Bejelentkezés

3 LÉPÉSES FORMULA A BESZÉDHEZ

Az előző részben letisztáztuk, hogy mire kell odafigyelned felkészülés szempontjából, ha bármilyen típusú szóbeli nyelvvizsgára készülsz angolból. Azt is letisztáztuk, hogy mit jelent a célirányos készülés abban az esetben, amikor a tudásod már megalapozott és jöhet a vizsgafeladatok begyakorlása. Ellenben még így is sokaknak okoz nehézséget egy-egy feladat a szóbeli vizsgán, legyen az egy képleírás, szituációs, témakifejtési, önálló prezentációs vagy érvelési feladat.

Valójában szinte bármilyen feladatot kapsz, az a legfontosabb, hogy tudj önállóan, természetesen beszélni az adott témáról és a spontán reakcióik is ott legyenek. Ugyanakkor, pont itt akad el sok mindenki, mert ha nem tudják, hogyan kezdjenek bele a feladatba, mégis mivel töltsék ki az időt és hogyan zárják le, azaz nincs egy követhető formulájuk, ami miatt sokszor elakadnak, ugyebár.

 

 

Hogy orvosoljuk ezt a problémát, mutatok neked egy 3 lépéses formulát, ami segíthet abban, hogy ne ess ebbe a hibába te is, hanem, követve a képletet, szinte bármilyen beszédfeladatot meg tudj oldani. Nem mondom, hogy tökéletesen minden feladatra ráhúzható ez a formula, de a legtöbbre igen, sőt nemcsak nyelvvizsga feladatok esetében, hanem úgy átlagosan a legtöbb beszédgyakorlatra.

A formula így néz ki:

 1. Általános vélemény a témáról/feladatról
 2. Részletek megadása/információ az adott témáról
 3. Személyes tapasztalat/saját sztori

 

Nézzük át ezeket egyesével is!

 1. Általános vélemény a témáról/feladatról

Lehet egy képet kapsz, amin egyből beazonosítva a kép témáját egy jó nyitómondattal elindítva elkezdesz először általánosságban beszélni az adott témáról. Itt arra figyelj, hogy akár képleírás, akár témakifejtés, akár érvelési feladatot kell teljesíteni, maradj a témán belül, ne térj el túlzottan a tárgytól! Sokszor nehéz valamiről általánosságban beszélni, való igaz, de 3-4 gondolatot biztos te is el tudsz mondani arról, még akkor is, ha nincs nagy lexikai ismereted az adott témáról. Viszont pontosan ezért azt is kell tudd, hogy nem azt pontozzák a vizsgáztatók, hogy milyen okos vagy tájékozott vagy egy témában, – ez abszolút irreleváns – hanem, hogy mennyire tudsz hozzászólni és saját gondolatokat megfogalmazni a célnyelven. Nézzünk akkor erre egy példát!

 

 

Téma: Étterembe járás

Kezdheted így, ha képleírásról van szó:

„The topic of the picture is eating at a restaurant”

„Taking a look at this picture, eating at a nice restaurant comes to my mind, immediately.”

Majd jöhet az általános vélemény/témakifejtés úgy, hogy azért kereteken belül maradsz:

„To be honest, it’s getting more and more popular that people would eat out somewhere, especially, when it’s a special occasion. Obviously, it could be said that eating at a restaurant can be more comfortable than cooking at home because you don’t need to bother about preparing some food at home.” stb.

Tehát ilyen és hasonló gondolatokat jelent az, hogy valamiről pár mondatban általánosságokat mondasz el.

 

 1. Részletek megadása/információ az adott témáról

És pár mondat után, észre sem veszed, de valójában már a részletekbe kezdesz belemenni. Például ebben az esetben a részleteket jelenti az, ha a nagy témán belül, elkezdesz belemenni az altémákba és ezekről beszélsz egy keveset:

 • milyen éttermek vannak és melyek népszerűbbek manapság (fast-food restaurant, Chinese, Italian, Thai, fine dining etc.)
 • milyen alkalmakon szoktak az emberek étterembe járni
 • mik az előnyei és hátrányai annak, ha valaki étteremben eszik
 • te melyiket preferálod: az étteremben való evést, vagy szívesebben főzöl/eszel inkább otthon

És határ a csillagos ég! De mielőtt megijednél, ezek nem kötelező pontok, csupán ötleteket mutattam arra, hogy mennyi mindenről beszélhetsz a részletezés kapcsán, ha ki mered nyitni a csatornáidat. Nincs jó, vagy rossz irány, csak az, ha mondjuk hirtelen elkezdesz beszélni egy totál nem odaillő témáról, az nem jó. De bármi más, ami eszedbe jut az éttermekre való asszociáció kapcsán, megfelelő!

 

 

 1. Személyes tapasztalat/saját sztori

 

A jó hír az, hogyha nagyon nem megy neked a kettes pont, mert úgy érzed, nem vagy egy ötletelős, asszociáló típus, akkor ki is hagyhatod és egyből ugorhatsz ide, a sztorikra! Persze, ha van ölteted, akkor részletezd egy kicsit az általános témakifejtést és csak utána térj rá a személyes tapasztalataidra.

Azt gondolom, hogy ez a legizgalmasabb része az egésznek, itt fognak igazán rád figyelni, mert a történeteknek varázserejük van. Te is szereted mások történetét meghallgatni, nem?

Szóval ezen a ponton:

 • mesélj el egy saját, odaillő történetet, ami emlékezetes számodra (pl. lehet ez étellel, itallal, kiszolgálással, pincérrel, szakáccsal kapcsolatos)
 • hozz saját tapasztalatot az adott témáról, hogy a te életedben ez hogyan van jelen
 • ha nincs saját történeted, akkor pedig jöhet az ismerősi körödből, családból, munkából, a lényeg, hogy meséld el és máris a témához kapcsolódóan beszélsz!

Az aranyszabály a szóbelin az, hogy BESZÉLJ, BESZÉLJ, BESZÉLJ, mert ezt a készségedet akarják látni és nem azt, hogy nagyokat hallgatsz. Amíg te beszélsz, te irányítasz, amint elhallgatsz, az fog irányítani, aki hamarabb megszólal!

Most pedig jöhet a formula begyakorlása! Írd majd meg a tapasztalataidat, hogy megy! 😊

 

Mai útravaló:

“A legnagyobb lehetőség akkor találhat rád, ha sohasem adod fel. Csak akkor lehetsz jó helyen, jó időben, ha folyamatosan mozogsz a következő lehetőség felé.”

Arthur Pine

 

 

 

www.angolrahangolva.com

0válaszok erre "3 LÉPÉSES FORMULA A BESZÉDHEZ"

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.