Bejelentkezés

HOGYAN TANULJ NYELVEKET? – EGY HÍRES MAGYAR POLIGLOTT TANÁCSAI ALAPJÁN I.

 

Gondolom, izgatottan várod, mit fogsz ebből az írásomból megtudni, de előtte tisztázzunk két dolgot! Ha esetleg nem ismernéd még a poliglott szót, olyan személyt takar, aki több nyelven beszél, mondjuk 5-6 nyelven (minimum 3), de az is lehet, hogy akár 10-15 nyelven is tud kommunikálni (sőt ez még több is lehet). Lomb Kató ilyen személy volt, 2003-ban hunyt el és a világ első szinkrontolmácsainak az egyike volt, saját bevallása szerint 28 nyelvet!!! ismert és ezek közül 10 nyelven tolmácsolt is. Szóval érdemes lesz rá hallgatnod, tőle fogok idézni és azokra reagálni. Ebben a részben 10 tanácsot osztok meg tőle, de a következő részben még lesz további 10!

 

Indoeurópai nyelvcsalád - Wikipédia
Indoeurópai nyelvcsalád – Wikipédia

 

Miért szedtem össze neked az általam legfontosabbnak tartott gondolatait a nyelvtanulással kapcsolatban? Egyrészt, hogy erősítsük benned a motivációt, másrészt, hogy inspirálódj! Készen állsz?

 

1. „Azért tanulunk nyelveket, mert a nyelv az egyetlen, amit rosszul is érdemes tudni!”

Emlékszel? Mindig azt harsogom, hogy MERJ HIBÁZNI, mert a hibák vezetnek el a sikerhez. Még nem volt olyan nyelvtanuló, aki úgy tanult volna meg egy nyelvet, hogy közben ne hibázott volna! A cél ugyanis a KOMMUNIKÁCIÓ ÉS NEM A TÖKÉLETESSÉG!

 

2. „Minél több beható szellemi munkát végzünk, annál később öregedik meg az agyunk.”

 

 

Ez most nektek szól, idősebb korosztály! Ne tekintsétek kifogásnak azt, hogy „öreg fejjel” már nem megy úgy a tanulás, hiszen láthatjátok és remélem tapasztaljátok is, hogy a nyelvtanulás (a keresztrejtvény és a matematikai műveletek mellett) az egyik legjobb módszer a memória és az agy karbantartására és fejlesztésére! Szóval hajrá, továbbra is! Smile

 

3. „Az iskolai tanterv még mindig az előző kor pedagógia örökségét nyögi: nyelvtani szabályok sulykolgatása, minden szökőévben előforduló kivételek bemagoltatása.”

És ez sok helyen még mindig igaz, sajnos. Ez a módszer már a múlt század elején is elavult volt, nemhogy most! Szóval, merjetek interaktívan tanulni, bevonva az érzékszerveiteket és kísérletezni az új módszerekkel, ahelyett, hogy nyelvtani feladatok tömkelegét oldjátok meg, de valójában nem használjátok az angolt…

 

4. „Az ismétlés olyan nélkülözhetetlen eleme a nyelvtanulásnak, mint a forgácsolás az esztergapadnak vagy az üzemanyag a belső égésű motoroknak.”

Már agykutatók is bebizonyították, hogy minél többször találkozunk egy szóval, kifejezéssel, és minél többet használjuk azt, – és a hangsúly a használaton van – annál inkább rögzül az a hosszú távú memóriánkban! Szóval, ha tanulsz valami újat (szót, kifejezést, nyelvtani szerkezetet), tessék rögtön használni, minél többször elismételni!

 

5. „Minél több érzékszerv bekapcsolása tehermentesíti az agyat a tudatos koncentrációtól.”

 

 

Ez az a módszert, amit mi az Angolra hangolva csapatával és oktatóanyagainkkal képviselünk. Ha ugyanis egyszerre követed a szemeddel az anyagot, egyszerre hallgatod a füleddel és ezután elismétled a száddal, akkor többszörözötten több fog megmaradni a megtanultakból, mint ha csak egy érzékszervedet (mondjuk a szemedet) vonnád be a tanulásba! Próbáld ki!

 

6. „A felnőtt nem tanulhatja ugyanazzal a módszerrel az új nyelvet, amellyel annak idején anyanyelvét sajátította el.”

Miért? Mert a gyermek kb. 2 évig folyamatosan hallja az anyanyelvét mielőtt megszólalna és párhuzamosan ismerkedik a nyelvvel és a körülötte lévő világgal is. Csak ezt követően kezdi el, szépen, fokozatosan használni a nyelvet. Ráadásul a beszédre az életösztöne kényszeríti rá, míg neked felnőttként ez nem életösztönöd, maximum célod, vagy a szórakozásod, örömforrásod tárgya. Szóval ne hasonlítsd magad soha felnőttként a gyermekek nyelvtanulási folyamatához!

 

7. „A nyelvtanulást vagy a munkával, vagy a szórakozással, pihenéssel kell összekapcsolni.”

 

 

Muszájból semmit sem szeretünk csinálni, lehet megcsinálod, de csak ímmel-ámmal. Ezért keresd meg magadban azt a belső égő vágyat, amivel felkeltheted magadban a motivációt és akkor valóban jókedvvel, szórakozva fogsz angolozni nap, mint nap!

 

8. „Az olvasást a kezdet kezdetén merjük már tanulási programunkba beiktatni.”

Lomb Kató első találkozási pontja egy nyelvvel, mindig a könyvek voltak. Ezekből figyelte meg a nyelv struktúráját, logikáját, figyelte meg a nyelvtani szerkezeteket és rengeteg szókapcsolatot sajátított el könyvekből. Tudom, hogy a fiatalabb generációk között az olvasás kezd háttérbe szorulni, de ha olyat olvashatnak (angolul!), ami őket érdeklik, akkor ezt újra lehet éleszteni!

 

9. „A nyelvtanulás minták kialakításából áll. Kialakulásuk előfeltétele, hogy annyiszor kerüljünk szembe a helyes formákkal, hogy valóban automatikus képzetekké erősödjenek.”

Ezért fontos, hogy amikor egy új szót el akarsz sajátítani, akkor legyen rá minimum egy jó mintád, hogyan kell azt használni. Ezért is adunk minden oktatóanyagunkban mondatokat a szavakhoz, kifejezésekhez, nyelvtani szerkezetekhez. Ez szintén igaz a helyes kiejtési mintákra! Ha csak feltételezéseid szerint próbálod kiejteni az új szót, az sokszor elcsúszik, szóval mindig legyenek jó, anyanyelvi mintáid a kiejtésre is!

 

10. „Mindenkinek, aki egy idegen nyelv fájába vágja a fejszéjét, fel kell készülnie arra, hogy nem egy, hanem legalább két nyelv elsajátítása vár rá: az írott és a beszélt nyelvé.”

 

 

Erről is sokat hallhattál már tőlem, az egyik az informális, azaz hétköznapi, beszélt nyelvezet, a másik a formális, azaz hivatalos nyelvezet. Ha te mesteri szintre szeretnéd emelni az angolodat, akkor bizony mind a kettőt fejlesztened kell szókincs terén. Szóval fogadd el, hogy az amerikai filmek nyelvezete teljesen más lesz, mint a sajtóközleményeké, vagy újságcikkeké.

 

Na, hogy tetszettek? Alkalmazod már valamelyiket? Gyere és oszd meg velünk alul! A következő részben, pedig hozom a folytatást!  Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül a tanulás és szeretnél könnyebben boldogulni az angoloddal, akkor szívesen segítünk! Az egyéni és a kiscsoportos óráinkon arra fekszünk rá, ami a célod eléréséhez szükséges. 🙂

 

Mai útravaló:

„Az élet értelmét nem keresni kell, hanem nekünk kell értelmet adni az életnek.”

Palotai Boris

 

 

www.angolrahangolva.com

6válaszok erre "HOGYAN TANULJ NYELVEKET? - EGY HÍRES MAGYAR POLIGLOTT TANÁCSAI ALAPJÁN I."

  1. Köszönet mindenért!! 🙂
    Biztos vagyok benne hogy mások helyett is mondhatom, ha Ti nem lennétek talán fele ennyi tudásunk sem lenne.

  2. Ezek olyan bölcs gondolatok,hogy alkalmazni lehet az élet sok más területén is.Thank you!

  3. Nagyon köszönöm! Sok-sok megszívlelendőt kaptam Tőled/ Tőletek és szeretném, ha sikerülne betartanom őket.
    Erzsi

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.