Bejelentkezés

10 GYAKORI PROBLÉMA ÉS MEGOLDÁS, AMIVEL A MAGYAR NYELVTANULÓK KÜSZKÖDNEK III.

Hivatásomnak és felelősségemnek érzem, hogy segítsek a magyar nyelvtanulóknak leküzdeni azokat az akadályokat, amelyek az angol tanulásuk során eléjük gördülnek. Nap, mint nap sokat olvasok önfejlesztő témájú könyveket, és valahogy mindig abba futok bele, hogy az életben valójában nincsenek problémák, csupán „tanítások”. Ez a 3 részes sorozat is ezt a kérdéskört célozta meg: Melyek azok a nyelvtanulási problémák és megoldások ezekre, amelyekkel sokan küszködnek?

Ez alapján át is lehetne fogalmazni a kérdést: 

Melyek azok a tanítások, amelyekre meg akar tanítani minket az élet nyelvtanulóként?

 

www.angolrahangolva.com

“3 megoldás van minden problémára: Fogadd el, Változtasd meg, Hagyd úgy. Ha nem tudod elfogadni, változtasd meg. Ha nem tudod megváltoztatni, hagyd úgy.”

 

Ugye mennyivel máshogy hangzik?

Pedig az egész csak megközelítés, hozzáállás kérdése.

Na de térjünk a tárgyra.  6-ot ezekből kiveséztünk már. Ha esetleg elmulasztottad volna őket, itt és itt tudod elolvasni és tanulmányozni ezeket. 🙂 Lehet magadra ismersz valamelyiknél… Ki tudja, még az is lehet, hogy „megtöröd az átkodat” azáltal, hogy elkezdesz változtatni. És akkor is itt lenne a következő tipikus gond:

7. Nincs sikerélményük a nyelvtanulásban

 

 

Nézd csak mit mondott Einstein erről: „Insanity means doing the same thing over and over again and expecting different results.” azaz: „Őrültség az, amikor ugyanazt csináljuk újra és újra, de más eredményt várunk.” Valójában ez áll a dolog hátterében: ha nincs sikerélményed, akkor változtass rajta. Nem működik egy nyelvtanulási módszer, amit x ideig próbáltál és teszteltél? Semmi gond! Egyszerűen csak arról van szó, hogy nem neked való! Lépj tovább és tesztelj egy újat egy bizonyos ideig.Addig változtass, amíg nem találod meg azt, ami végre meghozza az állandó sikerélményeket, hiszen ez lenne a tanulási folyamat lényege! És nem az állandó kudarcélmény, „nekem ez nem megy” érzés.

Megoldás: változtass!

8. Tele vannak félelmekkel

 

fears

“Egy félelmekkel teli fejnek nincs helye az álmok számára”

 

Vérzik a szívem, mikor azt hallom vagy olvasom valakitől, hogy„nem merek megszólalni angolul, mert félek, hogy…”, mert ezek az emberek saját maguktól veszik el az esélyt a fejlődésre. Beszélni ugyanis nem lehet megtanulni máshogy, csak úgy, ha sokat gyakorlod a beszédet angolul és minden lehetőséget megragadsz erre.Ördögi kör! Jól akarsz beszélni angolul? Beszélj sokat angolul és megtanulsz útközben jól angolul! Mese nincs, erre nincs más módszer! A félelmeiddel neked kell szembenézni, a tudásodat neked kell megszerezned, ahogy a felelősséget te kell vállalnod a saját életedért… Valójában minden csak egy döntéssel kezdődik! Eldöntöd, hogy megcsinálod, még akkor is ha félsz. És igen! Ki kell gyere a komfortzónádból, de a fejlődés a komfortzónádon túl kezdődik csak, és nem azon belül!

Egy kis segítség: nézd meg az egyik kedvenc videómat ebben a témában, nekem sokat segített anno:

 

9. Nincs meg a megfelelő kitartásuk

 

persistance

“Soha ne becsüld alá a kitartás erejét!”

 

Na igen, ez is egy gyakori jelenség sokaknál. Tudod, hogy kellene, de mégsem foglalkozol az angollal napi szinten… Ismerős? Persze, most jöhetnek a kifogások, hogy a „munkám, a gyerekem, az élethelyzetem, az anyagi forrásaim, az időhiány miatt” nem teszed… De most legyünk őszinték! Ezek csak mind kifogások! Személyes véleményem szerint a kitartás hiánya egy önfegyelmezési kérdés, ami azt jelenti, ha fontos a dolog, akkor minden nap meg kell tanuld fegyelmezni magad arra, hogy angolozz minimum 15 percet (7 napból 6-ot!). Az önfegyelem, ugyanúgy, mint bármi más, tanulható az életben! Sőt mondok durvábbat: BÁRKI KÉPES BÁRMIT MEGTANULNI AZ ÉLETBEN! Az egész csak önfegyelem kérdése. Ha szokássá alakítod az önfegyelmet, akkor az adott dolog, jelen esetben az angolozás, szokássá, napi rutinná válik, és ha a szokás kialakul, akkor a kitartásod is erősödik és egy idő után beletanulsz abba is, hogyan legyél kitartó. Én így tanultam meg életem folyamán sok-sok dolgot. És képzeld! Működik!!!!!  🙂 

Szóval, van még kifogásod?

10.

Ezt most nem én fogom megválaszolni! Hanem szeretném, ha te válaszolnád meg! Neked mi a legnagyobb problémád (= tanításod) a nyelvtanulásban? Benne volt az előző 9-ben? Kaptál rá választ? Ha nem, írd meg és segítek!  🙂 

Ha pedig úgy érzed, nem megy egyedül a tanulás és szeretnél könnyebben boldogulni az angoloddal, akkor szívesen segítünk! Az egyéni és a kiscsoportos óráinkon arra fekszünk rá, ami a célod eléréséhez szükséges. 🙂

 

Mai útravaló:

„Amikor a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat húznak fel, az optimisták pedig vitorlákat!” 

 

 

www.angolrahangolva.com

 

2válaszok erre "10 GYAKORI PROBLÉMA ÉS MEGOLDÁS, AMIVEL A MAGYAR NYELVTANULÓK KÜSZKÖDNEK III."

  1. Nagyon nagyon motiválóak az írásaid, és mélyen egyet tudok érteni minden szavaddal. De nem csak egyetértek, hanem tapasztaltból (=sok sok bukásból aztán újra felállásból) tudom, hogy a nyelvtanulás (és még sok más dolog az életben) csakis így kivitelezhető.
    Nyáron nyelvvizsgázni fogok; angolból középfokon. Pont. Minden nap gyakorlom, minden nap… pedig “munka, gyerek, család, egyéb tanulnivaló, elfoglaltság…” stb. nálam is megvannak. De van egy cél: jól beszélni angolul (a nyelvvizsga csak egy köztes cél, eredmény lesz). Ehhez viszont rengeteg befektetett energia kell és én bele is teszem minden nap. A legjobb az egészben, hogy napról napra, hétről hétre látom a SAJÁT fejlődésemet és ez örömmel tölt el.
    Ajánlom mindenkinek a honlapodat, nagyon szuper, gratulálok hozzá, csak így tovább!

    Üdv, Ivett

    • Kedves Ivett, köszönjük, hogy leírtad a tapasztalataidat és büszkék vagyunk rád! Az emberek mindig találnak kifogást, de ha valamit igazán akarunk, azért tenni is kell és pontosan ezért minden szavaddal egyetértünk. További sok sikert, Tünde. 🙂

Hagyj Üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© Angolra Hangolva 2018

All rights reserved.