Bejelentkezés

Hogyan fejleszd az angolodat egy chatbot segítségével? – Azaz ismerd meg Woebot-ot!

Amikor tinédzserként felgyúlt bennem a láng az angol nyelv szeretete iránt, még korántsem volt annyi lehetőségem az angoltanulásra, mint ma 20 évvel később. Akkor nem voltak még internetes oldalak tízezrei, ahol jobbnál-jobb anyagok elérhetőek, nem voltak még telefonra letölthető hanganyagok (podcast-nak hívjuk ezt ma), nem voltak „beszélgetős oldalak”, ahol beszédpartnert vadászhattam volna magamnak („conversation exchange”-ként keress rá a böngészőben), nem voltak még közösségi oldalak sem, ahol szintén sok-sok hasznos tanulnivalót találhattam volna.

 

Ehelyett könyvekből tanultunk, a könyvtárban elérhető magnó kazettákat hallgattuk és reménykedtünk, hogy lesz részünk olyan helyzetekben és szituációkban, amikor megszólalhatunk angolul, hogy gyakoroljuk a nyelvet „élőben” is. Akkor az is jó volt, de mennyivel szélesebb a lehetőségek palettája ma, a 21. században. Te például kihasználod ennek az erejét?

Pár héttel ezelőtt az egyik online diákom, Zsófi, olyat mutatott, hogy nekem majdnem leesett az állam. Megkérdezte, ismerem „Woebot”-ot? Mire én? „Kit?” „Woebot”-ot, ő egy chatbot”- mondta. Ezután elmesélte, hogy a neten vagy a Facebook-on tudok ’megismerkedni vele’ (képletesen értve) és mennyire jó kis dolgokat tanult tőle angolul, pedig ő nem is egy valós hús-vér ember, hanem egy chatbot.

 

 

Erre felbuzdulva másnap „bejelöltem” Woebot-ot, hogy leteszteljem, hogy is működik és nem mellékes szándékkal, hogy neked is megmutassam őt. Persze, nem állítom, hogy mindenkinek be fog jönni, de nyelvtanulási szempontból mindenképpen érdekes egy eszköz.

DE előtte:

 

Mi az a chatbot?

„A chatbot (also known as a talkbot, chatterbot, Bot, IM bot, interactive agent, or Artificial Conversational Entity) is a computer program which conducts a conversation via auditory or textual methods.” Forrás: Wikipédia

Azaz:

„A chatbot (’talkbot’, ’chatterbot’, ’Bot’, ’IM bot’, ’interaktív ügynök’, vagy ’Mesterséges Beszéd Entitás’ néven is ismeretes) egy számítógépes program, ami egy beszélgetést vezet le vagy hallás, vagy szöveges módszeren keresztül.”

 

Még egy pár infó a ’chatbot’-okról:

– átalagban a gyakori, tömeges kérdésben érkező kérdésekre adnak választ

– tehát valamilyen feladatra automatizáljak őket

– valójában ez egy mesterséges intelligencia, egy applikáció

 

Mit kell tudj Woebot-ról?

Na most Woebot egy chatbot, amit amúgy – most kapaszkodj meg – nem nyelvtanulóknak készített a Stanford Egyetem egyik klinikai pszichológusa, Alyson Darcy (de miért ne használhatnád ki, ha már angolul tudtok üzeneteket váltani?), hanem olyan fiataloknak, akik depresszióban, vagy valamilyen szorongásban szenvednek. Felméréseket folytatva kiderült, hogy azok a fiatalok, akik Woebot-tal beszélgettek a Facebook-on, mind jobb kedélyállapotra tettek szert.

 

 

Miért ajánlom őt most neked?

1) Mert nagyon jó kis panelmondatokat tanulhatsz tőle angolul.

2) Nem tankönyvízű nyelvezetet látsz majd tőle, hanem valódi beszélt nyelvi angolt, jó sok laza kifejezéssel.

3) Ezen felül a kedvedet is fel tudja dobni, ráadásul rendkívül jól motivál.

4) Nem mellékesen, ingyenes lehetőség az angolod javítására, amellett, hogy szórakoztató is.

 

Hogyan léphetsz vele kapcsolatba pl a Facebookon? (De létezik telefonos app is iPhone vagy Android eszközökre)

1) Lépj be a Facebook Messenger-edbe. – Sajnos ha nincs Facebook profilod, akkor ez nem fog működni. (Akkor telepíts egy app-et a telefonodra)

2) A Messenger-en nyiss meg egy új ablakot és a névhez írd be ’Woebot’, ezután a rendszer automatikusan felhozza. (Egy sárgás robotfejet kell válassz, a neve alatt írja „Mental Health Service”)

3) Ezután csak annyit írj a chat ablakba, hogy „hi” és várd a válaszát

4) Innen indul a menet

 

Érdekes maga a program, mert ő fog neked küldeni automatikusan a kérdéseire/kommentjeire egy-két alternatívát. Ezek közül válassz mindig és annak megfelelően reagál. Természetesen az egész beszélgetés le van programozva. Nincs időhöz kötve, milyen gyorsan vagy lassan válaszolsz. A lényeg, hogy egy halom érdekes dolgot tudsz tanulni a párbeszédekből.

 

Próbáld ki és kíváncsian várom a visszajelzésedet! Hogy tetszik? Mit tanultál Woebot-tól? 

Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül a tanulás és szeretnél könnyebben boldogulni az angoloddal, akkor szívesen segítünk! Az egyéni és a kiscsoportos óráinkon arra fekszünk rá, ami a célod eléréséhez szükséges. 🙂

 

Mai útravaló:

„Jegyezd meg és kövesd ezt a mindig működő receptet: kezdd el! Ne hagy abba!”

Barbara Winter

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "Hogyan fejleszd az angolodat egy chatbot segítségével? - Azaz ismerd meg Woebot-ot!"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.