Bejelentkezés

A BESZÉD 7 MÁGIKUS ELEME! AZAZ HOGYAN BESZÉLHETSZ LAZÁN, KÖNNYEDÉN ANGOLUL?

Tényleg vannak varázstrükkök, amiket ha bevetünk, könnyebben, gördülékenyebben lehet angolul beszélni? Igen is és nem is. Igen, mert valóban vannak olyan elemek, melyeket, ha megtanulsz alkalmazni, sokkal ütősebben tudsz majd angolul kommunikálni. És nem is, mert ezek nem varázstrükkök, hanem egyszerűen megtanulható és alkalmazható tippek, semmi mágia! Kíváncsi vagy rájuk? Mutatom is:

 

1) Soha ne egyszavas választ adj, ha kérdeznek!

Kétféle kérdés létezik: a ’yes-no’ kérdések, amikre valóban csak egy igennel vagy nemmel lehet felelni és az úgynevezett ’wh’ kérdések, azaz a nyitott kérdések, amelyek elején van egy kérdőszó (where?, why?, when? stb.). Teljesen mindegy, hogy melyik típusú kérdést kapod, törekedj arra nyelvtanulóként már csak a gyakorlás végett is, hogy soha ne egy egyszavas választ adj ezekre. Válaszolj legalább egy mondatban, vagy egyszerűen csak tedd oda mellé a véleményedet, meglátásodat, saját gondolataidat. Így nem lesz rólad az a benyomása a másiknak, hogy harapófogóval kell kihúzni belőled az információt.

 

2) Ö-zés helyett, amíg gondolkozol, használj időhúzó szavakat, kifejezéseket!

 

 

 

Tudtad, hogy amíg magyarul ö-zünk, amikor gondolkodunk, keressük a szavakat, addig angolul ezeket nyögjük be ilyenkor ’ahhm’, ’ahh’, ’ehh’, ’um’, ’uh’. Ezek még mindig egy fokkal jobbak – vagy inkább angolosabbak, mint a magyar ö-zés. De persze vannak olyan jó kis időhúzó szavacskák, kifejezések, melyek nagyon angolosan hatnak, segítik a gondolatmenet kötését és nem mellékesen pár másodperc időt is nyersz velük a gondolkodásra. Lehet ezek nem hangzanak magyar gondolkozással túl intellektuálisnak, de hidd el, angolul igenis ütnek:

Ilyenekre gondolok: ’well’, ’you know’, ’actually’, ’in fact’, ’you see’, ’to be honest’, ’basically’, ’like’, ’totally’, ’literally’, ’I guess’, ’I suppose’, ’so’, ’or something like that’.

Mindegyiknek van egy alapjelentése, de ebben az értelemben, sokszor semmit nem jelentenek, csak jól hangzanak és segítik kitölteni az űrt a hezitálás alatt. Használd őket bátran!

 

3) Dobd be a beszélgetésbe a frissen megtanult szavakat, kifejezéseket, nyelvtani szerkezeteket!

Mérföldkövekkel jobb lesz az angolod hónapról hónapra, ha mered használni beszédben is a megtanult új kifejezéseket, szavakat és nem mindig ugyanazokat használod. Szerintem az élet értelme amúgyis a fejlődés, hát még a nyelvtanulásnak! Ha mindig ugyanazokat a szürke szavakat és szerkezeteket használod, a beszéded sem lesz igazán választékos. Merd használni a szinonimákat, másféle szerkezettel elmondani ugyanazt, azaz aktiválni az elméleti tudásodat, többek között ebben is segítünk neked ezzel a programunkkal.

 

4) Merj bátran használni rövidített alakokat, szlenget!

 

 

A beszélt nyelv ég és föld az írott nyelvhez viszonítva, és most nem a chat nyelvre gondolok, hanem a formális/hivatalos írott nyelvre. Szóban ugyanis sokkal több áthágás megengedett, mint írásban. Nem kell mindent „nagykönyv” szerint használnod, az anyanyelviek sem teszik. Sokszor nyelvtanilag helytelennek tűnő, de beszélt nyelvben abszolút elfogadott mondatszerkesztéseket használnak. Ha ezeket te is átveszed, lazább, természetesebb, életszerűbb lesz a beszéded. Ilyenekre gondolok:

Sounds great! („It sounds great!” helyett)

Gonna call you later. („I’m going to call you later.” helyett)

What you doin’? („What are you doing?” helyett)

Gotta go! („I got to go.” = „I have to go.” helyett) stb.

 

5) Semmilyen szinten ne stresszelj rá a nyelvtanra beszéd közben! Szerinted mi lesz, ha valamit helytelenül mondasz?

Az előző pontból következik ez is, hogy beszélt nyelvben semmi nem fog történni, ha véletlenül vagy direkt áthágod a nyelvtani szabályokat és hibázol. Tényleg senki nem fog meglincselni ezért, vagy kinevetni, hiszen még egyszer hangsúlyozom, az anyanyelviek is gyakran helytelenül beszélnek (ami beszélt nyelvben nem számít helytelennek amúgy!). Emlékezz, amit mindig szajkózok neked: a kommunikáció célja, hogy eljuttasd az infót A-ból B-be és az, ha közben lesznek hibák benne, egyáltalán nem baj, ha meg sem próbálod, akkor viszont esélyed nincs, hogy fejlődj!

 

6) Ha nem jut eszedbe a megfelelő szó, kifejezés, írd bátran körül!

 

 

Ezt minden nyelvtanulónknak receptre írjuk fel rögtön a közös munkánk legelején, mert ez a „túlélésed” titka a beszédben. Rövidzárlat ugyanis mindenkinél lehet, azaz nem jut eszedbe a jó szó, vagy még nem tudod, és ekkor nem leblokkolsz és kukán állsz, hallgatsz, hanem feltalálod magad. Körülírod, amit szeretnél mondani, keresel rá egy egyszerűbb módot, hogy elmagyarázd. A minap történt velem, hogy román földön jártunk és beültünk egy étterembe. A kislányomnak elő volt készítve egy cumisüvegben tejcsi, de a helyzet az, hogy hidegen nem issza meg. Mivel hirtelen nem jutott eszembe románul, hogy van az, hogy ’megmelegíteni’, ezért szó szerint ezt mondtam a pincérnek románul:

„A tej most hideg. Szükségem lenne rá, hogy meleg legyen.” – és vártam a reakcióját. És csodák csodájára megértette! Ennyi a lényeg! Különben a tolmácskodásaim alatt is sokszor előfordult, hogy nem tudtam a megfelelő szót és körülírva, mindig rávágták a megfelelő szót, így rengeteg szakmai dolgot tudtam megtanulni. Alkalmazd te is!

 

7) Ne hallgass nagyokat! Mindig mondd el épp, min törpölsz, mert a kínos csend megöli a kommunikációt!

Végezetül még egyszer! A beszéd gyilkosa a csend! Ha nem kommunikálsz, ha hallgatsz, zéró esélyed van arra, hogy megértesd magad, és ami még fontosabb, hogy fejlődhess! Élő helyzetben, a nyelvet használva, kísérletezve tudunk csak fejlődni! Ezért ha épp keresed is a megfelelő szót, gondolkozol, ne ülj kukán több tíz másodpercekig, hanem mondj valamit:

’Let me think’.

’Hold on, it’s on the tip of my tongue.’

’It’s a great question.’

’Well, it makes me think…’

 

Hogy tetszett a 7 mágikus elem? Használod már mindegyiket? Melyiket fogod holnaptól bedobni a beszédedbe? Írd meg bátran kommentben, kíváncsi vagyok rá!

És ha segítség kellene a beszédfejlesztéshez, akkor ez a lehetőség neked szól, vagy csatlakozz ehhez a programunkhoz!

 

 

Mai útravaló:

„A bátorság nem azt jelenti, hogy nincs bennünk félelem – hanem azt, hogy nem hagyjuk, hogy megbénítson bennünket.”

Paulo Coelho

0válaszok erre "A BESZÉD 7 MÁGIKUS ELEME! AZAZ HOGYAN BESZÉLHETSZ LAZÁN, KÖNNYEDÉN ANGOLUL?"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.