Bejelentkezés

Hogyan írj jobban angolul?

Már sokszor hallottad tőlem, hogy a fő- és a mellékkészségeket érdemes párhuzamosan fejleszteni, ha idegen nyelvet tanulsz (nem csak angolt!).

A fő készségek: olvasás (reading), írás (writing), beszéd (speaking), hallott szövegértés (listening). A mellékkészségek: szókincs (vocabulary), nyelvtan (grammar), kiejtés (pronunciation). Sokszor hallom szintfelmérők alkalmával diákoktól, hogy én eddig a nyelvtanra koncentráltam. Vagy mondjuk a ’listening’-gel fejlesztettem az angolomat. Ezzel az a baj, hogy ha ráfókuszálsz egy-két készségre, akkor az valóban meg fog combosodni, de a többiből biztos, hogy le fog maradni és nem lesz egységes a szinted.
Értsd: lehet, hogy értesz sok mindent angolból, de nem tudsz megszólalni, vagy nehezen. Vagy mondjuk, lehet, hogy folyékonyan beszélsz, de nem tudod leírni helyesen a szavakat, mondatokat, mert azt elhanyagoltad. Ezért érdemes úgy felépíteni a tanulási rutinodat, hogy minden héten szentelj időt mindegyik készség fejlesztésére, még akkor is, ha heti egyszer csak, de az már elkezd rendszereződni idővel.

Ebben a részben adnék pár tippet azoknak, akik az íráskészségüket szeretnénk fejleszteni, mert úgy érzik, ez azért jócskán fejlesztésre szorulna.

 

  1. Írj minél többet a betűzés és a helyesírás elsajátítása végett

 

 

Az alap ott kezdődik, hogy lehet, hogy te még nem összefüggő szövegeket akarsz írni, hanem egyszerűen csak helyesen, hogy gyakorolj sokat. Ez a tipp olyannyira alap, hogy ezt már tudod. De a kérdés nem az, hogy tudod-e, hanem az, hogy alkalmazod-e? Gyakorlod-e az írást? Kezdő nyelvtanulóként mindenképpen javasolt, hogy sokszor írd is le egymás után az új szavakat. Különösen azokat, amelyek bonyolultabbak, teljesen máshogy íródnak, mint kiejtődnek. Ez különben később is fontos, amikor már haladóbb szintekre jutsz. A nehezebb betűzésű szavakat egyszerűen írd le egymás után többször helyesen, mint anno, általános iskolában a sorvezetős füzetekbe azt mindannyian tettük. Így, ha többször leírod kézzel (nem gépelve!!!!), az agyad és a kezeid is megjegyzi. Szoktam volt mondani, hogy a kezednek is van egy memóriája, ráadásul teljesen más agyterületeket mozgat meg az, ha valamit kézzel írsz le, mint gépeled. Szóval írj sokat kézzel!

 

  1. Fokozatosan haladj az egyszerűtől az összetettebb fogalmazás felé

 

 

Ha a helyesírásod, a betűzésed már alakul, akkor érdemes elkezdeni egyszerű mondatokat írni. De sokat. Minél több mondatot írsz le, annál inkább segíted a fogalmazási technikádat. Megszokod az elején a helyes szórendet. Természetesen ehhez szükséges az is, hogy azért legyen egy profi visszajelzésed, ne csak írogass angolul a vakvilágba, hanem kérj visszajelzést egy kompetens személytől, hogy tudatosítani tudd a hibáidat és ki tudj azokból tanulni.

Ha az egyszerű mondatok már mennek, akkor elkezdheted gyakorolni azt is, hogy most már összefüggő történeteket, posztokat, esszéket, fogalmazásokat írj, viszont még mindig csak egyszerű mondatokat használva. Amikor már ez is megy, akkor válthatsz a következő szintre, ami az, hogy az egyszerű mondatokat elkezded összefűzni, összetett mondatokká kapcsolni különböző kötőszavakat használva vagy mondatszerkesztést. Amikor már az összetett mondatok is mennek, akkor jöhet a következő szint, hogy elkezded bővítményekkel ellátni a mondatodat, azaz feldobni olyan szerkezetekkel, amelyek még inkább angolosítják azt majd. Ezek nem feltétlenül összetett mondatokat jelentenek, mert az angol sokszor sokkal inkább egyszerűbb mondatokban kommunikál, de bővítményes mondatokban. Hogy ezt értsd jobban, mutatok erre egy példát.

Egyszerű mondat:

I saw some bears in the forest. = Láttam pár medvét az erdőben.

Összetett mondat:

After I had seed some bears in the forest, I ran away. = Miután láttam pár medvét az erdőben, elmenekültem.

Bővítményes mondat:

Having seen some bears in the forest I ran away pondering about my survival rate. = Miután láttam pár medvét az erdőben, elmenekültem, miközben a túlélési esélyeimen méláztam.

 

  1. Olvass mintákat és tudatosan hozz be új szerkezeteket íráskor

 

 

Amikor az egyetemen ’creative writing’-ot tanultam, igencsak sokat segített számomra az, hogy mintákat néztem és elemeztem át a témában. Olyan szintű írásokat olvastam, amilyen szintre én is szerettem volna eljutni és elemeztem ezeket. Hogyan fogalmaznak, milyen szavakat használnak, hogyan építik a mondatokat, miben másabb a szokványos írástól a szöveg? Ha van egy mintád, azt le tudod másolni még akkor is, ha azt magadra, a stílusodra szabod közben. Persze az, hogy mi számít jó írásnak, kreatívnak, teljesen szubjektív, és kicsit ízlés kérdése is, ezért érdemes a saját etalonunkat megtalálni ennek érdekekében. Tanulmányozni a számunkra etalon írásokat és ellesni azokat a fogalmazási technikákat, amelyek a mi írásainkból még hiányoznak. Persze nem azt akarom mondani, hogy mindenki képes kreatívan írni, mert egyértelműen nincs mindenkinek írói vénája. De tanulni azért tudunk ezekből.

 

  1. Használj szinonimákat, törekedj a választékosságra

 

 

Végül pedig az írás is lehet egy tudatos fejlődési lehetőség számunkra. Arra gondolok, hogy az emberek nagytöbbsége hajlamos komfortzónán belül mozogni. Ugyanazokat a szavakat, szerkezeteket használni. Pedig a nyelv az nagyon gazdag. Nemcsak az anyanyelvünk, az angol is hihetetlen gazdag szókészlettel bír. Persze meg kell tanulni jól használni a szavakat is, de erre valók az egynyelvű szótárak, ahol szintén mintát kapunk arra, hogy milyen szövegkörnyezetben használjuk az adott szót. Jómagam, mikor komplexebb írásokat kell írnom angolul, akkor sokszor előveszem a szinonimaszótáramat és tudatosan figyelek arra, hogy szavak és szerkezetek szintjén is választékosan fogalmazzak.

Nem tudom, neked milyen céllal kell írnod angolul, nyelvvizsgára készülsz? Beszámolókat írsz? Posztokat írnál angolul? Fogalmazást szeretnél írni? Esetleg könyvet? Valójában, bármelyik esetről van szó, érdemes időt és energiát szánni a fentiek alapján az íráskészséged folyamatos fejlesztésére is.

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "Hogyan írj jobban angolul?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2022

All rights reserved.