Bejelentkezés

HOGYAN TANULJ MEG HATÉKONYAN ANGOLUL?

Ahogy azt már egy korábbi téma kapcsán említettem, nem a nyelvtanulók nyelvérzékével van a gond, hanem sokkal inkább a módszerrel, ahogy tanulnak. A nyelvtanulás hatékonysága a módszer hatékonyságában rejlik. Olyan alapvető tippeket szedtem össze neked, amelyeket ha elkezdesz alkalmazni, garantált a siker!

 

1. A nyelvtanulás nem egyenlő a nyelvtantanulással!

Ha csak folyamatosan nyelvtani szerkezeteket tanulsz és nyelvtani feladatokat oldasz meg, akkor írásban egy idő után tökéletesen fogsz tudni angolul, de ha meg kell szólalj, gátlásokkal leszel tele, vagy nem mersz egyáltalán megszólalni, mert attól félsz hogy „vajon helyesen mondod-e?”.
Megoldás: ne csak a nyelvtanodat fejleszd, hanem párhuzamosan a kommunikációs készségeidet is, a szókincsedet és a hallott szöveg utáni értésedet egyaránt.

 

2. A szavakat ne önmagukban tanuld!

Amikor új szavakat tanulsz, egyből „aktiváld be” őket. Mit jelent ez? Kezdd el használni! Alkoss velük mondatokat, képzeld el, milyen szituációkban használnád az adott szót és mondd el. Ne bonyolítsd túl a gondolatmenetet, először inkább egyszerű mondatokat alkoss. Így az agyad az adott szót a szituációhoz, azaz a kontextushoz fogja kötni.

 

3. Szavakat mindig hangosan tanulj és hangosan alkoss velük mondatokat!

Talán emlékszel rá még, amikor kisiskolás voltál, a tanár néni mindig azzal nyüstölt, hogy hangosan kell olvasni, hangosan kell tanulni mindent. Jobb esetben ez még mindig így van az oktatásban. Miért van ez így? Nos, azért fontos a hangos tanulás, mert minden olyan dolog, amit hangosan elmondasz és a saját füled visszahall, elraktározódik a tudatalattidban. És ez miért jó neked? Azért mert ez a hosszú távú memóriánk tárhelye. Ha azt szeretnéd, hogy évek múlva is előjöjjön a már megtanult információ, akkor arra kell törekedj, hogy itt tárolódjanak el a már megtanult információk. Szóval ne feledd, mindig hangosan tanulj!

 

4. Ha megtanulsz valami újat (szókincset, kifejezést, nyelvtant), egyből kezdd el használni!

Gondolom, egyetértünk abban, hogy az életben az igazi tudás, CSAKIS az alkalmazott tudás! Ha csak leírsz magadnak valamit és beteszed a fiókba, az még önmagában nem ér semmit, ezért arra ösztönözlek, hogy amint megtanulsz valami újat, kezdd el szóban is használni! Tudatosan törekedj arra, hogy olyan mondatokat alkoss, amelyben az újonnan megtanult információt egyből tudod használni.

 

5. Törekedj a fokozatosság elvére!

Nincs is annál rosszabb, mint amikor azt hallom, hogy „egy kukkot sem értek ezekből az amerikai filmekből”! Hát persze, hogy nem érted… nem is fogod, ha egyből a legnehezebbel akarsz kezdeni. A hallott szövegértésnek a helyes sorrendje a következő:

rajzfilm – angol felirattal (soha NEM magyarral!),
rajzfilm felirat nélkül (a mese alatt nem Shrek-et és társait értem, hanem egyszerűbbekre gondolok, mint pl.: The Berenstein Bears, Papa Bear and Mama Bear stb.)
dokumentumfilmek – angol felirattal
dokumentumfilmek felirat nélkül (különösen ajánlom a BBC sorozatokat)
híradó (BBC News, CNN), időjárás jelentés
filmek – angol felirattal
filmek – felirat nélkül

Láthatod tehát, hogy ha fokozatosan építed fel a hallott szövegértés fejlesztését, akkor mindig lesz sikerélményed és garantált, hogy folyamatosan fejlődni fogsz ezen a területen is.

De ne feledd: ez itt csak az elmélet, letesztelni csak úgy tudod, hogy ha elkezded alkalmazni ezeket a tippeket a való életben! Mindent minimum 1 hónapig tesztelj!

Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül tanári segítség nélkük a tanulás és szeretnél könnyebben boldogulni az angoloddal, akkor szívesen segítünk! Az egyéni és a kiscsoportos óráinkon arra fekszünk rá, ami a célod eléréséhez szükséges. 🙂

 

 

„Csakis az alkalmazott tudás számít!”

 

 

 

hirlevel feliratkozas

0válaszok erre "HOGYAN TANULJ MEG HATÉKONYAN ANGOLUL?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.