Bejelentkezés

Hogyan lépj túl a kudarcaidon a nyelvtanulásban?

A minap egy fiatal lány azt kérdezte tőlem, hogy hogyan tudok mindig ennyire motivált maradni? Nem szoktak kudarcok, nehézségek érni?

Valójában azért kérdezte meg tőlem ezt, mert látta ezt a posztomat a Facebook-on, amit mind a privát profilomra kitettem, mind pedig az Angolra Hangolva közösség csoportjába is:

 

 

clip_image002 Amikor két futó összetalákozik egymással szembe futva reggel 7óra 10 perckor… clip_image004 🙂 De jó is volt ez az érzés: Cecy Tamás. Persze kereshettük volna reggel a kifogásokat, hogy miért NE menjünk ma se futni:
clip_image006  mert fáradt vagyok
clip_image006[1]  mert korán van vagy már túl késő
clip_image006[2]  mert majd holnap
clip_image006[3] mert már most meleg van, blablabla… clip_image004[1]🙂
clip_image008❤️ De amikor az ember kitűz egy célt, akkor nincs megállás. Az érdekes pedig az, hogy közben rájössz már nem is a célért csinálod, hanem mert az életed részévé vált, mert szereted, mert feltölt, mert ez a te ‘én-időd’, mert nincs szebb a reggeli ébredező természettől, mert visz az út előre, mert ez jár a testednek és a lelkednek!
clip_image010▶️ A nyelvtanulásban ugyanaz ez a helyzet: keresheted a kifogásokat nap mint nap, vagy egyszerűen csak csinálhatod, rendszeresen és egyszer csak észreveszed, hogy megszeretted, addiktívvá vált, és az eredmények akkor tutira nem maradnak el!
clip_image008[1]❤️ Ne tespedjünk ma sem! clip_image004[2] 🙂  Egészségre, tanulásra fel! clip_image008[2]❤️

 

Amikor feltette ezeket a kérdéseket, először nem is értettem, hogy mire gondol pontosan. De aztán gyorsan bevillant, hogy igen, mégiscsak jogos mindegyik kérdése, hiszen valóban vannak kudarcok és a nehézségek a nyelvtanulásban, akárcsak az életben. Nagyon sokan pont ilyenkor adják fel, teszik le a lantot, hagyják félbe a tanulást, halogatják az angolozást, rossz szájízzel gondolnak rá, hogy „ááá ne már, ma is angoloznom kell és semmi kedvem az egészhez….”.

De őszintén szólva én teljesen máshogy látom ezt az egészet és NEM CSAK a nyelvtanulásban, hanem úgy egészében véve az élet minden területén. A kudarcokat, nehézségeket tekinthetjük lehetőségeknek arra, hogy kifogásokat gyártsunk, miért adjunk fel valamit, vagy miért ne folytassuk. Vagy tekinthetjük őket ’tanításoknak’, jómagam ezt a szót szeretem ezekre a szitukra használni, amik lehetőséget adnak arra, hogy megtanuljunk valamit az adott helyzetből. Persze tudom, sokkal könnyebb és kényelmesebb is a sebeinket nyalogatni, hogy „jaj, szegény, én, de rossz nekem, mert…”, de az egész csak nézőpont és döntés kérdése.

 

 

Szóval, hogyan lépj túl a kudarcaidon, nehézségeken a nyelvtanulásban? Egyszerűen ne tekintsd őket kudarcoknak, nehézségeknek, hanem nézz rájuk a „mit kell ebből a nehézségből megtanulnom” szemüvegén keresztül! És láss csodát, egyrészt át fognak értékelődni azok teljesen, másrészt ez a „nincs ma sem kedvem az angollal foglalkozni” dolog is megszűnik. Különben, az önfegyelmet csakis addig kell gyakorolnunk valamivel kapcsolatban, ameddig az nem válik örömforrássá. Amint megszereted az adott tevékenységet, addiktívvá válik és a nehézségeket megint csak egy teljesen más szemüvegen keresztül fogod látni.

 

A konklúzió tehát ez:

– Bármilyen kudarc, vagy nehézség érjen a nyelvtanulásban, addig tedd fel magadnak ezt a kérdést, ameddig nem jön a belső válasz: Mit kell ebből a helyzetből megtanulnom? Ha a leckét megtanulod, többet biztos, hogy nem kapod azt vissza az élettől…

– Másrészt, ne keress kifogásokat, csak csináld, fektess időt, energiát és akár pénzt is a tudásodba! A rendszeres, kitartó munka meg fogja hozni az eredményét, ráadásul, ha sikerül összekötnöd az érdeklődéseddel, meg is fogod szeretni azt, addiktívvá tud válni a tanulás is és ezután már nem lesz szükséged az önfegyelemre…

 

Te hogy látod ezt a témát? Van más technikád a kudarcok kezelésére? 

Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül a változtatás, akkor segítünk! Az egyéni és a kiscsoportos óráinkon ugyanis nemcsak a tudásodat fejlesztjük, hanem a mentális blokkjaidat is segítünk feloldalni. 🙂 

 

 

Mai útravaló:

„Sem akadályok, sem nehézségek, sem más emberek nem állíthatnak meg. Csak saját magad állíthatod meg magadat.”

Jeffrey Gitomer

 

 

www.angolrahangolva.com

1válaszok erre "Hogyan lépj túl a kudarcaidon a nyelvtanulásban?"

  1. Szia Tunde!

    Elsokorben szeretnem megkoszonni , hogy foglalkozol velem. A motivaciom sokszor cserben hagy de, probalom mindig ujra es ujra felhozni magam. Magyar kornyezetben vagyok itthon a lakasban. 13 evet eltem Aziban es azt hittem eleg az amit a munkahelyen osszeszedtem de, keves nagyon. Sajnos nem tudok egy epkezlab mondatot osszrakni szomoru de ez az igazsag. Most is angol kornyezetben dolgozom mindennap beszelgetek angolokkal tobb kevesebb sikerrel. Szeretnem valltoztatni az irasomon es az angolhelyesirast valahogy eloterbe helyezni igeidok szerint mert fogalmam sincs mert senki nem javit ki. Koszonom meg egyszer a velem valo torodest. Udvozlettel Agnes

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.