kell szántanod az útvonalakat is ehhez. És miután „kiszántottad” az idegpályáknak az utat, akkor azokat még meg is kell erősítened, ki kell szélesítened. Erre majd mindig emlékezz, mikor bármilyen új dolgot tanulsz (nemcsak angolból!), hogy ez az érzés normális. Egy dolgod van: menj tovább! Ne hagyd abba a gyakorlást!

  1. Amikor azt érzed, hogy teljesen összekavarodtál, káosz van a fejedben a tanultakkal kapcsolatban, akkor jó úton vagy!

Mi van? Tényleg! Azért igaz ez, mert akkor kezdenek el rendeződni a puzzle darabkák a fejedben. Amikor erősen ezt érzed, akkor viszont az egy jel, hogy ott és akkor állj meg és pihentesd meg a tanultakat! És nemcsak azt, hanem AZNAP NE VÉGEZZ MÁS MENTÁLIS TEVÉKENYSÉGET (azaz ne tanulj rá, ne gyakorolj, mást se!), mert elindult a rendezési folyamat az agyban. És ha valamit rátanulsz, akkor még jobban összekeverednek majd az infók. Egy dolgod van: mentálisan pihenj meg aznap! Másnap már újra előveheted a tanultakat, de aznap ne! A legjobb, ha alszol rá egyet, vagy esetleg valamilyen fizikai tevékenységet kezdesz el csinálni ilyenkor. Teszteld le… Nem bullshit!

 

Emlékezz majd ezekre az úton, amikor türelmetlen vagy magaddal, vagy amikor nem érted, miért nem tudod használni a megtanultakat egyből, vagy nagyon rövid időn belül! Adj magadnak időt és gyakorolj, ha kell pihentesd meg és a legfontosabb: ÉLVEZD AZ UTAT!

Mit gondolsz ezekről?

 

 

 

www.angolrahangolva.com

1válaszok erre "Hogyan ültesd gyakorlatba a tanultakat?"

  1. Rám ez jellemző. Remélem arra is adsz tippeket hogy alkossak többszöri változatos használati lehetőséget ha nem vagyok olyan környezetben hogy állandóan használnom kell az angolt.

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2021

All rights reserved.